Hoppa till sidans innehåll

Team Clan är förberedda

14 MAJ 2019 15:00
Team Clan brukar ha detaljerade planer inför alla sina bowlingmatcher, men till årets slutspel har smålänningarna tagit det ännu längre. - Nog för att vi brukar vara noga men vi har nog tagit det till ett snäpp värre nu, säger Peter Hellström.
  • Skapad: 14 MAJ 2019 15:00

De senaste fem åren har Team Clan tagit sig till SM-final och där fått möta Team Pergamon. Fyra av finalerna har smålänningarna förlorat, men för tre år sedan, med 14 pinnar, tog Team Clan sitt första, och hittills enda SM-guld.
- Det är lite som att en gång är ingen gång, två gånger är en vana. Det är klart att det hade varit kul att knäppa Pergamon på näsan ytterligare en gång. Det hade varit jättekul att göra det en gång till, det hade varit kronan på en bra säsong, säger Peter Hellström i Team Clan.

Peter Hellström förbereder Oskar WirefeldtHela föreningen Team Clan går väldigt bra just nu. Nässjö-klubben vann guld i 3-manna-SM, vann Elitserien, farmarlaget vann division ett och tog sig upp till Allsvenskan. Till och med deras tredjelag vann distriktets reservlagsserie med 21 segrar på 22 matcher.
- Alla ser varandra som potentiella vinnare. Det spelar ingen roll vad man heter, vi går in för att vinna allihopa, det tror jag lyfter oss som förening, säger VM-spelaren Peter Hellström.

Som exempel tar han förra helgens kvalmatch i Sundbyberg där 80 % av A-laget följde med i bussen för att heja fram farmarlaget till seger mot Gävle KK i två raka matcher.
- Man ser det som en förening där man gör ett jobb gemensamt, tillsammans. De som kommer till oss gör inte det för att göra en individuell karriär. Här är det klubben som gäller. Föreningens bästa sätts först hela tiden, säger Peter Hellström.

Precis som tidigare år har smålänningarna planerat sitt schema inför slutspelet noggrant. De vet när de, och var, de ska äta, när de ska vara tillsammans och när de har möjlighet att få vara själva. Men inför det här slutspelet har de också varit väldigt noggranna med sin bowlingteknik.
- Att verkligen vara petiga, nog för att vi brukar vara noga men vi har nog tagit det till ett snäpp värre nu. Att man håller undan de här skitfelen i tekniken, det är lätt att det blir stort på ett slutspel. Felen blir ofta förstärkta då, säger Peter Hellström.

När den 43-årige Motala-sonen var iväg och spelade VM i Hongkong i vintras var det en av de saker han lärde sig. Att alla små fel man gör hemma blir större när man ställs inför stora utmaningar.
- Man lär sig alltid någonting på mästerskap. Ser man till de bästa spelarna, i tuffa situationer sitter slagen där. De felen man gör, de kommer fram när det gäller lite mer, säger han.

All noggrannhet ska göra att Team Clan är med och slåss om ett SM-guld återigen, det och deras taktiska styrka, som Peter Hellström säger är det som gör att Nässjö-laget spelar sitt sjunde raka slutspel.
- Det resonerar vi rätt mycket kring, taktiska drag, kring hur man ska göra. Hur spelar du in banan. Det gäller att analysera, vad gör motståndarna helst, vad är tänkbara scenarier? Nu kan man lagen i Elitserien så bra att det är nästan svårare att möta nya lag i serien, som man inte har koll på. Man vet vilka de bästa spelarna är, man vet vad som kommer ske. Det är det vi har våran coach till också, när vi spelar. Det är så mycket känslopåslag under ett slutspel att man blir lite blind ibland, säger Peter Hellström.

Det är svårt att analysera sitt eget, och lagets, spel när man står på banorna framför slutspelspubliken som skapar en otrolig stämning. Sången, trummorna, och jublet överröstar gärna tankarna.
- Jag tycker att det är jäkligt roligt. När man är där är man uppe i det så mycket, känslormässigt, att tid och rum försvinner. Efteråt märker man att man har slagit en massa slag och det har gått på något sätt. Man tänker med ryggmärgen. Säger vi att våra åtta spelare, som står på banorna, kan hamna i det läget är det jättebra. Det som inte är bra i bowling är när man muskulärt måste styra grejer, säger Peter Hellström.

Då är det bra att ha allt planerat i förväg. Team Clan har schemat klart, de kommer ha flera scenarier redo inför varje match, och de har försökt fixa till tekniken i förväg. Allting för att återupprepa SM-guldet från 2016.
- Det gäller att vara så förberedda som möjligt för allt, säger Peter Hellström.

Trupp:
Pontus Andersson
Peter Hellström
Oskar Wirefeldt
Peter Nordensson
Anton Persson
Alfred Berggren
Jonathan Martinsson
Anton Ahlgren
Jonathan Hallberg
Jesper Runbom
Linus Vedin
Jan Larsen

Coach: Jörgen Andersson

 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info