Hoppa till sidans innehåll

Svensk bowlings mål för de kommande två åren

20 MAJ 2020 13:00
Under april beslutade Svenska Bowlingförbundets styrelse om Verksamhetsinriktning 2020 – 2021, vilka mål Svenska Bowling ska ha de kommande två åren. - Vi har alla en viktig roll i detta, säger generalsekreterare Peter Hodor.
  • Skapad: 20 MAJ 2020 13:00

För tre år sedan beslutade Svensk Bowling om långsiktiga målsättningar när årsmötet beslutade om Verksamhetsinriktning 2025. En av de som jobbar enligt styrdokumentet är Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Peter Hodor.
- VI2025 fokuserar på 6 prioriterade utvecklingsområden där svensk bowling ska lägga extra fokus under dessa år. För att på ett bra sätt kunna rikta resurserna åt vissa håll under kortare perioder har förbundsstyrelsen brutit ner VI2025 i tvåårsperioder och nu är vi inne i perioden 2020 – 2021, säger han.

Digitalisering, ledare, rekrytering, marknad/kommunikation, sporten och organisation är de fokusområden som hela bowlingsporten i stort tillsammans utvecklat under de senaste åren, och fortsätter göra framöver.
 -Tanken är att detta, först och främst, är ett styrdokument för Förbundsstyrelsen och den operativa delen av förbundet, men också för distrikt, föreningar och alla som spelar en roll inom svensk bowling. Alla har en roll att spela om vi ska nå våra mål, säger Peter Hodor.

Peter HodorInom rekryteringsområdet är målen för 2020 - 2021 att det ska vara enkelt att börja med sporten bowling, att fler damer bowlar och att fler föreningar aktivt ska jobba med rekrytering.
- Vad gäller rekrytering tar vi ett omtag efter att Annika Kilander arbetat aktivt med frågan. Annika tog fram mycket bra material som vi ska arbeta vidare med och utveckla och det här området kommer vi lägga mer fokus på än vi gör idag. Svenska Bowlingförbundet kommer framöver vara mer aktivt i frågan om rekrytering och ta fram fler ”verktyg” för våra distrikt och föreningar att använda, säger Peter Hodor.

Under flera år har digitaliseringen inom VI 2025 fokuserat på utvecklingen av BITS 2.0.
- Vi fortsätter satsningen på att utveckla BITS. Mycket har gjorts den senaste tiden inom detta område och vi har ett bra tävlingssystem på plats, men här finns alltid möjligheter att förbättra för våra medlemmar. Något vi också kommer lägga resurser på är på utvecklingen av webbutbildningar, där finns ett arbete att göra, säger Peter Hodor.

Den nya generalsekreteraren, som under året tagit över efter Lena Sulkanen, berättar att Livesändningar från Världens bästa liga är ett av målen inom Marknad/kommunikation.
- Något vi vill utveckla är webbsändningar från våra nationella serier. Om Svenska Bowlingförbundet gör det själva, eller genom någon annan får vi se, men det finns bra möjligheter till att skapa något som blir uppskattat. Kommunikation är annars ett område vi ständigt arbetar med och vi kommer på nya ”verktyg” som gör att vi hela tiden kan kommunicera på bästa sätt med våra medlemmar och andra, säger han.

Under 2019 tog Sverige mängder med medaljer, bland annat guld på både VM, EM och junior-EM. Att bibehålla den nivån är en del av målen inom Sporten.
 - Vi har höga ambitionsnivåer och vi kommer fortsätta vårt arbete med att vara en toppnation internationellt. Vi kommer den närmaste perioden även lägga mer fokus och resurser på att elitutveckling. Bowlingen ska helt klart vara en idrott som ligger i framkant vad gäller den senaste forskningen på området, säger Peter Hodor och fortsätter:
- Vad gäller serieverksamheten så tittar vi ständigt på hur vi kan utveckla den och alla ska känna att det finns möjlighet till seriespel på sin nivå. Att tänka nytt blir viktigt, inte minst i dessa tider då hur vi kan spela bowling är mer osäkert än någonsin. Utöver det så vill vi utveckla paraverksamheten inom Svensk Bowling. Vi har en fin verksamhet inom detta område, men kommer att lyfta den ännu mer den kommande perioden för att få den ännu bättre, säger Peter Hodor.

Organisationsutveckling var en av de delar som Peter Hodor sa att han ville jobba med när han tillträdde som Generalsekreterare. Enligt verksamhetsinriktningen handlar det mycket om samarbete den närmaste två åren.
- Vi vill få till mer samarbete mellan olika distrikt och mellan olika föreningar och det finns redan på vissa håll, vilket är glädjande. En annan fråga som alltid är viktig är jämställdhet där vi behöver arbeta aktivt för att bli mer jämställda, både vad gäller utövare och inom organisationen, säger han.  

Peter Hodor hoppas att hela bowlingsverige, tillsammans, kan jobba mot dessa nedskrivna mål.
- Jag hoppas att vi kommer utveckla Svensk Bowling i den riktning vi vill och att vi når de mål som finns uppsatta. Utvecklingsarbetet med VI 2025 började redan 2017 och vi fortsätter nu på den inslagna vägen. Men som sagt är det viktigt att även våra distrikt och föreningar är med på resan, för vi har alla en viktig roll i detta, säger Peter Hodor

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info