Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Svenska mästare 2020 i 3-manna kan komma att koras direkt i SVT

Svenska mästare 2020 i 3-manna kan komma att koras direkt i SVT

Den inställda SM-finalen 2020 i 3-manna kan få ett avgörande och det i TV-rutan. SVT vill ha med bowling på sin egen SM-vecka i februari om pandemin lagt sig. Förbundet har sagt ja och nu har alla finallag till Boden i vintras också tackat ja.

 Vi hade faktiskt lagt den SM-finalen bakom oss så jag blev väldigt chockad och jätteglad att den nu kanske kan bli av. Det blir också betydligt lättare att motivera sig för träning igen då vi har ett mästerskap och ett verkligt datum att sikta emot, säger en glad Ida Andersson i BK Högland, som var kvaletta och därmed står högst upp på damernas stege om finalen kan genomföras i februari.  

I vintras blev 2020 års SM-final för 3-manna i Boden inställd på grund av den första pandemivågen. Sex inkvalade lag, tre herr och tre dam, fick därmed aldrig chansen att göra upp om SM-medaljerna 2020. Nyligen blev det också klart att Riksidrottsförbundet, RF, valde att ställa in den kommande SM-veckan i Borås i februari där finalspelet för 2021 års 3-manna SM i bowling skulle avgöras framför SVT:s kameror. Förbundet beslutade därför att skjuta upp SM-finalen 2021 till våren. 

Mitt i denna flyttkarusellen kontaktades Bowlingförbundet av SVT med ett önskemål om bowlingen kunde vara med på en alternativ SM-vecka arrangerad av SVT. Bowlingen var en av ett antal idrotter som SVT önskade ha med.

 Det var så klart mycket intressant, men då den andra pandemivågen stoppat möjligheterna till ett kvalspel i tid hade vi inga finalister klara för 2021 vilket var en stort problem, förklarar förbundets sportchef, Michael Granström.

Michael fick då idén att försöka spela klart finalerna för de lag som hade kvalat in till SM-finalen 2020 i Boden förra vintern. Samtliga finallag till Boden har kontaktats och alla har givit klartecken till start och det med en stor och efterlängtad önskan att spela final så det kan bli möjligt kora mästare för 2020. 

 Det har, sedan vi ställde in i vintras, legat som en sten på axlarna att inte få spela klart ett SM som vi påbörjat. Det är en oerhörd lättnad att vi nu kan ta det hela vägen, säger en glad Michael Granström.

SVT har önskemål om att finalerna spelas i Uddevalla fredagen den 5 februari 2021. Det finns flera alternativ på tider, samtliga ligger på dagtid, men ännu är inga tider fastställda. Finalerna kommer att genomföras i en stegfinal vardera för damerna och herrarna där lagen från kvalet på plats 2 och 3 spelar en semifinal. Sen möter vinnaren i den matchen det toppseedade laget i en ren final.

 En mycket glädjande nyhet för alla bowlare och givetvis mest roligt för spelarna som det förstås varit mycket tungt för. Hoppas att vi kan få två timmar bra bowling i SVT nu, säger Michael Granström.

I bakgrunden har Riksidrottsförbundet godkänt att förbundsstyrelsen river upp beslutet från mars 2020 om att ställa in 3-manna SM. Styrelsen har sedan vid ett extra insatt styrelsemöte den 25 november tagit beslut om att riva upp beslutet att ställa in 3-manna SM 2020.

Skulle det inte bli av med SVT:s vecka och i TV-sändning, på grund av pandemin, kommer stegfinalen ändå att spelas vid tillfälle när restriktionerna tillåter det, men då utan SVT.

 Det kan fortfarande bli inställt eller flyttad spelplats. Men vi kommer att färdigspela detta SM oavsett om SVT kommer göra en sändning eller ej. Skulle arrangemanget bli inställt flyttar vi fram finalerna till en tid senare i vår för att säkert kunna genomföra detta. Så vi ska utse Svenska mästare i 3-manna 2020, förklarar Michael Granström.

Lagen till SM-final 3-manna 2020

Damer:
Placering 1: BK Högland
Placering 2: BK Eva
Placering 2: BK Hallandia
Delad plats i kvalet mellan BK Eva och
BK Hallandia vilka också möts först.

Herrar:
Placering 1: BK Kaskad (Lag Wilhelmsson)
Placering 2: Team Enköping BK
Placering 3: BK Kaskad (Lag Lüttke)