Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Spader Dam längtar till slutspelet

Spader Dam längtar till slutspelet

I Helsingborg står Aminoffs vandringspokal i ett prisskåp som ett bevis på att Spader Dam är regerande Svenska mästare. Nu ska de försvara sin titel.
- Det är det här man har väntat på hela säsongen, säger Sandra Andersson.

När de 14-faldiga mästarna från Sundets Pärla sätter sig i bussen till Jönköping och Världens bästa slutspel gör de så med SM-pokalen i bagaget. De kommer som regerande mästare efter finalsegern förra året mot ärkerivalerna Team X-Calibur från Partille, i skiljeserie. Men det var förra året.
- Det är ett nytt år nu, vi fokuserar inte på var pokalen står, även om det känns tryggt att den står i Helsingborg. Det hjälper inte att vi har vunnit förra året, säger Spader Dams landslagsstjärna Sandra Andersson.

Regerande svenska mästarna: Spader DamDe mesta mästarinnorna som, blev tvåa i damernas Elitserie i år, vet vad de behöver fokusera på istället för att kunna ta med sig Aminoffs vandringspokal till prisskåpet i Helsingborg.
- Vi ska fokusera på att göra det minst lika bra som förra året, om inte bättre. Vi behöver bowla bra och jobba med lagsammanhållningen. Vi ska spela på helt nya profiler, där gäller det att vara noga med sin egen bowling och ta rätt beslut, säger Sandra Andersson.

På Världens bästa slutspel kommer lagen att spela på två sprillans nya profiler som är anpassade efter arenan i Jönköping. Den ena är 38 fot lång och ser svår ut, den andra är 42 fot och verkar på pappret lättare.
- Det ska bli intressant att spela på dem, den ena kommer bli knepigare än den andra, säger Sandra Andersson men vet inte riktigt hur de kommer att spelas:
- Det är svårt att säga när man bara tränar på dom. Det ska bli intressant, kanske blir tvärtom när vi väl kommer dit, säger hon.

Ytterligare en sak som kommer att vara annorlunda i Jönköping, jämfört med spelet under säsongen är stämningen. Sandra Andersson har försökt förklara för Spader Dams debutanter vad som väntar dem under Världens bästa slutspel.
- Det går inte att förbereda sig. Man kan inte få fram rättvisa ord för att beskriva hur det är att spela. Även de matcher man inte spelar så är man där och upplever stämningen. Det är en fruktansvärd härlig upplevelse. Alla som är där brinner för samma grej, oavsett om det står Spader, eller Stureby eller vad det står, på ryggen så finns det vänskap och gemenskap, säger Sandra Andersson.

Den 26-årige skånskan har i nästan en månads tid längtat efter att få ställa sig på Jenny Wegner & Sandra Anderssonbanorna framför den publiken och spela slutspel med Spader Dam.
- Brinner man för att spela i lag är det här det bästa man kan uppleva. Jag har suttit och drömt mig bort i 3-4 veckor redan. Det är det här man räknar ner till från augusti, det man ser fram emot hela säsongen. Snart är det äntligen dags, säger den 8-faldige EM-medaljören.

Rent taktiskt hur de mesta mästarinnorna från Helsingborg kommer att spela i Jönköping är, precis som förra året, ingenting Sandra Andersson vill avslöja i förväg.
- Det tar vi efteråt, det funkade förra året, så fråga igen efteråt, skrattar hon.

Spader Dam, Helsingborg, 14 SM-guld

Matcher:
Fredag 20:20: Spader Dam - BK Högland
Lördag 12:20: BK Högland - Spader Dam 
Lördag: 19:00: Spader Dam - BK Högland (eventuell tredje match) 

Trupp: Sandra Andersson, Frida Sethsson, Jenny Wegner, Cajsa Wegner, Filippa Persson, Madelene Gullberg, Amanda Gadd, Annie Thorell, Anna Andersson, Amelie Holgersson, Katrin Jansson, Josefin Linderoth.