Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Så kom Lucky Larsen Masters till

Så kom Lucky Larsen Masters till

Två timmar innan Jesper Svensson klev upp på scenen den sextonde januari och tog emot Lilla bragdguldet hade Daniel Rönnbäck ringt till Hampus Torstensson och dragit igång Sveriges första tävling på världstouren.
- Om Jesper vinner kör vi tävlingen.

Vi vet alla vad som hände sen, Jonas Jacobsson läste upp Jesper Svenssons namn och inför en jublande publik fick 21-åringen kliva upp på scenen och ta emot priset på direktsänd svensk TV. Dagen efter var den unge bowlaren på Svenska Dagbladets förstasida. Tvåhandsdemonen från Vimmerby hade lyft svensk bowling till en ny nivå. Då startade också två hallägare Lucky Larsen Masters, en tävling på den nya, högre nivån.
- Det är framförallt kul för svensk bowling att Daniel och Hampus har gått från idé till handling, säger Martin Larsen.

Hampus Torstensson och Daniel Rönnbäck har båda gått på bowlinggymnasiet i Nässjö och driver var sin bowlinghall med enorm passion för sporten bowling, Hampus i Kungälv och Daniel i Boden. Båda är otroligt engagerade och drivna, båda är involverade i Svenska Bowlinghallars Förbund (SBHF). De ställde sig en fråga på hösten 2016: Hur får vi fler svenskar intresserade av bowling?
- Genom att världens bästa bowlare spelar i spelar i Sverige, säger Daniel Rönnbäck.

Därmed så tog de kontakt med svenske Martin Larsen som enligt världsrankingen är världens bästa bowlare och frågade om han ville vara med och starta en unik jättetävling i Sverige.
- När de kom och frågade mig om det här, att använda mitt namn till tävlingen så blev jag glad. Samtidigt fick jag fundera mycket, det tar väldigt långt tid att bygga upp ett namn men det går fort att rasera. Jag debatterade mycket med mig själv men kom fram till att om de tror så mycket på idén är det värt risken för att stärka sitt namn istället för åt andra hållet. Det är häftigt att man har kommit så långt att de vill uppkalla en tävling efter en, säger ”Lucky Larsen”.

Den 37-årige Team Pergamonspelaren som för 20 år sedan drog på sig den blågula tröjan för första gången har varit med så pass länge att han vet vad en tävling behöver ha för att bli lyckad. Därför kommer han att ha koll på den sportsliga biten.
- Martin hjälper till med den sportsliga biten, hur finalspelet ska se ut, hur många som tar sig till final och så vidare. Även detaljer runt omkring tävlingen, som busstransfer mellan flyg, hotell och bowlinghall, säger Daniel Rönnbäck och Martin Larsen fyller i:
- Vi ska ta hand om spelarna. Det ska vara enkelt och smidigt att spela, det ska finnas sidoaktiviteter, någonting kul att hitta på vid sidan av banan också, säger han.

Men det är inte bara Martin Larsen som driver tävlingen, Kulladals BS med Mats Lunderquist i spetsen är lokala arrangörer. Malmö stad stöttar projektet, likaså Svenska Bowlingförbundet. Daniel Rönnbäck har hand om mycket av det administrativa och kontakter med de olika förbunden som är involverade medan Hampus Torstensson sköter de personliga kontakterna med sponsorer och finansiärer. Tillsammans jobbar de hårt för att skapa en riktig kanontävling.
- Det är många pusselbitar kvar men det känns bra. Vi ska bara hitta lite sponsorer och se till att de svenska spelarna vill spela tävlingen. Alla grejer behövs för att det här inte ska bli en engångsföreteelse, säger Martin Larsen.

En av de spelarna som är positiva till tävlingen och som kommer spela den är han som satte hela processen i rullning. Han som, den där måndagen i januari, vann lilla bragdguldet och fick Daniel Rönnbäck och Hampus Torstensson att sätta igång.
- Det är jättekul för svensk bowling att vi får en sådan stor tävling. Det är välbehövligt och vi får hålla tummarna för att det blir en populär tävling som kan leva vidare, säger Jesper Svensson.