Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Pergamon spelar för Henrik Jacobsen

Pergamon spelar för Henrik Jacobsen

De dubbla regerande mästarna Team Pergamon från Partille vill vinna sitt 12 SM-guld för sin coach: Henrik Jacobsen som ligger på Sahlgrenska med långt framskriden cancer.
- Det ultimata sättet att hedra honom är att vinna, säger Martin Larsen.

När Team Pergamon, till helgen, kommer till SM-slutspelet i Nyköping för att försvara sina två raka guld kommer deras coach, Henrik Jacobsen, att se, de matcher han orkar, från sjukhussängen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
- Han ligger på sjukhus och kan inte medverka, och mår inte bra över huvud taget. Det är en taskig, långt gången, cancer som börjat i levern och spridit sig, säger Martin Larsen i Team Pergamon.

Det gör att de regerande mästarnas uppladdning har, bitvis, varit fokuserad på annat än bowling. På viktigare saker. På livet. Men tillsammans med Henrik Jacobsen kommit fram till hur de ska tänka när de kommer till hans favorithelg på året.
- Vi har snackat igenom det med honom och med andra och vi har kommit fram till att vi ska försöka ha det som någonting som taggar oss, och vilja vinna guldet ännu mer, för hans skull. Även om vi har varit i många slutspel och vi har vunnit många gånger är det i år vi vill hinna helst av allt. Det ultimata sätter att hedra honom är att vinna, säger Martin Larsen.

Martin Larsen, Team PergamonSamtidigt som de har kommit överens om att spela för ”Henke” och kämpa för honom kommer tankarna på honom att finnas i huvudet även under spelet.
- Det kommer vara fokus på alla grejer vi har lärt oss för att prestera och skjuta undan alla de tankarna och göra det vi kan, bowla så bra vi kan, säger Martin Larsen.

Tolvfaldiga mästarna Team Pergamon har förberett sig genom att se över sitt material för att ha en så bred arsenal som möjligt och har tränat i flera olika hallar. Sedan kommer hela truppen att åka till Vårby på torsdag och spela individuella SM.
- Det blir ett genrep. Egentligen är det en skarp träning. Allihopa har tränat bra och den biten, men träna och tävla är ändå olika saker, så det här blir för att koppla på tävlingsdelen av hjärnan. Eftersom vi inte får träna på de officiella profilerna bestämde vi oss för att göra så här, säger Martin Larsen.

En av spelarna som är med i truppen kommer dock inte att stå på banorna. På torsdag kommer Jesper Svensson att ta av gipset från sin vänsterhand efter skadan han ådrog sig på sammandraget i Örebro.
- Vi har vetat ett tag att han inte kommer vara med på banorna utan han kommer vara med bakom istället. Det är en av landets bästa bowlare som vi har i laget men som inte kan vara med på banorna, säger Martin Larsen.

För första gången på tio år åker stjärnparaden från Partille till slutspelet utan att ha vunnit Elitserien. Team Clan lyckades i år betvinga bowlingens Real Madrid i tabellen, det gör att Pergamon får en lite ovan situation.
- Vi har ju varit vana vid att få välja tider och motståndare. Vi försökte göra allt vi kunde på slutet men gör en alldeles för dålig match mot Alingsås. Nu har vi bestämt oss för att försöka vända det till vår fördel. Nu behöver vi inte lägga någon kraft på att ta några beslut. Nu möter vi de som vi möter, på de tider som är bestämda. Nu får Clan känna på den extra pressen av att välja motståndare och sådant där, det är inte alltid lätt att ta de besluten, säger den tidigare världsettan.

Trots allt är Team Pergamon, med fyra EM-spelare för Sverige i truppen, favoriter till SM-guldet, precis som vanligt. Den extra pressen är de dock vana vid.
- Alla tycker ju att Pergamon har de bästa laget och är favoriter, det är någonting vi har lärt oss att leva med. Det betyder ju att vi har ett bra lag. Sedan är det upp till oss att bevisa att vi kan också. Det är inget nytt för oss, det är ingen tyngd för våran del nu för tiden, säger Martin Larsen.

Vill du stötta kampen mot cancer påminner vi om insamlingen Bowlare bryr sig som startats av Sandra Andersson: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/sandra-bowlare-bryr-sig

Team Pergamons trupp:
Martin Larsen
Osku Palermaa
Benjamin Jonsson
Mattias Wetterberg
Kim Bolleby
Mattias Olsson
Adam Andersson
Francois Louw
Daniel Fransson
Tomas Leandersson
Jesper Larsen
Oliver Dahlgren
Jesper Svensson

Coach: Pär Svensson