Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Nya rikstäckande allmänna råd öppnar för träning igen från 14 december

Nya rikstäckande allmänna råd öppnar för träning igen från 14 december

14 december börjar FHM:s nya nationella råd för att minska smittspridningen av covid-19 att gälla. Det påverkar bowlingsporten främst genom att det åter accepteras att även personer födda före 2005 får bedriva idrottsträning om allmänna råd följs.

Folkhälsomyndighetens nuvarande skärpta lokala allmänna råd innehåller en tydlig avrådan för personer födda före 2005 att idrottsträna föreningsdrivet inomhus och i grupp. Ungdomar födda 2005 och senare har varit undantagna och kunnat idrottsträna hela tiden.

 

Den 14 december börjar Folkhälsomyndighetens nya nationella föreskrifter att gälla och då kommer även äldre personer födda före 2005 återigen ha möjlighet att bedriva idrottsträning igen, även i grupp.

Både Folkhälsomyndigheten och regeringen betonar dock att det finns en rad enskilda krav som ska uppfyllas och att det personliga ansvaret hos var och en att skydda sig själv och andra från smittspridning ligger fast. Lika mycket betonas kraven på verksamheter som sporthallar och idrottsanläggningar att vidta lämpliga åtgärder för att begränsa smittspridning.  

 

För att personer födda 2004 och tidigare ska kunna träna idrott på ett så smittsäkert sätt som möjligt finns ett antal enskilda allmänna råd som var och en ska följa. Till exempel att hålla avstånd, att inte dela utrustning men någon annan, att undvika gemensamma omklädningsrum, att resa individuellt till och från aktiviteten samt att utföra träningsaktiviteten i mindre grupper.  

 

Rådet om att helst hålla till med aktiviteter utomhus gäller däremot inte för grenspecifika idrotter som inte kan utföra sin idrott utomhus och dit hör bowlingen tillsammans med exempelvis simning, enligt Riksidrottsförbundets tolkning.  

 

Begränsningen med maximalt åtta samlade personer gäller inte för idrottsträningar, då ett träningstillfälle enligt förbudslagen, inte klassas som en offentlig tillställning. Det är alltså tillåtet att vara fler än åtta personer i en träningsgrupp, men blir det många fler än åtta,  är Riksidrottsförbundets råd till idrottssverige att den gruppen delas upp i mindre grupper.  

 

Lördagen den 19 december kommer Svenska bowlingförbundets styrelse att ha möte för att diskutera om hur bland annat bowlingens Nationella serie kommer att påverkas av dessa nya nationella råd och restriktioner. Och på måndagen den 21 december kommer besluten att offentliggöras på bland annat Swebowl.se.

 

 Tidsgränsen på dessa nya nationella riktlinjer har Folkhälsomyndigheten satt tills vidare med formellt ett bortre datum 30 juni, men vi tolkar detta som att Folkhälsomyndigheten och regeringen vill kunna lätta på råden under denna tid hellre än att skärpa dem. Så det bortre datumet kan komma att ändras beroende på smittspridningens utveckling, förklarar bowlingförbundets sportchef Michael Granström.

 

LÄNK: Folkhälsomyndighetens råd 14 dec om träning för personer födda 2004 och tidigare