Hoppa till sidans innehåll

Marbodal fick rätt i överklagan

27 MAJ 2020 13:00
Marbodals BS överklagade beslutet att skapa vakanslistor från den senast avslutade säsongen till SvBFs juridiska utskott, och fick rätt. - De ville att årets resultat skulle ligga till grund för vakanslistan, säger Peter Lagerroos, i SK.
  • Skapad: 27 MAJ 2020 13:00

När Svenska Bowlingförbundet, i mars, beslutade att avsluta säsongen 2019/20 på grund av Coronaviruset och dess framfart togs beslutet att den så kallade, vakanslistan, skulle baseras på senast slutförda säsong. Vakanslistan är en beräknad lista på vilka som står på tur att flyttas upp om något lag lämnar sin plats.

Strax efter avslutandet av säsongen drog sig Kinna BK sig ur Sydallsvenskan i den nationella serien.
- Eftersom de lämnade sin plats och enligt beräkningarna från säsongen 18/19 skulle då BK Kyrk få deras plats. Efter ett tag kom Marbodals BS med en överklagan, de ville att årets resultat skulle ligga till grund för vakanslistan, säger Peter Lagerroos, ordförande i seriekommittén på Svenska Bowlingförbundet.  

Ärendet gick då till det Juridiska utskottet, som skapades under förra året och är första instans vid överklagan. JU gav Marbodal rätt i sin överklagan och gav SK uppdraget att ta fram nya vakanslistor baserade på årets resultat. Därmed kommer Marbodals BS, från Tidaholm, att flyttas upp istället för BK Kyrk och spela allsvenskt nästa säsong.

I sitt beslut skriver JU, bland annat: ”JU:s tolkning är att regelns intention inte kan ha varit att vakanser vid något tillfälle ska baseras på prestationer från en säsong som avslutades för ett år sedan och som påbörjades för nästa två år sedan. Största möjliga sportsliga rättvisa uppnås genom att titta på ett givet antal av så färska resultat som möjligt, anser JU.”

Peter Nenzen har under lång tid varit ansvarig för Svenska Bowlingförbundets regelverk ”Blå Boken” och sitter som ledamot i Juridiska utskottet utvecklar.
- Det handlar om att gamla resultat inte ska ha lika stor betydelse som nya resultat. Den vakans-lista som man använde först använde resultat från september 2018 i viss mån. I teorin skulle vissa lag som var överst i vakanslistorna för säsongen 18/19 ha kunnat tappa alla sina A-lagsspelare till säsongen 19/20 och ligga sist i tabellen. Teoretiskt kan det vara så att de inte ens finns kvar i seriesystemet, säger han.

Istället för att använda den senast avslutade säsongen som bas till vakanslistan förordade det juridiska utskottet att använda antalet tagna poäng i snitt per match under den avbrutna säsongen 19/20 för att skapa vakanslistan.
- Det är givetvis inte det mest optimala. Men om man tittar på hur vakanser tilldelas i Blå boken så står det poäng per match, kvot per match och om lagen inte går att skilja åt på annat sätt, lottning som allra sista åtgärd. Det finns alltså i regelverket att man kan lotta fram, att då göra beräkningar på en säsong som inte är färdigspelad är bättre än att lotta fram det, säger Peter Nenzén i JU.

Elva lag har flyttats upp till nästa säsong enligt den nya vakanslistan som skapats efter att Marbodals överklagande gått igenom.
- När det gäller att tilldela vakanser så tycker JU att för att uppnå största möjliga sportsliga rättvisa så tycker vi att sättet att göra det på är att titta på så färska resultat som möjligt, säger Peter Nenzén.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info