Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / I Hagfors sänder de SUL på Youtube

I Hagfors sänder de SUL på Youtube

Delar av den femte omgången av Svenska UngdomsLigan går att se på internet. I Hagfors gör de matcherna till riktiga event som de till och med sänder live på Youtube.
- Det är skitkul för dem att de kan spela så här, säger Joackim Biehl.

När BK Bågens två lag i Svenska Ungdomsligan (SUL) spelade den femte omgången såg det ut som vilken A-lagsmatch som helst. På uppvärmningen spelades, precis som på BK Bågens allsvenska inspelning, Avenged Sevenfold och Metallica på hög volym. Matchtröjorna är likadana, publiken lika stor och den här gången sändes matchen också live på Youtube.
- Det vi gör när vi spelar SUL är att vi stänger hela hallen, precis som på en A-lagsmatch säger Joackim Biehl som driver bowlinghallen i Hagfors där BK Bågen spelar.

Hallen har satt upp tre webkameror, en som filmar spelet och två som filmar datorskärmarna så att scoringen kan komma i bild. Med hjälp av det visas allt från allsvenska matcher till lokala pensionärsmatcher direktsänt på Youtube och då nu också: SUL.
- Vi bygger ju på en nervositet, men det blir roligare för dem också när de får någonting mer, säger ”Jocke” Biehl.

Alla sju ungdomar som syns på sändningen från onsdagens SUL-match spelar med två händer. Nästan alla av de många ungdomarna som tränar i Hagfors spelar som Jesper Svensson eller Jason Belmonte. Men det är ingen medveten satsning från tränarhåll utan det är juniorerna själva som har valt det.
- Det har blivit så att alla vill. Alla killar spelar tvåhands, det är skitkul. Den stora skillnaden, i den här åldern, är att de får mer resultat och skruv. Nästan alla de som spelar SUL har ett rekord över 200, säger ”Jocke” Biehl.

Dessutom är det så att med tvåhandsbowlingen räcker det med ett plastklot för de unga bowlarna, de behöver inte ett reaktivt klot för att få skruv. Klotshoppen i hallen har därför ett erbjudande med plast-klot och skor för 1200 kr vilket många har nappat på.
- Då får man ut egna grejer på dem, då tycker de att det är ännu roligare, berättar ”Jocke”.

Under det senaste året har ungdomsverksamheten i Hagfors verkligen utvecklats igen efter några års torka och just nu har Stefan Biehl som är ungdomstränare 25 – 30 ungdomar i träning.
- Skolan ligger i samma byggnad som bowlinghallen, så Stefan går och hämtar ungarna på fritids och sedan hämtar föräldrarna ungarna i bowlinghallen, säger Joackim Biehl.

Svenska ungdomsligan har blivit en stor hit hos ungdomarna som alla är under 10 år. Förhoppningsvis kan tävlandet får dem att fortsätta tycka bowling är roligt. Då kan det gynna BK Bågen under en lång tid framöver.
- Får vi dem att fortsätta kommer vi bli ganska läskiga framöver, säger Bågens stjärna Joackim Biehl, som tycker att SUL är en väldigt bra:
- SUL har varit en verklig höjdare för våra knattar. Det är kul att förbundet har gjort en sådan här grej som ungdomarna får spela. Sen var vi ju med på Skol-SM också, det får vi se hur det utvecklas också, säger han.

Till nästa säsong kommer BK Bågen att ha ännu fler lag med i Svenska Ungdomsligan. Då får ännu fler ungdomar prova på att spela under riktiga förutsättningar, både med rockmusik på uppvärmningen och filmkamerorna igång.
- Det är skitkul för dem att de kan spela så, säger Joackim Biehl:
- Något nytt lag blir det garanterat till nästa säsong. 

Se BK Bågens två lag spela sina matcher på Youtube här: