Hoppa till sidans innehåll
Foto: Annika Kilander Höganäs, vinnare av Svenska Ungdomsligan 2018

Höganäs vann första Svenska Ungdomsligan

12 MAJ 2018 19:01
Det var kamp om förstaplatsen ända in i sista omgången. Tillslut fick differensen avgöra när två lag hamnat på samma poäng. Det var riktigt kalas i Tyresö under dagen med ungdomar och juniorer från hela Sverige.
  • Skapad: 12 MAJ 2018 19:01

På lördagsförmiddagen checkade åtta spelsugna ungdomslag in i Tyresö Bowlingpalatz i Stockholm. De åtta lagen har bland 56 lag i hela Sverige kvalificerat sig för finalspel i Svenska Ungdomsligan. SvBF:s nya form av seriespel på hemmaplan.

I finalen spelar alla lag sju matcher i en form av alla-möter-alla. Matcherna spelas enligt Bakers spelsätt(varannan ruta) och lagen får bestå av 3-5 spelare per match. Spelordning i laget får man byta inför varje serie. Varje match i finalen består av tre serier där den sammanlagda kägelpoängen är det som ger matchvinsten.

Dagens första matcher startade halv tolv. Team Gamleby mötte Kungälvs Tigrarna, Höganäs mötte Force, Edsbowlarnas Edsungdomar mötte Thule och Baltzar mötte Hedemoras ungdomar. Höganäs var de som samlade ihop flest kägelpoäng, 548. De noterade också den högsta serien 213, följt av Thule som hade 211. Den jämnaste matchen var mellan Baltzar 506 och Höganäs 490.

Finalens andra omgång kom sedan igång och det blev en otroligt jämn och spännande kamp mellan Edsungdomarna och Force. Ed hade länge greppet medan Force hade lite problem i mittenserien. Sedan stämde allt för Force och de dammade till med 226 i sista serien och var sanslöst nära att gå ikapp. Edsungdomarna vann dock med 528 poäng mot 524. Höganäs och Hedemora slog också 200-serier.

Tredje omgången var den sista innan lunchpausen. Höganäs tog sin tredje vinst för dagen mot Edsungdomarna. Baltazar tog sig förbi Gamleby och Hedemora vann mot Tigrarna. Force var i stort underläge mot Thule, men fick till det ordentligt i sista serien med en 200-ing och gick nästan om mot dagens första vinst. Thule höll dock ifrån med 487-478.

I matpausen där alla spelare fick smörgås och dricka, var det Höganäs som var i ledning med 6 poäng. Hedemora, Thule och Baltzar delade på andraplatsen med 4 poäng vardera.

Så var det dags att sätta på sig bowlingskorna igen, om man tagit av sig dom till lunchen, och påbörja den fjärde av dagens sju omgångar. Vad Edsungdomarna ätit i pausen framgår inte, men något med mycket strike i kan man tänka sig. De öppnade med 256 i första serien och landade på 619 poäng. Gamleby hade inte mycket att sätta emot, men fick ihop fina 516 poäng. Thule vann sin match mot Tigrarna. Hedemora slog Force och Baltzar snodde poäng av Höganäs.

Inför femte omgången hade Höganäs alltså fått sällskap i toppen av tabellen av både Baltzar och Thule. Det blev dags för Baltzar och Thule att mötas, ett toppmöte alltså. Baltzar tog hem det hela med 479 mot 447 trots en uppryckning av Thule i sista serien. Höganäs försvarade sig mot Tigrarna. Edsungdomarna slog omgångens högsta serie 212 när de mötte och vann över Hedemora. Force tog sin första vinst för dagen mot Gamleby, 481-425.

I sjätte omgången visade Thule att de ville vara kvar i toppen. De slog till med 519 som blev vinst mot Gamleby. Höganäs ville också hålla sig i toppen, de slog 557 mot Hedemoras 451. De hade 246 i tredje serien. Baltzar vände och vann ett mycket jämnt möte mot Edsungdomarna. Med 197 i sista serien säkrade de segern med 507-498. Force ångade på i segerruset från förra omgången. Med 202 i första serien mot Tigrarna höll de avståndet och vann stort.

Med en mycket jämn toppstrid var det så dags för den sjunde och avgörande omgången. Thule mötte Hedemora, båda lagen hade kalasslagningar men Thule drog det längsta strået med 561-553. Baltzar tog sig an Force och stötte på stort trubbel. Med 223 i sista serien räddade Baltzar matchen i egen favör och vann med 550 mot 546. Tigrarna mötte Edsungdomarna. Tigrarna som inte vunnit sedan andra omgången visade att en vinst till skulle de ha innan allt var avgjort. Med en kanonstart på 182 och en avslutning på 174 tog de poäng mot Ed med 493-459.

Den fjärde och helt avgörnade matchen för dagen spelades mellan Höganäs och Gamleby. Gamleby fick inte alls till det medan Höganäs spelade som i trans. Med dagens högsta matchslagning 652, tog Höganäs poäng och tillräckligt med "poängdiff" för att gå upp i ledning i tabellen på samma poäng som Baltzar men bättre kägelpoängsdifferens i matcherna. Båda lagen vann sex av sju matcher och fick ihop 18 poäng vardera. Höganäs hade 516 i diff och Baltzar 200. Baltzar vann därmed silver. På tredje plats placerade sig Thule på 16 poäng.

Efter spelet väntade prisutdelning och middag. Alla spelare fick t-shirts och minnesplaketter från den första finalen någonsin i Svenska Ungdomsligan. Topp tre fick också ta emot pokaler och medaljer. Det vinnande laget bestod av Elias Paulsson, Jonathan Johansson och Hugo Videtorp. Stort grattis!

Skribent: Helena Ericson
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

 

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info