Hoppa till sidans innehåll

Folkhälsomyndigheten tillåter Idrottstävlingar och matcher

29 MAJ 2020 10:08
Från och med den 14 juni tillåter Folkhälsomyndigheten idrottstävlingar, matcher och cuper för alla åldrar, dock kvarstå vissa begränsningarna. - Att träna och röra på sig är av största vikt, säger Johan Carlsson på FHM.
  • Uppdaterad: 29 MAJ 2020 10:08

Vi har haft ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, som har tagit fram flera åtgärder för att minska risken för smittspridning Om åtgärderna följs bedömer vi att riskerna är så pass små, att de stora fördelarna med att tillåta olika idrottsevenemang överväger, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten på dess hemsida.
— Det är ett mycket glädjande besked för senioridrotten som nu kan börja se ljusare på framtiden. Vår samverkan med Folkhälsomyndigheten fungerar väl och fortsätter. Idrotten måste även framöver ha fokus på att anpassa verksamheten då matchen mot viruset inte är över, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Från och med den 14 juni ändrar därför Folkhälsomyndigheten på sina rekommendationer kring idrott och tillåter alla former av idrottsutövande, såväl för yrkesutövare av elitidrott som för motionärer, barn och ungdomsidrott.
— Idrottsföreningar eller andra arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste även i fortsättningen vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. Det gäller såväl under, som före och efter tävlingen, cupen, eller matchen. De måste också beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer, säger FHMs chefsjurist Bitte Bråstad.

Däremot är det inte fritt fram att resa och tävla hur som helst. De nya rekommendationer som Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten kommer med innefattar att idrottsutövande ska ske, "utomhus om möjligt" och ”Idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras ifall nuvarande restriktioner hävs.” Samt att: ”inte bjuda in publik, undvika närkontakt som inte är nödvändig för idrotten, och att utövare och övriga närvarande ska vara symtomfria.”

— Sen kommer man att se över det här i tid till den fjortonde, exakt hur det kommer att utformas och knepet är väl när man kommer ner på sådant som inte är elitidrott, hur man ska utforma det, men det är jag övertygad om att man kommer att lösa, säger Björn Eriksson i Radiosporten, samtidigt som han på RF:s hemsida säger:
—Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta ha en nära dialog även framöver. Jag är övertygad om att idrottsrörelsen klarar av att hantera det förtroende som getts oss och jag ser fram emot att återigen kunna följa tävlingsidrotten, om än inte på plats, säger Björn Eriksson.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/maj/idrottstavlingar-och-matcher-tillats/ och på RF:s hemsida: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/klarteckenformatcherochtavlingarforseniorer

Mer information följer från Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Riksidrottsförbundet. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info