Hoppa till sidans innehåll

Att slå strike med spärrboll

03 NOV 2018 09:00
Mitt i klothysterin finns det spelare som hittar ett alternativ i de svagaste kloten vi har i våra väskor: Spärrkloten. Förra helgen slog t.ex. Tobias Hummelgren 1018, med en plastboll. - För mig fungerar det mycket bättre med spärrbollen, säger han
  • Skapad: 03 NOV 2018 09:00

Det pratas mycket om klot i bowlingsverige. Hur många klot man bör ha och vilka man ska spela med på vilka profiler. Men ibland kanske det inte behövs det nyaste och vassaste för att lyckas, ibland räcker det kanske med ett spärrklot. Det gjorde det förra helgen för Tobias ”Humlan” Hummelgren i division 3 för Karlslunds IF. 28-åringen slog 1018, omgångens tredje högsta slagning, inklusive en 300-ing, med bara ett klot i polyesterplast.
- För mig fungerar det mycket bättre med spärrbollen, jag får mycket bättre kontroll. De andra spelarna måste flytta sig mycket mer än vad jag behöver göra. Jag märkte att de andra bara gick vänster, och vänster, och längre in i banan, medan jag bara behövde står kvar på kanten och slå lite hårdare eller lösare, säger ”Humlan”.  

Tobias "Humlan" HummelgrenDet var i somras som den högerhänta bowlaren, som spelar med en hand utan att stoppa i tummen, upptäckte att det fungerade bättre att spela med plastklot på kanten än med någonting annat. De reaktiva kloten, och till och med Uretan-kloten, tycker han är för oförutsägbara.
- Jag tycker att det är mycket lättare att hålla slaget och att hålla linjen än när man spelar med en reaktiv boll. Hamnar man i torrfältet med ett reaktivt klot, eller uretan, sticker det lätt till vänster, men träffar man torrfältet med en spärrboll så händer inte det, säger han.

Med nästan 200 i snitt, och den senaste monsterslagningen, visar Örebro-bowlaren att det går att prestera resultat med bara en mattad spärrboll. Därmed visar han också att klothysterin kanske går lite överstyr ibland.
- Jag tycker att det är överdrivet, visst kan man ha en massa klot.  Men jag ser hur folk köper uretan-klot och en massa reaktiva klot, så kommer jag med en spärrboll och kör över vissa personer. Många säger att det är en materialsport, men gör det enkelt för dig. Istället för att spela ”bananbowling” kan man göra det enkelt. Syftet är inte att skruva så mycket som möjligt, det ska vara så lätt som möjligt, säger ”Humlan” Hummelgren.

Att det går att slå höga siffror med spärrklot i plast har visats tidigare. Det amerikanska proffset Michael Haugen Jr slog för ett par år sedan en 300-ing på US Open med plastklot, när Jesper Svensson kom fram spelade han med hallklot upp till Allsvenskan och Adam Andersson, nu i Team Pergamon, spelade nästan en hel säsong med spärrboll på hemmaplan i Boden.
- När jag kom tillbaka från Amiki till Boden la vi Los Angeles, en kortolja, och tanken var väl att jag skulle göra rätt så högt på det där, vilket jag de första matcherna inte gjorde. Det lossnade aldrig riktigt, jag borrade olika Uretan, olika layouter och olika ytor. I slutet på en träning blev jag less och sa: Jag ger mig tusan på att jag skulle göra högre med den här och slängde ner spärrbollen, berättar han.

Det blev strike när han slängde ner det där plastklotet, sedan slutade han aldrig strikea. Nästa träningAdam Andersson slog vänsterliraren 1040, det högsta han någonsin slagit, och i nästa match spelade han med plast från kanten.
- Jag gjorde 994 i första matchen. Sen blev det plast resten av säsongen, säger 26-åringen och fortsätter:
- Fördelen jag hade var att man verkligen vet vad den ska göra. Det är inga överraskningar. Är det riktigt torrt långt ut och man är bra på att spela rakt och ”ligga bakom” så. Det som var förvånande för mig var att jag strikeade så mycket, eftersom jag inte har någon jättestöt, jag har inte så mycket rotationer, säger han.

Norrlänningen säger att det som är svårt är att få klotet att bromsa till, ställa upp sig, och få rätt vinkel till ”fickan”. Men mattar man ner ytan på polyesterplasten och lyckas med att få fäste kan man få ett riktigt alternativ, inte bara något skämt som man kan dra till med.
- Man tog ju fram det som ett skämt, för det kan man ju inte göra, spela med spärrbollen, men det är klart att det går att göra det. Kan man skapa rätt vinkel in så väger den femton pund den också, säger Adam Andersson.

Vad säger de här framgångarna med spärrklot om den klothysterin som råder?
- Det skrattar den rakt upp i ansiktet. Det är ganska roligt med det också, att det störde ganska många. Folk har svårt att acceptera att det blev så högt som det blev. Den klothysterin som finns är i viss mån rimlig, hade det bara varit lite snabbare, lite mer olja, då finns det inte en chans i världen att spela med plast. Men fortfarande, det handlar om att få rätt vinkel i ”fickan”. Om det är med en splitterny boll eller plastboll spelar ingen roll, säger Adam Andersson.

Efter att Uretan-kloten har kommit tillbaka stort och nu finns i var och varannan klotväska så kanske plastkloten är nästa steg i utvecklingen.
- Den kontroll du får med Uretan får du ännu mer när du spelar plast, säger Adam Andersson och ”Humlan” Hummelgren tror att fler kommer upptäcka det här med plastklot:
- Jag tror det. Om de märker att det går att leverera siffror med spärrboll så. Jesper Svensson körde enbart Uretan, sen fick folk upp ögonen för det, sen körde alla med uretan. Varför då inte gå ner till en spärrboll, jag tror att det är rätt väg, och det är kul, säger Humlan Hummelgren som förra helgen slog 1018, inklusive en 300-ing, med bara en spärrboll.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info