Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Ny kunskap om topografi: alla banor är olika

Ny kunskap om topografi: alla banor är olika

Som om det inte räckte med oljeprofiler, klotmaterial, luftfuktighet i hallen, korsdrag i dörren.... Nu kommer ytterligare moment in i modern toppbowling - topografin på varje bana.

Det ögat inte kan se kan modern teknik mäta upp - ojämnheter på upp till 1 mm på en bana kan betyda oerhörda skillnader i kägelträffen.
Det här veckoslutet handlar det om nya spännande rön inom bowlingen.
Tomas Leandersson har samlat sitt Team Sweden plus åtta speciellt inbjudna spelare i Nässjö Bowling Center. De är där för att lyssna på amerikanen Ted Thompson, en före detta proffsbowlare som arbetar med att utläsa banor i sitt jobb på företaget Kegel.
När han föreläser i bowlinghallen kan man höra en knappnål falla. Alla sitter och lyssnar intresserat på vilka kunskaper han har att dela med sig av.

En "Lane Mapper"
Med sig till Nässjö har en konstruktion som på amerikanska kallas för "Lane Mapper". På långt håll ser det ut som om Ted Thompson kör med sopborste längs banan.
Vid närmare studie ser man att det istället för borst är sofistikerad mätutrustning av olika slag, som mäter ytskiktet på banan och ger en tredimensionell bild av varje bowlingbana.
Man kan jämföra med hur en golfspelare vill se topografin på golfbanan innan hon eller han spelar ut. För att veta åt vilket håll bollen kan tänkas rulla.

ted thompson visar
Ted Thompson berättar för intresserade spelare.

Hallchef fick besked
Nässjö lär vara första hallen i Sverige som fått sina banor utlästa med hjälp av en "Lane Mapper". 
Hallchefen Mats Andersson berättar hur bana 10 alltid uppträtt lite annorlunda jämfört med övriga banor. Nu har han fått veta varför.
- Det visade sig att den banan är helt plan, alldeles jämn och har av den anledningen nästan alltid upplevts lite snabbare att spela på än övriga banor. 
Förbundskaptenen Tomas Leandersson tycker den nya tekniken att läsa banor är högintressant och kan, om spelarna tar kunskapen till sig, ge Sverige bättre konkurrensmöjligheter i kommande mästerskap.

Fått det bekräftat
- Tack vare stödpengar från Svenska bowlingförbundet kan vi få veta mer om utvecklingen på det här området, menar Leandersson och syftar på Ted Thompsons närvaro.
Leandersson anser att den här mättekniken tydliggör det som egentligen har varit självklart - att alla banor är lite olika.
- När laminaten kom fick vi höra att de här banorna är underhållsfria och helt lika i varje hall. Men så är det inte. Här har Ted Thompson kunnat påvisa att det finns skillnader i varje bana.

Martin Larsen positiv

martin med lane mapper
Så här ser den ut. Martin Larsen tar sig
en närmare titt på maskinen som läser av
banans topografi. 

Tomas Leandersson hoppas och tror att de nya kunskaperna om att läsa banor kan ge fördelar i kommande stora mästerskap utomlands. Då är det meningen att alla banor ska läsas av och spelarna kunna se hur topografin på varje bana se ut.
Landslagsveteranen Martin Larsen välkomnar sådan information.
- Det gör att jag kan välja mellan att undvika ett spelfält i banan som jag vet är lite annorlunda mot övriga banor. Eller så kan jag rent av utnyttja det fält som är annorlunda och där uppnå ännu bättre resultat, säger han.
Martin Larsen tycker bara det är kul att få veta ännu mer om hur han bäst ska läsa av banorna i en ny hall.
- Man har ju alltid anat att det är på det här viset, nu har vi fått en bekräftelse på det vi hela tiden trott, anser han.

Jocke entusiastisk
På Nässjölägret har speciellt inbjudna spelare fått chansen att vara med.
- Yngre förmågor, som jag vill ge chansen att förkovra sig inför framtiden, säger Tomas Leandersson.
De är Johan Helldén, Magnus Jr Johnson, Kim Ojala, Robin Andersson, 
Jesper Larsen, Joakim Karlsson, Daniel Fransson, Patrick Bohm och Erik Andersin.
En av dem, Joakim "Jocke" Karlsson, var entusiastisk över nyvunna kunskaper.
- Framför allt har jag fått veta varför det är som det är på bowlingbanorna. Kunskaper, som jag alla gånger kan ha nytta av framöver, sade Jocke.

Fler kaptener
På plats i Nässjö var även ett par andra förbundskaptener, Christer Eklund och Magnus Johnson, som fått uppdraget att leda ett svenskt lag i senior-VM i Las Vegas nästa år.
- Även våra äldre duktiga spelare måste få veta senaste rön i banläsningen, sade Magnus Johnson.