Hoppa till sidans innehåll

Handicap, spelstyrka och snitt

08 SEP 2015 18:29
Inför den nya säsongen har ett flertal korrigeringar gjorts när det gäller handicap, spelstyrka och snitt. Detta efter att man utvärderat de förändringar som infördes under förra säsongen.
  • Skapad: 08 SEP 2015 18:29

I samband med att säsongen 2014-2015 inleddes så genomfördes en rad större förändringar i handicap- och rankingsystemet. Dessa förändringar hade sin bakgrund i den större utredning som gjordes under två år på uppdrag av ett årsmötesbeslut. I utredningen deltog ett antal intresserade och engagerade bowlare runt om i landet.

Utvärdering efter en säsong
Redan när förändringarna infördes så beslutades det att inte göra några större förändringar förrän en säsong genomförts med de nya reglerna. Samtidigt beslutades det att efter säsongen göra en utvärdering av hur förändringarna slagit igenom och utifrån utvärderingen se över om ytterligare åtgärder behövs för att skapa ett system som upplevs som rättvist av det stora flertalet tävlingsaktiva bowlare.
Utvärderingen genomfördes i juni 2015 och utifrån det som kom fram från utvärderingen, mestadels baserat på de synpunkter som inkommit under året, så har nu ett antal förändringar genomförts lagom till seriestarten. Dessa förändringar presenteras nedan.

Spelstyrka
Det nya i systemet var måttet spelstyrka. Syftet med spelstyrkan är att hitta ett sätt att mäta hur bra en bowlare är oberoende av vilka banunderlag och i vilka sammanhang denna bowlare spelat i. Det ska vara ett rättvist mått som också kan ligga till grund för en bra handicap-beräkning. Spelstyrkan baseras på följande kriterier:
1/ Den ska vara oberoende av hallen och banornas svårighetsgrad (oljeprofiler etc)
2/ Den ska vara prestationsberoende. Att vinna Elit-SM ska vara mer betydelsefullt än spel i ett reservlag.
3/ Den ska vara könsoberoende, det vill säga lika för kvinnor och män.
4/ Man ska inte kunna påverka handicap genom att till exempel medvetet ”sänka snittet” eller genom att på andra sätt kunna manipulera systemet.
5/ Siffran ska vara enkel att relatera till.

Spelstyrkan baseras på hur många rankingpoäng man tar och presenteras som en siffernivå, till exempel 197. Handicap beräknas i sin tur som 85 procent av skillnaden mellan percentilen (presenteras i Bits) och spelstyrkan. Effekten blir att de 1 procent bästa bowlarna kommer vara 0-handicapspelare.

Utvärderingen
Den utvärdering som gjorts visar att systemet huvudsakligen fungerar bra på majoriteten av våra bowlare. För några grupper finns dock avvikelser som följer:
1/ Damer får generellt lite för hög spelstyrka och för lågt handicap.
2/ Spelare som spelar mycket missgynnas fortfarande något.
3/ Spelare som gör uppehåll och kommer tillbaka kan gynnas.
4/ Ungdomar får generellt lite för hög spelstyrka.
5/ Spelare som gjort en enda stark prestation och inget annat missgynnas.


Justeringar i snitt, spelstyrka och handicap...
Tidigare baserades spelstyrka, snitt och handicap på rullande helår. Problemet med detta är att det är mycket stor variation i hur mycket folk spelar. Spelstyrka baseras på de 25 bästa resultaten under rullande helår. För den som spelar mycket kommer många bra resultat med i beräkningen vilket höjer spelstyrkan. Omvänt kommer en som spelar lite få räkna in sina dåliga resultat och får då låg spelstyrka.
Samma gäller snittberäkningen. För en som spelat lite kommer ett dåligt resultat få stort genomslag. För en som spelar mycket spelar ett enstaka dåligt resultat väldigt liten roll.

...i det nya systemet
I det nya systemet kommer spelstyrka, snitt och handicap baseras på de 25 bästa resultaten av de 50 senaste oavsett tidsperiod. Alla mått blir då oberoende av hur mycket man spelar per år. Alla mått blir mer prestationsberoende. Detta korrigerar effekten för de som spelar mycket/litet och de som återkommer i spel.
Damernas och ungdomarnas avvikelser beror främst på att deras seriespel klassas för högt. Till exempel klassades damernas division 1 lika med herrarnas division 3 trots att spelstandarden i damernas lägsta serie är klart lägre än herrarnas lägsta serie. En omklassning av seriespel och vissa tävlingar har därför gjorts och resultaten uppdateras retroaktivt.
Vad gäller spelstyrka så kommer det bästa resultatet alltid bara räknas till hälften. Detta gör att spelare med endast ett enstaka bra resultat inte längre missgynnas så kraftigt.

Vad händer i rankingsystemet?
Vad gäller rankingen så sker ingen förändring eftersom den fungerar bra. Den kommer precis som tidigare baseras på de 25 bästa resultaten på rullande helår (max 20 matcher, max 15 tävlingar och max 5 internationella event).

BITS ranking

Hur ser man vilka poster som räknas med i de olika fallen?
När man söker fram resultatposterna för en spelare i BITS så presenteras de poster som ingår i rankingen med grönt datum. Poster med blå resultattext ingår i de 25 poster som valts för snitt och spelstyrka. Röda poster ligger utanför de 50 som urvalet baseras på. Svarta poster tillhör de 25 som inte kommit med i spelstyrkan men som ligger bland de 50.
I individens resultatlista finns flera vyer där man kan hitta sina olika resultat. Man kan se alla resultat, rullande, rankinggrundande, spelstyrkegrundande eller välja en viss tidsperiod och så vidare. Genom att välja vy presenteras ett urval resultat för det man valt att se.

Avslut
Vid frågor eller synpunkter angående handicap- och rankingsystemet kontakta This is a mailto link. Alla frågeställningar ses över för att se om systemet fungerar så som det är tänkt. Bifoga gärna exempel i era frågeställningar.
Till alla föreningar vill vi även påminna om att det alltid är föreningens ansvar att anmäla om man anser att någon spelare inom föreningen har ett felaktigt handicap. Detta görs i så fall till samma adress som ovan. Vi arbetar för att hela tiden förbättra systemet men vi vill ändå påminna om att det inte går att skapa ett system som upplevs som korrekt och rättvist av alla bowlare.

 

Skribent: Swebowls redaktion

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info