Hoppa till sidans innehåll

Hallarnas säkerhet: "Löjeväckande krav"

02 OKT 2012 15:46
Swebowl kommer i några artiklar att belysa läget för bowlinghallarna i landet, speciellt avseende de säkerhetskrav som Arbetsmiljöverket har ställt på hallarna. Vi börjar i dag med en intervju där ett par hallägare riktar stark kritik mot Arbetsmiljöverkets sätt att hantera kraven.
  • Skapad: 02 OKT 2012 15:46

Kraven från Arbetsmiljöverket har fått det att jäsa bland hallägare.
- Inte nog med att det är orimligt höga krav. Det är olika krav på bowlinghallarna beroende på var i landet hallarna ligger, säger Raymond "Rajjen" Jansson, som driver bowlinghallen i Arvika.
Hallchef Ulf Sandblom på Rosenlund Bowlingcenter i Jönköping säger så här:
- Kraven är orimliga sett till de få olyckor som inträffat sedan 1950-talet.

Alla hallar fick kritik
Som Swebowl nyligen berättade har Arbetsmiljöverket synat alla bowlinghallar i Sverige. Ingen klarade sig undan kritik vad gäller maskinsäkerhet.
Rörliga maskindelar, det vill säga kägelresarmaskinerma, ska vara utrustade med skydd kräver Arbetsmiljöverket. Maskinerna ska, mer eller mindre, kapslas in.
Framför allt, framhåller verket, är det personal i hallarna, som råkat illa ut i samband med driftstörningar, service och underhåll.
I Sverige ska ingen allvarlig olycka ha inträffat, men Arbetsmiljöverket pekar på dödsolyckor i Danmark och Storbritannien.

"Kraven skiljer"

raymond jansson
Raymond Jansson är inte nöjd med
Arbetsmiljöverkets agerande. 

Det är kostnadskrävande åtgärder, som hallägarna står inför. Det talas om sexsiffriga belopp för en hallägare med åtta banor.
Arbetsmiljöverket är indelat i olika distrikt i Sverige. Det här har medfört att kraven är olika, vissa distrikt kräver mer åtgärder än andra. Det hävdar i alla fall Raymond Jansson.
- Vi hallägare pratar oss emellan, då upptäcker vi att det inte är en gemensam syn för hela landet, fortsätter han.
- Det vissa hallar har fått krav på att åtgärda har andra hallar inte fått. Att kraven är olika är en sak jag ska ta upp med Arbetsmiljöverket när de besöker min hall.
Jansson anser att det redan i dag finns hög säkerhet bland hallpersonal.
- De som jobbar med maskinerna vet hur maskinerna ska hanteras, det är jag övertygad om. De åtgärder som verket kräver kostar stora summor - var ska jag ta de pengarna, undrar han.

Väljer att avvakta
I Jönköping har Ulf Sandblom bestämt sig för att avvakta med åtgärder.
- Dels för att vi inte har ekonomi att genomföra de åtgärder vissa hallar valt och dels för att hinna sätta mig in i hur mycket det går att vara besvärlig, menar Sandblom.
Sandblom syn på kraven är att de är "löjeväckande". 
- Arbetsmiljöverket säger att det är två dödsfall i världen, ett i England och ett i Danmark. Borde alltså vara världens säkraste arbetsplats om man betänker att automatiska resarmaskiner funnits sedan sent 50-tal? Vilka var dessa två som omkom, var det anställda som hade som uppgift att serva och reparera maskiner eller var det typ bowlare/instruktörer som trodde sig ha koll på läget? Det skulle jag gärna vilja veta.

Utbildade mekaniker
Sandblom anser att Sverige har väl utbildade mekaniker.
- Vi är noga med våra maskiner, då detta är en garant för inkomster. På många håll i Europa byggs jätteanläggningar upp där huvudinriktningen är nöjesbowling, vilket också ofta medför väldigt ung och oerfaren personal. Där, på sådana platser, kan jag hålla med om att riskerna ökar. 
Ulf Sandblom berättar vidare:
- Den förste inspektören som var hos mig tyckte "att vi har nog att göra utan detta beslut från EU". Varför då göra det, det händer ju inget i svenska bowlinghallar? Om det händer skulle jag gärna vilja se vad som hänt vem?

ulf sandblom
Ulf Sandblom är inte nådig i sin kritik
av säkerhetskraven. 

Vad gör skillnad?
Arbetsmiljöverkets inspektioner bestäms utifrån två utgångspunkter: "Riskerna i arbetsmiljön ska vara betydande och besöken ska göra skillnad."
- Hur kan risken vara betydande och hur kan besöken göra skillnad när det inte händer något nu, undrar han. Kraven är orimliga utifrån nuvarande skadeläge.
- Jämför med byggbranschen, senaste tiden har två personer fallit från byggställningar bara i Nässjö. Detta är vad AV borde rikta in sig på. Hur många personer, framförallt barn, skadas eller dödas på svenska gårdar varje år? Det betyder ju inte att det är en bur runt traktorn? Ska bilmekanikern ha ett nät över motorrummet när han mekar? Nej, självklart finns det risker i alla yrkesgrupper som vi givetvis ska göra så säkra vi kan men med möjlighet att fortfarande sköta sitt jobb.

"Jag bedrog mig"
- Mina synpunkter är, fortsätter han, att när detta kom upp trodde jag att vi skulle skydda kunderna. Jag tänkte att ett nödstopp till samtlig el vore bra och en sensor som bryter strömmen om någon annan än jag passerar området runt pilarna på
väg ner mot maskinen också vore på sin plats. Men ack vad jag bedrog mig.

Fotnot:
I morgon talar vi med Hasse Fridell på Bowl-O-Rama i Stockholm, som ger sina synpunkter på de krav som ställs på hallarna. 

Skribent: Swebowls redaktion

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info