Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Glams elitseriesatsning

Glams elitseriesatsning

I Örebro gör BK Glam, som för närvarande spelar i mellanallsvenskan, en sällan skådad bred och seriös satsning mot högsta serien.
– Det är dags för Närke att få ett Elitserielag, säger Andreas Gustavsson, BK Glam.

Förra säsongen var det flera Örebroare som spelade i Elitserien. Robert Lindberg och Andreas Jonsson spelade slutspel med BK Jösse, Andreas Gustavsson kvalade kvar AIK i bowlingens finrum. Men samtidigt fanns det en idé om att få igång bowlingen i Närke, att spela Elitserien hemma i Örebro.
– Vi började prata redan förra året om att spela Elitserien på hemmaplan. Vi pratade med Glam och de byggde en plan som vi hjälpte till med, säger Andreas ”Adde” Gustavsson som bidrog med sin rutin från högsta serien.

Hela klubben satte sig ner och bestämde sig för vart de ville nå och hur de skulle komma dit, både ekonomiskt och sportsligt. Med Team Pergamon och Team Alingsås som förlaga började föreningens struktur förändras. En sportchef tillsattes, det skrevs spelaravtal och bokades träningsläger.
– Vi vill ha en modern förening, då är det naturligt att vi tittar på de som är bäst, säger Andreas Gustavsson.

Spelaravtalen berättar för spelarna vad som krävs av dem, inte bara träningsmässigt, utan även speltekniskt, kunskapsmässigt och materialmässigt. Det är en väldigt professionell inställning som klubben förväntar sig.
– I dagens bowling krävs det en sådan satsning. Det är Pergamons förtjänst, om det inte vore för dem skulle det fortfarande vara nöjesbowling. De är professionella på en egen nivå, säger Andreas Gustavsson.

Redan då började samarbetet med bowlinghallen Strike & Co och PAs klotshop som en del i planen och satsningen mot Elitserien. Ytterligare en del som vara nödvändig enligt Andreas Gustavsson.  
– Utan hjälp av dessa hade inte Glams elitsatsning varit möjlig, säger han.

När föreningsstrukturen började sätta kom Örebroarna tillbaka en efter en: Andreas Gustavsson kom tillbaka från AIK. Robert Lindberg och Andreas Jonsson lämnade slutspelslaget Jösse för att spela i Mellanallsvenskan med BK Glam. De fick även en tidigare Elitserie-spelare att börja spela igen.
– Niklas Lindholm är en stor del i detta, det var ett par år sedan han spelade på riktigt, säger Andreas Gustavsson.

Men det är inte spetsen på satsningen som enligt Andreas Gustavsson gör att han tror att det kommer att lyckas. Det är bredden, att hela föreningen är med på skeppet.
– Vi har fått en hel förening som vill uppåt. Det är ett mål som vi har kommit samman om. Vi har 14-15 spelare som är aktuella för A-laget. Det känns i hela hallen att någonting är på gång. Folk tror på det, det är inte bara vi som håller på med det, säger han och fortsätter:
- Det största vi har är att även farmarlaget ska upp, det är lika viktigt, säger han.

Bredden i satsningen slutar inte där. Tanken är att hela landskapets bowlingsport ska gynnas av att Glam går uppåt. En del i det är att börja sända matcherna på internet och att få den lokala tidningen att länka till sändningen.
– Det skulle vara bra för hela Närkes bowling, även förbundet och Strike & Co för den delen. Livestreamingen är ett bra fönster, ett lätt sätt att sprida bowlingen. Vi försöker även få Nerikes Allehanda att länka och få folk intresserade av bowling, säger Andreas Gustavsson.

Men med den här stora satsningen kommer pressen. Med den nya föreningsstrukturen, alla planer, nyförvärven och krav kommer förväntningarna på banorna och första helgen slutade med en förlust och en seger för Glam.
– Vi gjorde två riktigt dåliga matcher, vi har satt mycket press på oss själva och tränat sedan första veckan i juli. Vi var riktigt revanschsugna i senaste matchen mot Tegner och där visade vi klass, säger Andreas Gustavsson om den tredje matchen där Glam vann med 16-4.

Till helgen är det minisammandrag i mellanallsvenskan och Örebroarna som satsar på Elitserien kommer att möta BK Brio och SK Nova i Nyköping. Men det är bara ett steg på resan mot finrummet.
– Nu har vi börjat vår resa. Med det spelarmaterial vi har och den satsning vi gör, det ska mycket till för att vi inte ska spela Elitserien om 2 år, säger Andreas Gustavsson men tillägger:
- Det fina med mål är att när man har uppnått sitt mål får man sätta nya.