Hoppa till sidans innehåll

45 uttagna till Team Sweden Youth Academy

25 MAJ 2020 15:34
Idag har 45 spelare blivit uttagna i TSYA, Svenska Bowlingförbundets landslagsförberedande utbildning. - Huvudmålet är att utbilda spelarna och gör dem redo för mästerskap, säger Johan Ekström.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2020 15:34

Fyrtiofem ungdomar som har sökt, eller blivit nominerade, började sin måndag med att få ett mail som säger att de har blivit antagna till Svenska Bowlingförbundets landslagsförberedande projekt: Team Sweden Youth Academy.
- Grattis. Du har gjort någonting som gör att du är intressant för kommande landslagsverksamhet. Sedan är det lite skämtsamt, det är nu det börjar, säger Johan Ekström, Elit- och talangansvarig på Svenska Bowlingförbundet.

Johan EkströmDe uttagna har uppfyllt de krav som Svenska Bowlingförbundet ställer på landslagsaktuella ungdomar berättar Johan Ekström.
- Vi går på en hel del olika krav, men grundtänket är att de här personerna ska, under kommande säsonger, vara aktuella för respektive landslag. Jag vill trycka på att det här är en landslagsutbildning, det är inte en allmän träningskurs för ungdomar. Det är en landslagsutbildning. När man söker hit, och deltar, ska man ha en ambition att tävla för Sverige, säger han.

För de uttagna väntar en säsong med en komplett elit-utbildning i bowling.
- Vi kommer att gå igenom alla delar av sporten bowling. Teknik, det är det första vi gör. Taktik, vi går igenom spärrspel, banläsning och allt som har med det att göra. Hur man bygger upp en oljeprofil, topografi, vad det är. Idrottspsykologi och fysträning, sömn och kost. Alla delar. Inte att förglömma de mjuka värdena, visa respekt för med- och motspelare, för inredning, hallägare tävlingsledare och så vidare. Alla delar även om huvudfokuset, så klart, är på bowling, säger ”Ekiz”.

Hela utbildningen hålls av tränare som är utbildade enligt Europeiska Bowlingförbundets moderna träningsmaterial som Svenska Bowlingförbundet för ett par år sedan valde att använda sig av.
- Det är otroligt kul att se hur väl det har slagit igenom, de här två åren sedan vi valde att gå över till att använda oss av ETBFs tränarmaterial, säger Johan Ekström.

Vilka effekter Team Sweden Youth Academy får på de svenska landslaget är för tidigt att säga enligt ”Ekiz”.
- Det är ett långsiktigt arbete, det är inget som man kommer med i den här säsongen och blir tio klasser bättre. Vi ska få med de mest talangfulla i TSYA och så ska de göra ett par säsonger. Effekterna av det här känns svårbedömda än så länge. Det vi kan se är att konkurrensen, inhemskt, blir större. Det blir fler välutbildade bowlare som konkurrerar om platserna och så hoppas vi att det syns på seniornivå om ett par år, säger han och berättar att konceptet får uppmärksamhet internatinoellt.
- Belgien och Holland har visat intresse för den här modellen, säger han.

För de som inte kom med den här gången kommer en ny chans nästa år. Om du vill öka dina chanser att komma med säger Johan Ekström att man ska tävla mycket, till exempel i UPP-slaget och Swedish Youth Open.
- Vad man ska göra är att visa upp sig i tävlingar. Som förbundskaptenerna säger: så många tävlingar som möjligt utan hcp. Det vi tittar på, vilket stod i utskicket också, är tävlingsflit vilket naturligtvis är väldigt intressant för oss. Vi ska inte räkna bort Junior Masters där man tävlar med hcp mot jämnåriga, men de största värdemätarna är definitivt de tävlingar som är utan hcp, säger Johan Ekström.

Den tidigare förbundskaptenen Johan Ekström skickar med några råd till alla som kommit med i TYSA och till de som fortfarande hoppas komma med i framtiden.
- Det är en klyscha och ett gammalt citat: ”I samma sekund som man tror att man vet allt är man på väg nedåt”. Det finns alltid någonting nytt att lära sig, varje dag. Det tror jag är en viktig del, både i livet och på bowlingbanan. På varje träning, att man visar att man vill bli bättre tror jag är en bra inställning när man kommer till träningen, säger han.

Antagna till TSYA

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info