Hoppa till sidans innehåll

Laget till Junior-EM uttaget

07 JAN 2020 13:00
Med 87 dagar kvar till Junior-EM tog förbundskapten Robert Andersson idag ut sin trupp till mästerskapet. Halva laget spelar med två händer. - De får en bra tjuvstart, säger Robert Andersson.
  • Uppdaterad: 07 JAN 2020 13:00

Efter att Swedish Youth Open spelades i mellandagarna har nu förbundskapten Robert Andersson tagit ut sitt juniorlandslag till EM i holländska Tilburg under påsken. Tävlingen gav landslagsledningen en sällsynt chans att se juniorer tävla mot varandra på lika villkor.
- Det var 80 spelare som ställde upp och då var det inga priser alls. Det känns lite som det slår hål på myten om att hcp och priser är så viktigt. Här försökte vi skapa en tävling som kändes meningsfull på ett annat sätt, säger han.

Truppen som tagits ut till Junior-EM i Tilburg, Holland 4/4 till 12/4 – 2020

Damer:
Hanna Engberg, 18 år, Team X-Calibur, Partille – 3 junior-EM tidigare
Nora Johansson, 16 år, Eksjö BK/EBOK – 1 junior-EM tidigare
Emma Halttunen, 17 år, Spader Dam, Helsingborg - debutant
Tilda Lindberg, 16 år, BK Oden, Falköping – debutant

Herrar:
Oliver Dahlgren, 17 år, Team Pergamon, Partille – 1 junior-EM tidigare
Robin Ilhammar, 15 år, Team Gamleby – 1 junior-EM tidigare
Carl Eklund, 14 år, IKW/Köping BK – debutant
William Berggren, 17 år, Team Clan, Nässjö - debutant

Förbundskapten: Robert Andersson
Assisterande förbundskapten: Louise Sonne Schjellerup

De svenska damerna kommer ett av favoritlagen nere i Holland. Den rutinerade Hanna Engberg är regerande junioreuropamästarinna i All-event, en distans där tvåhandsspelaren Nora Johansson från Eksjö tog brons. Emma Halttunen gjorde i höstas landslagsdebut på Junior-NM där hon tog guld i singel, dubbel och lag.
- Vi har Hanna som ska göra sitt fjärde EM och måste ha någon form av favoritskap. Med Noras utveckling och Emmas fina mästerskap ser damerna väldigt bra ut, säger Robert Andersson.

Förbundskapten Robert AnderssonDen stora skrällen bland damerna är Tilda Lindberg från BK Oden i Falköping. 16-åringen imponerade stort på landslagsledningen i Swedish Youth Open och spelade till sig i plats till Holland i påsk.
- Hon hade en jättebra tävling i Haga där hon lyckades snitta nästan 200, jag ser det som en viktig del. Hon spelar lite enklare bowling, lite mer ”safe” men han ändrat en hel del på tekniken nyligen och det finns mycket vilja att gå framåt, säger Robert Andersson.

Bland herrarna är det ett ungt lag där tre av fyra spelar med två händer. Norrlänningen Oliver Dahlgren och Robin Ilhammar samlade rutin redan förra året, i Wien. Till dessa två adderas Carl Eklund som blev tidernas yngsta Elitseriespelare för några år sedan och William Berggren som spelar med en hand.  
- Jag ska inte säga att det är omöjligt att komma med i landslaget om man inte är tvåhands, det har ju William Berggren precis bevisat. Men det går mycket fortare att lära sig tvåhands. Man kan börja spela tidigare. Det är svårt att bowla med tummen i när du är sju år gammal, men det går med tvåhands. Du får en bra ”tjuvstart” om du spelar med två händer. Enhands-spelarna mognar lite senare, säger Robert Andersson om sin unga herr-trupp.

Förra året, i Wien, blev det svenska herrarna utan medalj på Junior-EM. Nivån på motståndet var högre än vad de väntade sig. I år är de dock beredda.
- Killarna fick nog en chock senast, inklusive jag, hur bra de andra länderna är. Vi har inte samma favoritskap på herrsidan som vi har på damsidan. Där får vi träna hårt och spela bra om vi ska vara med och kriga. Det blir ingen underskattning där, säger Robert Andersson.  

Med tre herrar och Nora Johansson bland damerna är halva det svenska juniorlandslaget tvåhandsspelare och förbundskaptenen tror inte att det kommer minska.
- Vi vet ju inte vad som kommer hända med industrin, det kan komma ny olja eller nya klot. Men om du ska vara enhandsspelare idag måste du nästan ha lika mycket rotationer som tvåhandsspelarna, säger Robert Andersson.

I mitten av mars kommer de uttagna att ha ett förberedelseläget, antagligen någonstans i Skåne där truppen kommer åka runt och träna i flera olika bowlinghallar för att uppleva skillnaderna från hall till hall.
- Förra året åkte vi runt och spelade i olika bowlinghallar varje dag. Samma profil på olika ställen, för att lära ungdomarna hur laminat och andra förhållanden spelar väldigt stor roll i hur det kan bli, säger Robert Andersson.

Den 4e april börjar junior-EM i Holland. Det är dessa åtta spelare som har blivit uttagna för att stå på banorna och representera Sverige.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info