Hoppa till sidans innehåll

Herrarnas VM-trupp

07 SEP 2021 13:00
Idag har förbundskapten Patrick Backe tagit ut 6 herrar som får representera Sverige vid VM i Dubai 6–14 november. - Rutin och kunskap har vi så det räcker, säger förbundskaptenen.
  • Skapad: 07 SEP 2021 13:00

Som en av många nyheter på årets Världsmästerskap i bowling, som spelas i Dubai 6–14 november 2021, får varje nation ta med sig upp till åtta spelare till mästerskapet. Även om endast fyra får delta på varje distans. Damernas förbundskapten Robert Andersson valde att ta ut fyra spelare. När herrarnas förbundskapten Patrick Backe idag tog ut sin trupp är den sex spelare stor.
- Vi började ha den här diskussionen för någon månad sedan, vi tittade då på möjligheten att man, för första gången någonsin, får ha med sig reserver. Vi hade en diskussion där vi visste att det skulle bli en väldigt tuff uttagning. Vi är inne på lite obruten mark. Jag kan inte svära på att det är rätt beslut, det är en möjlighet att göra både och, för att sedan göra en bra analys om vilka saker som var fördelar och vilka som var nackdelar, säger Patrick Backe.

De sex uttagna spelarna till VM kommer även att vara det lag som representerar landslaget vid herrarnas europamästerskap som spelas i Helsingfors under slutet av januari. Pandemin och det internationella tävlingsuppehållet har pressat kalendern.
- Vi har ett EM väldigt tätt inpå. Alternativet hade varit att ta ut fyra spelare till VM och sedan nästan ta ut ett helt nytt lag till EM redan när vi var i Dubai. Normalt tar man ut laget två månader innan och ta ut laget i Dubai känns inte rimligt, säger Patrick Backe.

Truppen:
Pontus Andersson, 25 år, Team Clan, Nässjö – en hand, höger
James Blomgren, 34 år, Team Alingsås – en hand, vänster
Markus Jansson, 28 år, BK Jösse, Arvika – en hand, höger
Martin Larsen, 42 år, Team Pergamon, Partille – en hand, höger
Jesper Svensson, 26 år, Team Pergamon, Partille – två händer, vänster
William Svensson, 20 år, BK Kaskad, Norrköping – två händer, höger

Förbundskapten Patrick Backe
Assisterande förbundskapten Martin Blixt

-Som alla förstår har detta varit den mest komplicerade uttagningen någonsin. Situationen de senaste 18 månaderna har varit extrem. Normalt sett finns det många serier att jämföra spelarna med. Nu har det varit väldigt svårt, vissa har varit över i USA och kunnat tävla, vissa har bara fått träna. Sen har vi ju haft spel-läger som vi har kunnat titta på. Där har vi spelat många serier, på olika underlag, i olika hallar där vi har försökt göra det så tävlingslikt som möjligt, säger Patrick Backe.


- På våra spel-läger har vi sett ett mönster som har varit ganska tydligt. Jesper och James har hela tiden varit långt upp, även William och Pontus har varit stabila. William är väldigt rutinerad för sin ålder och är regerande europamästare. Pontus har varit en hel del på touren i USA och har mognat de senaste åren i sinnet.

Larsen har olika kvaliteter som är ovärderliga i ett sådant här lag. Vi kommer ha extrema förutsättningar där VM kommer vara i en bubbla, där vi bara kommer få vara på hotellrummen och i bowlinghallen. Där kan han vara en ledare som kan bidra med mycket även utanför banorna. Markus har gått från klarhet till klarhet, det såg vi i Finland på Ballmaster där han gjorde flera 300-serier. Han är på gång och gjorde en kanonhelg nu senast i Markaryd, säger Patrick Backe.

Sveriges herrar ligger trea i medaljligan på VM, efter USA och Korea, men har bara tagit tre brons på de fyra senaste världsmästerskapen. Senast blev det ett brons i 3-manna för Martin Larsen, Jesper Svensson och Mattias Wetterberg.
- Jag tycker nog vi kan ha förväntningar på det här laget. Sen vet vi att vi har tufft motstånd i USA och de asiatiska länderna, samtidigt får vi vara ödmjuka inför att det är väldigt mycket nytt den här gången. Vi spelar distanser i spelformen ”bakers” som är väldigt nytt, säger förbundskaptenen.

Till helgen startar den unika svenska bowlingligan för alla VM-uttagna, det kommer vara en del av uppladdningen mot VM som börjar om lite mer än två månader.
- Det finns en hel del lokala tävlingar, som tur är, många har redan börjat spela dem. Sen finns det en tävling i Norge, och vi kommer ha ett förberedelseläger 9, 10, 11 oktober. Där kommer vi fokusera på Bakers, den mentala biten och team building, just för att vi ska vara i de här speciella förhållandena, säger Patrick Backe.

 

Damernas VM-trupp:
Sandra Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille
Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm
Cajsa Wegner, BK Femtionian, Hässleholm

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info