Hoppa till sidans innehåll

18 nyanmälda lag – 29 avanmälda i nationella serien

03 JUN 2021 12:00
Totalt kommer den svenska nationella serien 2021/2022 att bestå av 11 lag färre än förra säsongen. Bland annat har Elitserielaget Örgryte IS dragit sig ur. - Vi är för få damer, säger Christel Carlsson.
  • Skapad: 03 JUN 2021 12:00

Elva lag färre än vid starten av förra säsongen, det är resultatet när av- och på-anmälningstiden gått ut. Sedan förra säsongen har 29 lag av-anmält sig från den nationella serien och 18 har nyanmält sig. Ser man till de senaste åren är minskningen av lag normal.
- 29 avanmälda lag är ingenting ovanligt, det brukar vara mellan 25 och 30, men vi brukar ha fler som väljer att anmäla lag. Det är väl där den stora skillnaden är, säger Peter Lagerroos, ordförande i Seriekommittén.

Pandemisommaren 2020, efter den första av två avbrutna säsonger, drog 30 lag sig ur serien och sedan starten av den världsomvälvande Corona-pandemin har nu den svenska bowlingserien tappat 50 lag. Sedan 2013 har den svenska ligan gått från 671 lag till 507 inför säsongen 2021/2022.
- Jag tolkar det som att det är många som tappar spelare för att de inte vågar spela på grund av pandemin, men jag har inga siffror på det. Många diskuterar hur de ska göra, de vill behålla lagen och inte avanmäla i onödan. De tror att de får tillbaka spelare och vi får in mycket frågor kring dubblering och samarbetsavtal, säger Peter Lagerroos.

Av de 29 lag som inte kommer spela nästa säsong är 12 föreningar som har tagit bort sitt farmar-lag ur den nationella serien, och 8 är dam-lag. Bland de damlag som har valt att avanmäla sig märks det allsvenska topplaget BK Söder och de trefaldiga svenska mästarinnorna Örgryte IS som drar sig ur Elitserien.
- Det är verkligen tragiskt. Det var inget lätt beslut att dra sig ur. ÖIS damer har varit med och fightats i Elitserien så länge, det känns konstigt. För mig har det känts jättetungt och en epok i livet som är över, säger Christel Carlsson i Örgryte IS.
- Vi är för få damer. Vi har, de senaste åren, kört med konstgjord andning. Den här pandemin tog verkligen udden av det. Det är synd, men vi får inga yngre tjejer. Det är ju vi gamlingar och vi orkar inte hur mycket som helst heller, säger hon.

Förändrade livssituationer, höga kostnader och minskad tid för sin idrott är några de orsaker som förbundskaptenen för +50-landslaget ser till varför de yngre tjejerna inte bowlar.
- Våra yngre tjejer skaffar ju barn, och det är helt självklart att de ska göra det. De har inte tid, och kanske inte råd, att spela på den nivån. Ska man spela Elitserien krävs det ganska mycket, speciellt med dessa elitprofiler. Det krävs ganska mycket träning för att man ska vara med och prestera på dem, och material. Det blir en ekonomisk fråga, du behöver hänga med träningsmässigt och med materialmässigt. Med familj och småbarn hinner du inte det. Det är synd, säger Christel Carlsson.

Just de svåra underlagen tror Christel Carlsson är en stor anledning till att mängden damer som Elitsatsar och vill spela i högsta serien minskar. Nästa säsong kommer damernas Elitserie att bestå av endast 6 lag sedan BK Skrufscha drog sig ur förra säsongen och Örgryte inför denna.
- Jag träffar mycket damer och har hört mycket, de här senaste åren, med profilerna att de inte tycker det är roligt längre. Tycker de inte att det är roligt att träna på profilerna, tränar de mindre och då blir det ännu mindre roligt. Vi bowlar för att det är roligt, och när det inte är roligt att åka ner och träna, då blir det inte bra, säger Christel Carlsson.

Christel Carlsson och Örgrytes elitseriedamer kommer nu att börja spela med herrlaget som håller till i allsvenskan. Förhoppningen är att åter kunna starta upp ett damlag i framtiden.
- Det kommer vara klubbens mål att försöka, men sen är ju frågan… Jag vet inte hur mycket det finns i Göteborg egentligen. Där har vi stor konkurrens av X-Calibur, säger hon.

Hur var det att ta beslutet att dra sig ur serien?
- Det var jättesvårt, det var jättetungt. Vi har verkligen ältat det här. Men vi är 9 damer, vi har inget att välja på, säger Christel Carlsson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info