Hoppa till sidans innehåll

$100 000 till vinnaren i damernas US Open

26 AUG 2021 08:24
Tidernas största prischeck på den amerikanska proffstouren för damer ska delas ut när US Womens Open spelas den här veckan på PWBA. - Det är oerhört stort för dambowlingen i sig, och stort för bowling, säger Sandra Andersson.
  • Skapad: 26 AUG 2021 08:24

När US Womes Open börjar under torsdagen är prischecken den största i damtourens historia. $100 000 eller nästan 900 000 svenska kronor står på spel i den TV-sända PWBA-finalen på söndag. Totalt i tävlingen är prispengarna $275 000. Prispengarna är inte heller en engångsföreteelse utan det amerikanska bowlingförbundet och organisationen amerikanska bowlingföretagare meddelar att alla major-tävlingar på touren, under de kommande två åren, kommer att betala ut $100 000 till vinnaren.
- Det är oerhört stort för dambowlingen i sig, och stort för bowling. Det är oerhört häftigt, säger Sandra Andersson, den enda svenska som vunnit på PWBA.

30-åringen från Ängelholm som tog brons i singel på senaste VM är, tillsammans med Anneli Blomqvist, de enda svenska spelarna som är listade på den amerikanska damtouren. Men de höjda prispengarna kan göra det lättare för fler att åka över och tävla med de bästa i världen.
- Det är klart att det lockar ännu mer. Det är redan mycket prestige i de tävlingarna, att det blir mer pengar kan göra det mer värt att åka över än vad det är idag. Det är tufft för oss som inte bor och jobbar i USA. De här bitarna gör det lättare, säger Sandra Andersson.
- Förhoppningsvis gör det att fler kanske testar att åka över dit. Det är ju en kostnad att åka över och testa på. Men när du har chansen att vinna den summan så kanske du lägger det, säger hon.

Även om prispengarna ökar har Spader Dam-spelaren svårt att se möjligheten att blir proffs och leva på sin sport.
- Jag ser inte att det är inom räckhåll. Det är väldigt få bowlare som bowlar på heltid, det har jag svårt att se som att det skulle vara en möjlighet inom det närmaste. Det är ju definitivt så att det ökar möjligheterna för oss att åka över som vi har gjort tidigare. Det räcker ju att se Shannon O’Keefe som har varit Player of the Year ett par år som också har ett jobb vid sidan om. Tyvärr är det inte som många andra sporter, säger 30åringen som samtidigt inte drivs av pengarna:  
- Jag är ju inte en person som drivs av att vinna pengar utan jag drömmer om en tiara på Queens eller en medalj runt halsen, sen är det en sådan sak som öppnar upp fler möjligheter, säger hon.

Sandra Andersson, som varit medlem på PWBA i fyra år, var inbjuden till årets US Womens Open men kunde inte åka över.
- Det var många bitar som inte klaffade den här gången. Sen hoppas jag att situationen ser annorlunda ut nästa år, då kommer jag åka över, säger hon.

Favoritskapet till PWBA-tourens första 6-siffriga prischeck den här helgen bärs, enligt Sandra Andersson, av två vinnare på touren den här säsongen, den ena så sent som i söndags.
- Spelare som har varit väldigt bra är Dasha Kovalova och Danielle McEwan. Oerhört stabila spelare och har varit med i toppen mycket. Danielle visade bra form i helgen, hon har lirat väldigt bra, tror det här var en bekräftelse på hennes bowling. Att hon verkligen är tillbaka. Dessutom kommer hon in som regerande mästarinna i den tävlingen. Kovalova är med hela tiden, är hon inte med i stegen är hon precis utanför. Jag tror det kommer gå bra för dem två. Det hade varit kul att se någon av dem vinna, säger Sandra Andersson.

 Följ tävlingen här: https://www.bowl.com/uswomensopen/

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info