Hoppa till sidans innehåll

Nytt handicap och ranking lanseras

07 AUG 2014 10:12
Det nya systemet för handicap och ranking kommer att finnas tillgängligt i BITS från och med måndagen den 11/8, något försenat då konvertering av data fortfarande pågår.

För senaste uppdateringen inom detta område så hänvisar vi till www.swebowl.se
 • Skapad: 07 AUG 2014 10:12

Förhoppningsvis kommer vi få ett system som upplevs som betydligt bättre än tidigare skriver projektledaren Joakim Ek i sin slutkommentar.


Vid förbundsmötet 2012 beslutades att tillsätta en utredning som skulle se över nuvarande ranking och handicap-system. Resultatet av nästan två års arbete med en bred översyn för att identifiera styrkor och brister i systemet samt en rad förslag till tekniska lösningar för att åtgärda bristerna har nu lett fram till att en rad förändringar genomförs i samband med säsongsstarten.

De största förändringarna som genomförs är följande.

 • Spelarens beräknade spelstyrka som ligger till grund för hcp beräkningen synliggörs i systemet.
 • Omarbetning av rankingpoäng till decimaltal.
 • Omarbetning av rankingtabeller för seriematcher och tävlingar för att ge rättvisare fördelning av rankingpoäng. Speciellt för de som i tidigare regelverk missgynnats hcp-mässigt.
 • Införande av dynamiska rankingtabeller som tar hänsyn till motstånd och antal startande i tävlingen (Gäller endast matcher och tävlingar fr.o.m. säsongen 2014-2015).
 • Olika fördelning av rankingpoäng från banpoäng utifrån serienivå.
 • Fördelning av rankingpoäng från banpoäng mellan spelarna i paret utifrån faktisk resultatfördelning.
 • Omgjord grund för rankingtabell som nu baseras på spelarens 25 bästa speltillfällen (max 20 seriematcher och 15 tävlingar) under rullande helår.
 • Omgjord grund för beräkning av spelstyrka och hcp som nu baseras på spelarens 25 bästa speltillfällen (max 20 seriematcher och 15 tävlingar) under rullande helår. Om 25 speltillfällen saknas hämtas de senaste speltillfällena bakåt i statistiken (max till 2009) tills 25 tillfällen uppnåtts. Saknas 25 tillfällen men finns minst 12 serier beräknas spelstyrka och hcp på dessa.
 • Dessa förändringar innebär att statistik hämtas bakåt t.o.m. 2009 för att få fram 25 speltillfällen vilket ger ett mer rättvist statistikunderlag. Spelare som spelar mycket eller lite ska därför inte missgynnas eller gynnas i systemet. Det skapar också en större tröghet i förändringar för de som spelar lite. Dessutom tar det hand om problematiken med spelare som återvänder efter en tids uppehåll.
 • Friheten för arrangörer att välja parametrar i beräkningen tydliggörs - Innebär att arrangörerna kan välja att beräkna hcp utifrån spelstyrka eller snitt samt välja takgräns för beräkningen och välja vilken procentsats som ska tillämpas.
 • De resultat som ligger till grund för beräkningarna synliggörs i statistiken i BITS:

  Exempel - rankinggrundande värden i grönt

                   Bilden ovan exempel på hur rankinggrundande värden visas i grönt

Dessa förändringar 
införs i BITS med start onsdagen den 6 augusti. Då det är ett komplext system med data från många olika håll som används i beräkningarna ser vi gärna att ni tittar i BITS för att se om ni hittar fall där det hcp som presenteras verkar orimligt. Om så skulle vara fallet skicka ett mail till This is a mailto link med aktuell spelares namn och licensnummer. Det är vår förhoppning att systemet med dess förändringar skall vara buggfritt men det är svårt att lova i förväg.
Ett dokument med mer ingående teknisk beskrivning över förändringarna i systemet kommer att presenteras inom kort.

Handicap är ett ämne som berör ute bland spelare på alla spelnivåer. Denna utredning har tagit tid då det varit viktigare att få fram ett bra resultat som baserar sig på ett brett åsiktsunderlag än att stressa fram några förändringar. Undertecknad som lett utredningen under dess andra år är mycket medveten om att åsikterna på hur man skapar rättvisa går isär. Det gäller att vara medveten om att det inte går att skapa ett system som alla kommer uppleva som fullt rättvist. 

Förhoppningsvis så kommer vi med de genomförda förändringarna få ett system som ändå upplevs som betydligt bättre än tidigare. Vi skall vara medvetna om att forna tiders system med snittberäkning var enkelt och lätt att förstå men snittet som enda jämförelsegrund är utifrån dagens utveckling inom bowlingsporten inte ett bra jämförelseverktyg. Dagens verktyg är inte lätt att förstå rent matematiskt men förhoppningsvis så är jämförelsen utifrån prestationsjämförelse i kombination med resultat bättre än snitt. För de arrangörer som tycker annorlunda finns fortfarande möjligheten att använda snitt som grund för hcp i sin tävling.

Skribent: Peter Tidbeck

facebook-logo

Postadress:
Upplands Bowlingförbund
Bertil Pettersson, Strindbergsgatan 24 , lgh 1103
754 21 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: upplandsbowlingforbu...

Se all info