Hoppa till sidans innehåll

SvBFs förklaring


Förtydligande gällande tränarutbildningar

Svensk bowling tillämpar numera fullt ut ETBF:s utbildningsprogram och följer därmed deras material i den fortsatta tränarutvecklingen. Här nedan följer en kort sammanfattning på hur SvBFs och därmed även Skånes BFs tränarutbildningar ser ut.

ETBFs utbildningsprogram för tränare följer ENSE, den europeiska standarden för idrottsutbildningar som består av totalt 5 nivåer. ETBFs utbildningskommitté erbjuder tränarprogram på nivå 1, nivå 2 och nivå 3 till alla medlemmar i ETBF, som SvBF numera är en del av. Det är de tränarutbildningar som sedemera kallas för level 1, level 2 och level 3. Dessa genomförs av utbildare från SvBF ett par gånger om året på olika orter runt om i Sverige.

Det finns inget krav på tidigare utbildning för att få gå level 1 men erfarenhet av bowling rekommenderas. För att bli godkänd level 1-tränare krävs deltagande under kursträffarna (4 dagar) samt 150 timmar praktik som ska rapporteras in. Först när det är gjort kan man bli certifierad Level 1-tränare. För att gå vidare till nästa nivå behöver tränaren bli godkänd i den tidigare nivån och eventuellt praktisera den ett tag innan man kan ge sig på nästa. Grovt sett ersätter level 2 tidigare steg 3 och level 3 ersätter steg 4.

Som tidigare ges RF:s Elittränarutbildning (ETU) ut genom Bosön, GIH och Linnéuniversitetet. Den kallades tidigare Steg 5 inom bowlingen.

Förutom ETBFs nivåer har SvBF gjort färdigt materialet som ersätter gamla steg 1 och 2, som nu kallas Distriktstränarutbildning (DTU). Det nya materialet innehåller delar av det gamla materialet men grundtekniken är uppdaterad så att denna går i linje med ETBFs material. En DTU ger tränaren grunderna i bowlingtekniken samtidigt som man får en genomgång av tex bowlinghistoria, klot, banor, spärrspel och spelarutveckling. I jämförelse med level 1 kan en DTU ses som ”light-variant”. Level 1-utbildningen är mer omfattande, framförallt när det gäller förståelsen bakom grundtekniken.

Sammanfattning över tränarutbildningarna:

 

OBS! Läs ”nuläge” som ”dåtid” eftersom vi är igång med att utbilda efter det som står under ”Från 2018-07”

 

Förtydligande gällande förkortningar:

ETBF = European Tenpin Bowling Federation

ENSE = European Network of Sport Education

SvBF = Svenska Bowlingförbundet

RF = Riksidrottsförbundet

GIH = Gymnastik- och Idrottshögskolan

Skånes BF = Skånes Bowlingförbund

SDF = Specialdistriktsförbund

Uppdaterad: 26 SEP 2019 08:41
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info