Hoppa till sidans innehåll

TSYA träningar i Skåne

06 DEC 2021 08:57
Svenska Bowlingförbundets juniorsatsaning Team Sweden Youth Academy har även denna säsongen en träningsgrupp i Skåne. Hittills har Skåne-gruppen avverkat tre träningar, en i Ängelholm och två i Svedala.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2021 08:57

Team Sweden Youth Academy, eller “TSYA”, drivs av Svenska bowlingförbundet (SvBF) och “är en satsning på de ungdomar som bedöms ha en god möjlighet att i framtiden representera ett svenskt landslag. Syftet är att utveckla våra unga bowlingspelare och förbereda dem för en eventuell elitkarriär” (SvBF 2021). Träningen i TSYA består av 10 förutbestämda lektioner som inbegriper allt från spelaranalys och grundteknik till målsättningar, banans förhållanden, spärrspel, banläsning och ballmotion. Lektionerna är förlagda med jämna mellanrum under en hel säsong. Spelarna är uppdelade i olika regioner runt om i landet som alla leds av en ansvarig tränare utsedda av SvBF. Säsongen 2021-2022 finns det ca 50 spelare med i TSYA.

Skånegruppen leds av Amanda Andersson och består av spelarna Elissa Mehmet (BK Mix Eslöv), Ottilia Gunnarsson (Spader Dam), Emma Halttunen (Spader Dam), Elin Gustavsson (Spader Dam), Eliaz Olsson (Kulladals BS), Albin Gullstrand (BK Thule) och Enya Pålsson (BK Hovet). Från Skåne finns även Nora Johansson från Spader Dam och Anton Andersson från IS Göta men dessa tillhör gruppen i Nässjö eftersom de går på gymnasiet där. Första träningen för Skåne-gänget var i Ängelholm. Då avverkades ett par precisionstester för att veta var spelarna befann sig när säsongen startade. I Ängelholms bowlinghall kan man bland annat utnyttja kägelresningsmaskiner (Brunswicks GS-X) som kan sätta ner exakt de käglor man önskar samt träningshjälpmedlet SPECTO som gör det möjligt att samla in data kopplat till klotets väg i banan (exempelvis var i banan man träffar, klotets hastighet, antalet rotationer på klotet m.m.). Testerna dokumenterades och data samlades in. Dessa tester ska göras på nytt när säsongen går mot sitt slut för att jämföra och mäta spelarnas utveckling under sitt år i TSYA.

De två andra träningarna har båda gjorts i Svedala bowlinghall. Fokus har mestadels legat på grund- och spelteknik. Det har gjorts spelaranalyser med videofilmning och målsättningar. Spelarna har sedermera utmanats i olika ansatsövningar för att stämma av sin teknik och sin tajming. Spelarna har även fått träna på att utföra olika typer av bowlingslag, som att höja och sänka klothastigheten. Senaste träningen avslutades med en liten lagtävling med inspiration från VM i Dubai. Under besöken i Svedala har hallen på eget bevåg bjudit spelarna på mellanmål efter halva träningstiden och det passar vi på att tacka för! Kommande två träningar är förlagda till Eslövs bowlinghall.

Ängelholm.jpg

Skribent: Amanda Andersson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info