Hoppa till sidans innehåll

Tre Skånebaserade tränare deltog när level 2 gavs för första gången i Sverige

08 OKT 2020 12:49
15 tränare från många olika delar av landet samlades förra veckoslutet i Karlskoga för att genomföra den första svenska level 2-utbildningen. Med i gruppen fanns 3 skåne-tränare: Leon Pedersen, Eva Andersson och Amanda Andersson.
  • Skapad: 08 OKT 2020 12:49

För något år sedan valde Svenska bowlingförbundet att gå över till att använda ett utbildningsmaterial för bowlingtränare som kommer från ETBF, efter att tidigare alltid skrivit sina egna utbildningsmaterial. ETBF står för European Tenpin Bowling Federation (typ europeiska bowlingförbundet). Utbildningarna heter hierarkiskt: level 1, level 2 och level 3 där level 1 är den första i ordningen och mest grundläggande och level 3 är den mest avancerade. Det har redan anordnas några level 1-utbildningar runt om i landet men nu har alltså även första level 2-utbildningen genomförts i Sverige. För att få gå level 2 krävs att tränarna först genomgått level 1 eller motsvarande (tex steg 3 + “boost”), rapporterat in 150 timmar där man praktiserat det man lärt sig under level 1-kursen samt visat, vid en lättare form av examination, att de förstått vad som lärts ut och att de behärskar de praktiska övningarna som tillhör level 1.

På plats i Karlskoga var dagarna långa och mycket information gick ut. Kursen pågick från lunch på torsdagen till eftermiddagen på söndagen. På schemat fanns bland annat banbehandling, ballmotion, linjespel, klotkunskap, spelaranalyser och spelarutveckling, 2-handsbowling, spärrspel, om coachen och dennes roll samt lite idrottspsykologi, fys och kost. Under kursens gång varvades teori med praktik där stor vikt lades på att tränarna fick öva på övningar i syfte att kunna lära ut och visa bowlarna. Kursen avslutades med en examination där tränarna fick öva på att lära ut en del övningar som kan förbättra tex tajming, balans och släpp. Nu väntar 200 timmar och ytterligare en examination innan tränarna kan uppgradera sin certifiering till level 2-tränare.

Från Skåne har nu alltså Leon Pedersen, Eva Andersson och Amanda Andersson genomfört den första delen av utbildningen. Tränarna tar med sig några olika specifika upplevelser från helgen. För Leon var det framförallt släppövningarna som blev det centrala. “Under alla dessa år som jag spelat har jag själv känt att jag har en felaktig släppteknik, men ingen har kunnat förklara en riktig och vad jag gör för fel eller hur jag tränar på den. I och med detta har jag haft problem själv som tränare att lära ut rätt släpp. Nu efter Lvl 2-kursen känner jag att jag har fått de rätta verktygen att kunna lära ut rätt släpp, samt att jag själv kan börja träna rätt släpp” förklarar Leon som för det mesta håller till i BK Thule i Malmö men som också är aktiv som tränare i Team Skåne. Eva Andersson som är verksam i Ängelholm där hon bland annat driver en bowlingskola och andra träningsgrupper, samt är coach för BK Full House, tar främst med sig allt som lärdes ut angående tvåhandsbowling. Under kursen pratades det om att tvåhandsfattningen länge setts som en “avart” till enhandsbowlingen men nuförtiden är fallet snarare tvärtom i många bowlingklubbar, speciellt när vi pratar om barn och ungdomar. Eva tar framförallt med sig alla tvåhands-övningar hon fick med sig som verktyg för att lära ut på bästa sätt.

För Amandas del, som arbetar som bowlingtränare inom både Skånes bowlingförbund och Svenska bowlingförbundet samt som klubbtränare för IS Göta, Helsingborg och driver eget företag som bowlingtränare var diskussionerna och erfarenhetsutbytet som uppstod tränarna emellan och mellan tränarna och utbildarna det mest centrala. “Framförallt att man lär sig nya sätt uttrycka sig för att nå ut till bowlarna” förklarar Amanda. Hon fortsätter: “Att man lär sig att förklara eller visa en övning man redan är bekant med på ett nytt sätt kan ge spelaren en ny ökad förståelse för vad som efterfrågas och därmed gör att man kommer vidare i träningen”. Allt som allt verkar alla deltagare nöjda och de ser nu fram emot att få kliva upp på ansatserna och börja prova allt de lärt sig!

Fun-facts! Karlskoga är en av få hallar i Sverige som installerat ett system från Nordic Amusement Group bestående av projektorer i taket. Projektorerna kan dels projicera underhållande saker på banorna för nöjesbowlarna som tex schackrutor, vattenbubblor, pianotangenter eller eldflammor som rör sig eller förändras i takt med att klotet rullar ner för banan. Men projektorerna kan även projicera spellinjer och oljeprofiler som kan användas i utbildnings- och/eller träningssyfte. Tränarna fick under kursens gång prova på att använda verktyget ett par gånger. Kanske får vi se mer av den här typen av hjälpmedel i framtiden!

Text av Skånes BFs Utbildningskommitté via Amanda Andersson

 

För er som är nyfikna på vilka tränare som är utbildade enligt ETBF level 1 och uppåt samt vill se fler bilder på det som kallas “interactive bowling”, använd länkarna nedan:

-        https://www.swebowl.se/Verksamhet/Utbildning/certifieradeochutbildadeetbf-tranare/

-        https://nordicamusementgroup.com/vara-produkter/interactive-bowling/

Skribent: Annette Petersson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info