Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Tränarträff Tyringe 2020-09-21

05 OKT 2020 08:35
För några veckor sedan träffades tränarna i Skånes Bowlingförbunds Ungdomskommitté
tillsammans med tränarna i Team Skåne för att utvärdera förra säsongen och planera
framtiden.

  • Uppdaterad: 05 OKT 2020 08:35

Det är Skånes Bowlingförbunds Ungdomskommitté som ansvarar för ungdomsverksamheten i Skånes Bowlingförbund. En ganska stor del av ungdomsverksamheten är de återkommande träningarna som erbjuds ett par gånger varje höst respektive vår genom det som kallas Team Skåne. För att träningarna ska fungera bra och vara givande för ungdomarna behövs duktiga tränare och en god struktur runt tränarna vilket är en av anledningarna till att hela tränarstaben träffas då och då. I måndags fanns 13 tränare från många av distriktets hörn på plats i Tyringe bowlinghall för att utvärdera, planera och diskutera föregående och kommande säsong.

Först på dagordningen var allmän info om Skånes BF och ungdomsverksamheten i sin helhet. Träningsgrupperna för säsongen 2020-2021 kommer likt förra året bestå av breddgrupp, utvecklingsgrupp och elitgrupp. Förutom träningsgrupperna bedriver Ungdomskommittén tillsammans tränarna även en del lägerverksamhet (Sommarlägret och Ängelholmslägret) samt Ungdomsbowlingens dag och Köpenhamnskampen vilket också planeras för säsongen 2020-2021.

Vidare fick mötet, på uppdrag av Skånes BFs huvudstyrelse, i uppgift att formulera en vision för ungdomsverksamheten. Visionen ska vara långsiktig (3-5 år) och färga verksamhetens innehåll. Efter en lång stunds brainstorming och diskuterande formulerade Ungdomskommittén tillsammans med tränarna följande vision:

Skånes Bowlingförbunds ungdomskommitté vill utveckla den verksamhet vi har och erbjuder idag så att den följer den utveckling vi ser både i samhället och inom bowling-sporten. Vi arbetar för att barn och ungdomar inom distriktet ges olika möjligheter att utöva sporten bowling på ett lekfullt men utvecklade sätt. De ungdomar som vill ta steget upp en nivå, mot ett av juniorlandslagen ska ges förutsättningar för att kunna göra detta. Tillsammans med föreningarna inom Skånes BFs distrikt vill vi även sträva efter att alla verksamma tränare går de nya tränarutbildningarna (ETBFs material), alternativt uppdaterar sig på hur vi lär ut bowling idag. Detta eftersom vi tror att de nya utbildningarna som är baserade på ETBFs material kommer ge fler bättre bowlare samt att barnens och ungdomarnas träning i våra träningsgrupper kommer underlättas om tränarna hemma utgår från samma grund som tränarna i träningsgrupperna. Nuvarande aktiviteter som vi således vill fortsätta bedriva:

- Träningsgrupperna (breddgruppen, utvecklingsgruppen och elitgruppen)

- Sommarlägret och Ängelholmslägret

- Ungdomsbowlingens dag

- Köpenhamnskampen

Aktiviteter vi vill skapa eller utveckla:

- Öka antalet ungdomar i våra träningsgrupper (med totalt 10%)

- Utveckla träningen i träningsgrupperna så att dessa blir attraktivare, roligare, mer  inspirerande och mer utvecklande

- Utveckla lägerverksamheten med fler läger då det verkar finnas ett intresse bland  ungdomarna

- Öka och utveckla tränarstaben med ETBF-utbildade tränare och även hjälptränare  som kan bidra till upprätthålla en bra struktur och bra stämning under träningar och läger.

- Utveckla samarbetet med andra organisationer som verkar för ungdomsbowlingen i Skåne, tex bowlinggymnasiet i Malmö och para-bowlingen.

- Starta någon form av distriktsmatcher mot andra distrikt.

Hur visionen ska uppnås diskuterades också men det kommer tas upp till diskussion igen vid nästa tränarträff och då kommer vi även klubba igenom vad vi ska gå vidare med. Fortsättningsvis diskuterades genomförandet av just träningsgrupperna, vem som gör vad, hur dessa ska genomföras och vad som är viktigt att tänka på.

Till sist fanns det en liten stund över för tränarna att äntra banorna där det gavs utrymme för diskussioner och frågor gällande det praktiska. En fråga som är ständigt återkommande och som många av tränarna vill utveckla sin kompetens kring är tvåarmssvingen eller tvåhandsfattning som det ofta kallas i vardagligt tal. En del av tränarna passade på att själva utföra tekniken för att få en förståelse för hur spelarna upplever det och för att kunna visa spelare vid en träningssituation. Ungdomskommittén är mycket nöjda med tränarträffen och de har nu en del punkter att följa upp och verkställa inför sitt nästa möte. På agendan står bland annat en ny tränarträff där utomstående tränare från klubbarna runt om i distriktet ska bjudas in för erfarenhetsutbyten. Slutligen vill Skånes Bowlingförbunds Ungdomskommitté rikta ett stort tack till tränarna som tog sig tid att komma. Nu ser vi fram emot en ny säsong med en av Sveriges största ungdomsverksamheter!

 

Text av Skånes BFs Ungdomskommitté via Amanda Andersson


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info