Hoppa till sidans innehåll

Svenska bowlingförbundets årsmöte 2019

07 OKT 2019 11:22
I helgen avhölls Svenska Bowlingförbundet sitt årsmöte. För Skånes del fick vi igenom 5 av de 6 motioner vi skickat in. Kent Kryger och Christer Liljegren prisades för sina mångåriga insatser inom bowlingen.
  • Skapad: 07 OKT 2019 11:22


Kent Kryger BK Lejonet, 36 år som kassör foto: Markus Hegnelius


Christer Liljegren Wabo, 36 år som sekreterare i 3 olika klubbar foto: Markus Hegnelius

Hämtat från swebowl
Foto & skribent Markus Hegnelius Årsmötet: Damer kommer att få dubblera igen

När Svenska Bowlingförbundets högsta beslutade organ Årsmötet i helgen genomfördes var det ovanligt många motioner från distrikten som gick igenom. Ändå gick det fort. - Jag trodde inte i morse att vi skulle vara klara 12:05, sa Peter Tidbeck

Under årsmöteshelgen på Quality Hotel i Haninge utanför Stockholm fick Svenska Bowlingförbundets distrikt en egen förmiddag där de diskuterade, debatterade och pratade ihop sig. Det var en stor anledning till att flera motioner röstades igenom. Men först var allt som vanligt, till ordförande för mötet valde, den alltid eminente, Christer Jonsson.
- Jag hoppas att vi, tillsammans, ska komma igenom det här på ett bra sätt och ta goda beslut, sa 75-åringen.

Efter längre diskussioner under SDF-konferensen kring ekonomin, det icke budgeterade minusresultatet, och bristen på möjlighet att jämföra förra årets siffror och årets siffror, var det många som väntade sig en långdragen debatt när punkt 5, 6 och 7 skulle klubbas.
- Anledningen till att det blev ett minusresultat är alltså att vi valde att ta en större kostnad för utvecklingen av BITS i år, istället för nästa år, sa Peter Tidbeck.

När det kom till problemet att förra årets budget, och utfallet av de ekonomiska räkenskaperna inte var uppställda på samma sätt, hade inte revisorerna någonting att anmärka på, och fick inte heller några frågor efter att de förklarat hur det kommer sig.
- Årsredovisningens siffror har ändrats, vilket några av er har uppmärksammat. Sören, som tidigare har varit ansvarig för upprättandet av årsredovisningen, har slutat. Vilket gjorde att man inledde ett samarbete med revisionsbyrån Aspia. I samband med det beslutade man att omarbeta och upplysa på ett annat sätt i årsredovisningen. Då ska det tilläggas att det är gjort i linje med det regelverk som finns, sa revisorn Erik Stenbeck.Vid punkt 10, styrelsens förslag
, började distriktens samarbete visa sig. Både förslaget till tydliggörande i regelverket kring vem som äger den svenska ligan, samt tillspetsningen av vilka som är valbara i SvBF och distrikten, föll. Den första utan diskussion vid votering, och den återremitterades.

- Det här är stadgar och stadgar ska aldrig vara föremål för tolkning. Som skrivelsen är nu, oavsett vad avsikten är, måste den vara tydligare, jag yrkar på återremittering, sa Mats Lunderquist, ordförande i Skånes Bowlingförbund.

För att underlätta mötet ändrade ordförande Christer Jonsson på ordningsföljden för motionerna och först ut blev Skånes motion om ”att distrikten själva ges möjlighet att sätta kriterierna för vilken licensform som är nödvändig för att delta i, av SDF, anordnade serier”. Där styrelsen yrkade avslag på motionen.
- Vi i distrikten, det är vi som kan vår verksamhet. Vi behöver inga pekpinnar och vilka licensformer som ska gälla. Det finns så stora skillnader, låt oss bestämma vad som passar, sa Mats Lunderquist.

Församlingen höll med Skånes bowlingförbund och biföll motionen. Även motion 11:3 om att bowlinglicens T ska avskaffas klubbade årsmötet igenom Skånes förslag. Däremot fick Sveriges största distrikt avslag på sin nästa motion (11:5) om att göra ekonomiska tillägg på B-licensen.
- Vad är det som gör att ni inte kan ta betalt för de aktiviteter ni genomför istället, sa Svenska Bowlingförbundets ordförande Peter Tidbeck.

Hälsinglands bowlingförbund hade lämnat in två motioner, en om att herrar borde få spela i damserien och en om att straffen för att dra sig ur serien borde höjas. Ingen av dessa gick igenom. Skånes bowlingförbund fick sedan igenom en motion om enhetliga anmälningsavgifter till nationella serien och om tidsfristen för utbetalning av prispengar. En motion som avslogs förra året. I år gick den dock igenom med röstsiffrorna 40 – 26.

Gränserna för de olika klasserna inom parabowlingen kommer att ses över, enligt motion 11:8, också den från Skåne. Gotlands förslag om lägre föreningsavgifter avslogs dock. Även Värmlands förslag om att vinnaren i division tre skulle direktuppflyttas avslogs. Därefter kom årsmötets, antagligen, största beslut.
- Det var det här om att damernas dubblering skulle återinföras. Styrelsens förslag av avslag på motionen. Motiveringen är att det blir som en konstgjord andning och det är rekrytering som behövs. Den sista säsongen som damernas hade möjlighet att dubblera var det inte så många som utnyttjade den, sa Eva Bergelin, ledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.
- Vi damer vet att det är en konstgjord andning, det vet vi, sa Jeanette Utterbäck från Värmlands bowlingförbund.
- Vi i Skåne vet också att det här är konstgjord andning men stödjer Värmlands motion med tilläggsyrkandet om att regeln tas tillbaka som den gjorde när den togs bort, sa Mats Lunderquist.

En förvånad mötesordförande fick sedan inget bifall till styrelsens avslagsyrkande utan en enhällig församling röstade igenom att damer, återigen, kommer att få dubblera i den svenska bowlingserien, fram till 2022.

Stockholms bowlingförbund fick sedan, efter votering, igenom sin motion om en förändring i kvalet till Elitserien. Där propagerade Stockholms bowlingförbunds ordförande Ian Robinson kraftfullt för sin sak.
- Det system vi har nu, två matcher och sedan två serier, är som upplagt för att det ska bli ”strike-out”. Det är lätt att jämföra med fotboll och straffsparkar. Men missar man målet i fotboll blir det inte mål, i bowling kan det mycket väl bli det. Pengar och tid har ingenting med det här att göra, det är bara sportsligt, sa han.

Tidigare under dagen beslutades en höjning av licensavgifterna, dock inte helt utefter styrelsens förslag. Höjningen för ungdomar och juniorer togs bort efter opponering från Stockholms bowlingförbund.
- Senast vi höjde licensavgifterna var 2009, det är tio år sedan, sa Peter Tidbeck.
- Vi tycker att höjningen för juniorer och ungdomar är ganska onödig, sa Ian Robinson.

Den höjningen och extra inkomsten för Svenska Bowlingförbundet gör också att budgeten som sedan klubbades gick från minusresultat till, ungefär 20 000 kr plus, för nästa år.
- Jag förutsätter att styrelsen, snarast, skickar ut en reviderad budget efter de beslut som tagits, sa mötets ordförande Christer Jonsson.

Alla personval röstades igenom enligt valberedningens förslag, vilket innebär att Helena Josjö, Jan Wiede och Ulf Johansson omvaldes som ledamöter i styrelsen och Pär Svensson, återkommer till Svenska Bowlingförbundets styrelse som suppleant.
- Det här är första året som vi inte väljer förbundsordförande eftersom det valdes på två år förra året, sa Christer Jonsson.

Joakim Ek från Västmanlands bowlingförbund hade sedan, tillsammans med Upplands bowlingförbund och Småland/Blekinges bowlingförbund, gjort ett mycket uppskattat arbete i att komma med ett förslag till valberedning.
- Valberedningen är en av de viktigaste positionerna i vår demokrati. Vi tre distrikt föreslår ett paket om fem personer, sa han.

Förbundsmötet applåderade insatsen och röstade enhälligt igenom hela paketet. Därmed blev Bertil Pettersson från Uppsala ordförande i valberedningen; Eva Larsson från Gislaved och Eva Andersson från Ängelholm ledamöter samt Sandra Granfeldt, Halmstad och Dennis Eklund, Stockholm som suppleanter.

Sedvanligt avslutades årsmötet med ett antal prisutdelningar. Peter Igelström från Karlskoga tilldelades det tredje ”ledarstipendiet” från Svenska Bowlingförbundet. Han var dock på Malta för att spela och kunde inte ta emot sitt pris.
- Han har varit aktiv i 32 år och har varit ledare på många nivåer. Han är lagets hjärta, sa Svenska Bowlingförbundets ordförande Lena Sulkanen.

Bowlingfonden delar varje år ut pris till en, eller två, två ungdomar som gör skillnad, både som bowlare och som kamrat. I år tilldelades priset William Svensson och Hanna Engberg. Ingen av dem var på plats för att ta emot priset utan för det senare. Inte heller vinnaren av nästa pris var på plats.

Rolf Lindbergs är kassör i Stockholms bowlingförbund och har de tre senaste åren delat ut Rolf Lindbergs pris till någon ungdom i Stockholm. I år delas priset ut vid Svenska Bowlingförbundets årsmöte och i framledes tas nomineringar emot. Det första priset gick dock till Nora Johansson från Eksjö.
- Hon är banbrytande och utöver hennes egna framgångar kommer hon vara en förebild för kommande tjejer som vill prova tvåhandstekniken, sa Ian Robinson.


Svenska Bowlingförbundets högsta utmärkelse och nominering till Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse tilldelades i år fem personer.
nr. 173: Eric Strömberg, Team Obelix, Uddevalla – 3 år som ordförande och 34 år som kassör.
nr. 174: Christer Liljegren, Wabo BK, Malmö – 36 år som sekreterare i tre olika klubbar
nr. 175: Ulf Sjöblom, BK Joker, Göteborg – har sedan 1970 haft flera olika poster inom bowlingen.
nr. 176: Kent Kryger, BK Lejonet, Klippan – 36 år som kassör
nr. 177: Ewa Rydell, Ten Pin Club, Motala – 37 år som kassör

Efter stående ovationer till dessa eldsjälar som genom sitt arbete gör svensk bowling möjlig avslutades mötet av Svenska Bowlingförbundets ordförande Peter Tidbeck.
- Jag trodde inte, när jag vaknade i morse, att vi skulle vara klara till 12:05. Det har varit två bra dagar och vi har en del att ta med oss hem och titta vidare på. Idag så tycker jag att vi har jobbat igenom våra förslag och de motioner som har legat, på ett bra sätt. Jag vill rikta ett stort tack till alla, sa han. 

 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info