Hoppa till sidans innehåll

Rapport från ordförandekonferensen

14 FEB 2019 11:10
Nu kommer BITS 2.0
  • Uppdaterad: 14 FEB 2019 11:10

Traditionsenligt avhöll Svenska Bowlingförbundet sin ordförandekonferens i början av februari och här följer en kort genomgång av de viktigaste punkterna på dagordningen.

BITS 2.0

En av de absolut största nyheterna som presenterades är att BITS 2.0 nu ligger i startgroparna med en mängd efterlängtade funktioner för spelare, lagledare och hallägare. Speciellt i de hallar där man har Viking som scoringsystem kan man komma att åtnjuta många nya funktioner. Om alla planer går i lås är BITS 2.0 i gång till nästa säsong och då kommer man bland annat att göra följande:

Lagledare – lägg in laguppställningen i BITS så sköter scoringsystemet och BITS matchrapporteringen.

Spelare – importera en kalender med din klubbs alla matcher till din dator, platta eller telefon med ett enkelt knapptryck. Ändras en speltid så uppdateras din kalender.  Är du sugen på att spela tävlingar? Gå in på ”Mitt BITS”, få upp alla tävlingar som pågår, se vad du får i hcp, klicka dig vidare till anmälningssidan och så småningom även betala startavgiften…

Hallägare – med ett enkelt knapptryck importeras hallens alla matcher under en säsong till bokningsdatorn i hallen!

Funktionerna är många och efterlängtade, även om många tycks skulle vara självklara i dagens IT-samhälle. Återstår bara att se om förbundet ror skutan i hamn…

Dambowlingen

Dambowlingen och det framför allt minskande antalet lag i damserien är ett enormt bekymmer för vår sport. Något måste göras omgående för att vända den negativa trenden. Förbundet fick kraftigt underkänt på den enkät man skickat ut och som man dessutom endast skickat till dom lag som spelar i damserien. Det är kanske ännu viktigare att fråga dom damer som inte spelar i damserien varför man inte gör detta? Det beslöts att en ny enkät skall ut till samtliga klubbar som har damer licensierade och att man vid framtagandet av enkäten skall ta hjälp av det s.k. ”damupproret” på Facebook, en sluten FB-grupp som på kort tid samlat nästan 500 medlemmar.

Tanken är att det skall tas fram ett nytt förslag på hur framför allt division 1 skall fungera i fortsättningen, och det innan inbjudan till nästa säsong skall skickas ut till klubbarna i mitten av april.

Här har Skånes Bowlingförbund en uppmaning till våra damer: Den 27 februari håller vi en träff i Eslövs bowlinghall där vi skall diskutera dessa saker. Om ni vill diskutera, framföra förslag och åsikter, kom till den här träffen som börjar kl. 18.00. Anmäl er till Annette på kansliet via e-post: This is a mailto link ! Vi vill göra detta på så bra sätt som möjligt för er, men då måste ni också delge oss era idéer.

Rekrytering

Rekryteringen är också en viktig fråga för framtiden. Förbundet presenterade sin satsning på Framåtfonden (med pengar från Svenska Spel) där man bland annat kommer att rekrytera 3–5 regionalt placerade resurspersoner som skall hjälpa till med rekrytering, föreningsbildning med mera.

SM – nygammalt och nytt

Förbundet har även gjort en utredning om de olika SM-formerna vi har idag. En nyhet är att Mixed-SM kommer tillbaka, men det kommer troligen även att bli ett Par-SM där konstellationerna är lite friare än i Mixed-SM. Vid individuella SM kommer finalerna i B-klasserna att slopas och Elit-SM kommer att bli en separat tävling så att deltagarna i fortsättningen kan spela både Elit-SM och sin respektive åldersklass vid individuella SM. Alla förändringar genomförs 2019–2020.

Tidsöverdrag vid seriespel är ett problem!

Att hålla tider vid seriespel är ett gammalt problem för både bowlare och hallägare. Undertecknad är så gammal så att han i sin ungdom avverkade en seriematch på 60 minuter (fast då var det europeiskt spelsätt och kägelpoäng som räknades), och idag har vi matchtider på upp till 140 minuter (i SM-slutspelet för 8-mannalag). Hallägarna har påtalat att det är ett problem med ständiga förseningar vilket gör att dom inte kan hålla utlovade tider till nöjesbowlarna som kommer efter matcherna.
En gemensam fundering på konferensen var varför man i Elitserien och Allsvenskan behöver 110 minuter på sig för att bowla 4 serier medan man i div 1 och nedåt anses klara detta på 95 minuter?
Alla vet väl om att man har bara rätt till en bana fritt och från det att det är min tur att spela så har jag 30 sekunder på mig att släppa klotet? Min tur är det när käglorna är på plats och det är tomt på banan närmast till höger och till vänster om mig, och jag skall vara beredd att slå när det är min tur!
Förbundet kommer att utreda möjligheterna till gemensam speltid i alla divisioner med lika lång inspelningstid i alla divisioner. Hallägarna har varnat för att man måste ta betalt för tidsöverdragen så här måste vi alla hjälpas åt för att skynda på spelet. #enbanafritt

Höjd föreningsavgift kan man slippa!

Alla föreningar betalar en föreningsavgift om 1500 kr årligen till Svenska Bowlingförbundet. Vid årsmötet i oktober 2018 beslöts att denna skulle höjas till 2500 kr om man inte fullgjort följande:

Aktiverat integration mellan BITS och Idrott Online
Registrerat alla aktiva medlemmar i Idrott Online
Har en giltig e-postadress registrerad i Idrott Online

Har man fullgjort dessa tre saker så kommer avgiften även i fortsättningen vara 1500 kr.

Avslutningsvis

kan man konstatera att även om regionfrågan är nedlagd i sak så har de flesta distrikt upptäckt att man måste samarbeta i mycket högre grad än vad man gör idag om man skall kunna hålla en komplett verksamhet inom distriktet. Ordförandekonferensen inleddes med en tre timmar lång intern konferens för distrikten där mycket behandlades, men man upptäckte också att det behövs mer tid än så. Distrikten kommer därför att samlas åter i maj månad (preliminärt) för en ny konferens där man bland annat kan diskutera samarbete, de motioner som inkommit till årsmötet och diskutera med valberedningen inför höstens årsmöte.

Vid tangentbordet

Mats Lunderquist
Ordförande Skånes BF

Skribent: Mats Lunderquist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: This is a mailto link

Se all info