Hoppa till sidans innehåll

Proffssatsande kusiner ska ta över Europa

19 AUG 2018 12:48
Att seniorspelarna har en europatour känner nog de flesta till, men att det även finns en för ungdomar är det nog färre som vet. Youth Euro Tour genomförs på samma sätt som den stora Europatouren med deltävlingar, rankinglistor och slutfinal.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2018 12:56

Två skåningar som känner till detta väl är kusinerna Eliaz Olsson och Ottilia Gunnarsson. De har varit ute och testat på spel både på den stora Europatouren och på Youth Euro Tour, eller YET som den kallas. Första internationella tävlingen var dock mot seniorer.

* Första tävlingen jag spelade utanför Sverige var när jag var i Sofia 2015. Jag gick till final och det var överraskande. Jag gick vidare från första steget och i andra steget fick jag spela bredvid Brian Voss och det var häftigt, säger Eliaz

* Jag åkte med till Sofia året efter. Eliaz hade berättat mycket om tävlingen. Det var jättekul. Det var roligt att åka lite längre än Danmark och spela bowling, säger Ottilia.

Totalt har det blivit sex tävlingar för Eliaz och fem för Ottilia. I den senaste tävlingen, Youth London International, gick det väldigt bra, speciellt för Ottilia som gick och vann hela tävlingen.


* Det började inte så bra, det var väldigt tufft. Men jag kom in i det och sen var jag kvar i bubblan resten av tävlingen, säger hon.

Efter att de genomfört några tävlingar kan de skillnad på att spela internationellt och att spela tävlingar hemma i Sverige. Spelkvalité, inställning och humör är något som de båda ser stora skillnader på.

* Hemma i Sverige har fler ungdomar elittänk i en tidigare ålder, i de här tävlingarna var det många som spelade för att det var kul, säger Eliaz.

* De svenska ungdomarna har ofta bättre teknik men sämre humör, säger Ottilia. Går det dåligt blir de väldigt sura, men de vi mött på YET tar inte ett dåligt slag så hårt utan tar allt som det kommer.

Det är fortfarande få svenska ungdomar som är ute och spelar på YET. Både Eliaz och Ottilia tror att det beror på att de inte känner till att det finns europatävlingar enbart för ungdomar.

* I London var vi dem enda svenskarna. Arrangörerna sa att det var länge sen de hade svenskar i tävlingen, säger Ottilia. Det är många danskar som spelar.

* Förutom tävlingen i Sofia, är det bara när vi var i Dublin med Skånes BF som vi träffat på fler svenskar, säger Eliaz

* Det var även några i Köge, tillägger Petra Gunnarsson, Ottilias mamma som är med på tävlingarna tillsammans med Eliaz mamma Jenny.


De båda mammorna lyfter Eliaz och Ottilia fram som två viktiga stöttepelare i satsningen på bowlingen och tävlingarna. De följer med som stöd och bollplank.

* Föräldrarna är viktiga, i alla fall för min del. Det är hon som bokar allt och ser till så att vi kommer dit vi ska. Sen är hon även med och stöttar mig och kommer med tips under spelet, säger Ottilia.

* För mig är det lite tvärtom. Mamma är med som stöd, men det är jag som bokar allt, säger Eliaz.

* Eliaz kan ibland vara lite slarvig, men när det kommer till resorna har han full koll. Han jämför resor, tar reda på hur vi ska ta oss från flygplatsen till hotellet och bowlinghallen. Det har han full koll på. Jag har koll på allt annat, säger Jenny.


Att spela ute i Europa har gett Eliaz och Ottilia mer erfarenhet än bara det rent sportsliga. Det handlar om hur man ska agera i vissa situationer och lära känna sig själv och sin egen kropp. Det är något som både Jenny och Petra sett att de utvecklat.

* De har blivit mer självständiga. De känner av när de måste vila, när de måste äta och hur de ska göra för att vara så optimalt förbereda som det går inför spelet, säger Jenny.

* De har lärt sig hur de ska äta och dricka under spelet. Ottilia tränar mycket på gymmet för att kunna hålla koncentrationen uppe under lång tid. Spelar de final kan det bli väldigt långa dagar och då gäller det att hålla kroppen igång och veta hur man ska göra för att inte tappa ork eller koncentration, säger Petra.

* Vi är med och försöker hålla koll på allt runt om tävlingen så att de kan koncentrera sig på spelet. De har lärt sig mycket om hur de ska agera på banan och mot sina motståndare. Eftersom allt är individuellt måste de se till sig själva då de inte har någon lagkamrat som är med dem, tillägger hon.

Sponsorer är en annan viktig del av satsningen. Eliaz gick runt till lokala företag i Hässleholm och Everöd och fick tack vare det fyra sponsorer. Sponsorerna har hjälpt till så att det blivit fler resor men även lite flytthjälp. Eliaz ska börja på bowlinggymnasiet i Nässjö till hösten och för att underlätta flytten hjälpte en av sponsorerna till med flyttbil.

Inför den kommande säsongen har de som mål att vara med i samtliga deltävlingar på YET, totalt sju tävlingar ingår i årets tour. Dock är det lite osäkert om Ottilia kan komma till start då hon för tillfället rehabiliterar sig efter en knäoperation. De har dock större mål med bowlingkarriärerna.

* Det absoluta målet är att komma med i landslaget och sen åka över till USA och spela på PBA-touren, säger Eliaz.

* Jag vill vinna titlar, komma med i landslaget och spela i USA. Men det är svårt och då gäller det att satsa mycket, säger Ottilia.

De hoppas att fler svenskar ska hitta ut på YET och för de som vill åka har de några tips.

* Ha roligt och ta det inte så seriöst. Det går inte alltid bra, men ge inte upp.

* Vill man nå långt gäller det att satsa och lägga ner den tid som krävs.

För mer information om YET, besök
http://www.yet-international.com/index.php.
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info