Hoppa till sidans innehåll

Föreningsträff med fokus på dambowling

28 FEB 2020 08:58
I onsdags samlades 26 personer för att diskutera dambowlingens och damseriens framtid i Eslövs bowlinghall. Främst för att återkoppla vad som hänt sen förra årets träff, samt skapa en handlingsplan åt Skånes BF framåt.

  • Skapad: 28 FEB 2020 08:58

Allt grundar sig i att damserien har minskat antal lag år efter år, därför skickade Svenska bowlingförbundet ut en damenkät förra året som har startat en diskussion kring både serieupplägg, rekrytering, avtal, damer i herrlag med mera. På många ställen i vårt avlånga land finns det inte tillräckligt med damlag för att ha en serie under damallsvenskan. I Skåne har vi just nu lag för att ha en egen division 1 serie, och vår träff förra året bestämde vi att verka för att hålla serien inom Skånes gränser.

Mötet var överens om att spelar man i den lägsta serien ska det vara rimligt korta resor, eftersom vi blivit färre damlag så har avstånden ökat. Alla lag har inte ambition att klättra i seriesystemet och det borde finnas utrymme för alla både bredd och elit. Många damer väljer att spela i herrlag och reservlagsserien istället och det är upp till var och en att spela i en förening där de trivs. En annan fråga som tagits upp är att införa regler som tvingar damer att spela i damserien och damlag. Mötet var överens om att det är fel väg att gå, om sådana regler införs kommer flera damer lägga ner bowlingen istället. De damlag som spelar i allsvenskan var missnöjda med upplägget av serien och vill att det till nästa säsong blir sammandrag igen. Med årets upplägg spelas de alldeles för få matcher och uppehållet mellan matcherna kan vara över en månad. Många spelare som vill spela bowling tröttnar på uppehållen och riskerar att byta lag för att få spela mer bowling.

Blir det för få damlag för en egen division 1 serie kan dessa anmäla sig till herrserien, efter en undersökning av Skånes BF styrelse av resultatnivåerna kan vi konstatera att damlagen skulle få tufft att hävda sig.

Genomsnittsresultaten är, t.o.m. den 10 februari:

-Division 3 Södra Götaland 5623, med 5863 som högst och 5233 som lägst

- Division 3 Sydvästra Götaland 5529, med 5901 som högst och 5209 som lägst

- Division 3 Sydöstra Götaland 5329, med 5659 som högst och 4985 som lägst

- Division 1 Södra Götaland dam 5119, med 5354 som högst och 4981 som lägst

De skånska damlagens genomsnitt är: Spader Dam F 5354, Staffanstorp 5350, Falcon Ladies 5187, Bells 5115, Söder B 5093, Miss 5013, Olymp 5006, Höganäs 4981 och Friska Viljor 4975.

Mötet besöktes av Svenska Bowlingförbundets ordförande Peter Tidbeck samt Seriekommitténs ordförande Peter Lagerroos. Skånes ordförande Mats Lunderquist skickade med några diskussionspunkter direkt för styrelsen att diskutera.

Mats Lunderquist rapporterade från ordförandekonferensen att det kommit ett förslag om att damernas division 1 skall betraktas som en distriktsserie, som var ungefär vad Skånes BF skickade in en skrivelse om förra året. Hur är detta förankrat med styrelsen och seriekommittén? Svaret från Seriekommitténs ordförande så är det en diskussion men inget konkret.  

Mötet beslutade att Skånes BF ska arbeta för att ta upp kampen för en division 1 serie inom Skånes gränser och stänga ”norrlandsfönstret”.

Att Skåne ska kämpa för att öppna upp avtalsregler låt damerna spela så mycket de vill utan för många krångliga begränsningar i blå boken.


Att låta damer som vill spela i herrlag göra det

Om vi tittar på licensstatistiken i Skåne så har vi 90 licensierade 11-15 åriga flickor, hur kan vi ge dessa möjligheten att pröva att spela i damserien om de inte redan gör det. 68 damspelare i åldern 76-80 år, 64 i åldern 71-75 år, hur tar vi hand om dessa grupper på ett bra sätt.


Vi behöver rekrytera och bli fler inte bara inom dambowlingen men inom bowlingsporten.
En möjlighet som kommer finnas kommande säsong är att dubbleringsmöjligheterna återinförs. En möjlighet för de som vill att testa på att spela i damserien. Det finns även test på delade damlag, där föreningarna själva kommer överens om vilka regler som gäller. Vi uppmanar alla föreningar att se över möjligheterna till detta, kanske kan någon anmäla ett lag, kanske kan någon anmäla två lag kommande säsong.

Spader Dam berättande att de med hjälp av bowlinghallen, lokala tidningen och facebook gjorde ett event där de bjöd in folk att komma och se deras match mot Team X-Calibur vilket gav en stor uppslutning, efteråt var det gemensam middag och många som fick mersmak på bowling.

Hässle berättade att de arrangerat en Ladies Night där besökarna fick spela hur mycket bowling de ville. De fick en goodiebag och de samarbetade med lokala företag som var på plats och demade sina produkter.

Söder berättande att de också bjudit ner damer till bowlinghallen och att hallföreståndaren hjälper dem med gratis träning för nya bowlare, fantastisk möjlighet men tyvärr inte jättemånga som nappat.

Staffanstorp berättade att de arrangerat en bowlingskola under 6 veckor i omgångar som gett fler medlemmar till föreningen. De har gjort reklam i skolor men även stått med bowlingmattan på den lokala matbutiken och delat ut information. Det finns flera goda råd om rekrytering som ni kan läsa på BowlaMera. Skånes BF har även en bowlingmatta som föreningarna får låna gratis till olika event.Det finns också idrottsmedel att söka till sina rekryteringsprojekt, behöver ni hjälp med hur man gör tveka inte att höra av er till oss.


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info