Hoppa till sidans innehåll

Ängelholmslägret 2018

09 JAN 2018 08:22
Tränare såväl som spelare anlände till Ängelholms bowling klockan 8 på morgonen. Bland spelarna en spänd förväntan blandat med trötthet av en så tidig morgon mitt i lovet.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2018 20:14

Dag 1

Hela spelargänget delades upp i två grupper efter ålder, därmed hade vi en äldre och en yngre grupp. Den yngre gruppen började med ett teoripass, medan den äldre gruppen började på banorna. Undertecknad höll i teoripasset under förmiddagen där temat var spärrspel, spärrsystem och den perfekta striken. Det blev även diskussioner om klotreaktioner, varför spärrboll/rakt spärrspel är säkrare än skruvad spärr, samt andra små frågor i relation till strike och/eller spärr.

De äldre var som sagt på banorna under förmiddagen, där var det främst spärrträning och precisionsträning med Specto som gällde. Många fick även tips kring teknik.

Efter lunch bytte grupperna plats, de yngre på banorna och de äldre in till teorin. Undertecknad följde de yngre ner på banorna. De hade i stort sett samma upplägg på banorna som de äldre, dvs. spärrspel och precisionsträning med Specto. Med de yngre försökte vi praktiskt lära ut 4-7-11 till spelarna, där de skulle finna utgångsläge och sedan förflyttningar. Det blev något problematiskt, för att flera av de yngre inte riktigt hade koll på konceptet med ribbor tillsammans med att några inte hade spärrklot eller hade särskilt hög precision.
Träningen med Specto blev främst att de bekantade sig med hela systemet, även flera av oss tränare behövde bekanta sig med systemet.

Klockan 16 stängdes banorna och teorin avslutades. Ungdomarna duschade, varefter middagen serverades klockan 17. Efter lite häng promenerade hela gruppen med ledare till en biograf för att se filmen Solsidan. Utflykten verkade uppskattad av de flesta, även om filmen inte var en favorit hos alla. Efter bion fick vi tillgång till judosalen och vi kunde börja ordna med sovplatser, blåsa upp madrasser och andra nödvändiga förberedelser för en bekväm natt. I och med att vi var på en judomatta (relativt mjuk) och där fanns tjockmattor började flera av ungdomarna leka med detta. Kullerbyttor, hjulningar, hopp ner i tjockmatta osv. Lamporna släcktes runt 23, för några tog det dock en bra stund att somna.

Dag 2

Lamporna tändes runt 7 på morgonen och ungdomarna började vakna. Frukost serverades klockan 8 och bowling/teori började klockan 9. Grupperna skiftade plats, så de äldre började med teori medan de yngre började på banorna.

På teorin för dagen var det klotkunskap, dessutom kom Sandra Andersson och pratade om sin karriär. För de äldre berättade hon en del om att vara ”staffplayer” samt att träna och spela bowling på hög nivå. För de yngre (på eftermiddagen) blev det mer av barnen ställde massa frågor och Sandra besvarade dessa.

På banorna var det ”perfekt strike” som gällde, samt återigen precisionsträning med Specto. För perfekt strike ställdes käglorna 1-3-5-9 (1-2-5-8 för vänsterhänta) och klotet skulle gå rakt igenom käglorna. På banorna var det också mycket teknikträning och tekniktips. Precisionsträningen för de yngre blev mer av att lära sig att försöka sikta och bli lite mer medvetna om var de träffar. För de äldre lyckades undertecknad hitta några träningsfunktioner i Specto som de fick jobba med. Främst var ett program där de skulle träffa en specifik pil fem gånger. I paren fick de då bestämma sig för en pil att spela över, och därefter tillsammans klara utmaningen. Detta öppnade ungdomarna till att mer fördjupat diskutera målribba.

Efter att all träning, teori var klar skulle Sandra själv träna tillsammans med ett par andra personer. Flera av våra ungdomar valde att titta på hennes träning, där några till och med satte sig precis bredvid hennes bana för att titta. De ställde även en hel del frågor kring hur hon tränade.

Middag serverades även denna dag klockan 17, efter middagen var det inget planerat. Det började med häng och lek i judosalen. Några av oss ledare bestämde sig för att köra Shuffleboard, medan några ungdomar fick gå in till en annan sal och träna karate.

Lamporna släcktes runt 23.

Dag 3

Lamporna tändes klockan 7 och det blev dags att plocka undan och städa efter oss i judosalen. Efter undanplockning, städning och frukost började alla ungdomar på banorna. Denna dag var det främst fokus på teknik, att nöta vidare på det ungdomarna fått tidigare under lägret. Dagen, och lägrets bowling, avslutades med en omgång ”Herren på täppan” för de äldre respektive de yngre. De två vinnarna fick, förutom ära och berömmelse, vars en flaska klottvättmedel. Efter spelpasset blev det en lång väntan på mat, där vi bland annat hade fotografering av hela ungdomsgruppen och prisutdelningen. Ungdomarna lämnade Ängelholms bowling förhoppningsvis klokare, med förstärkta bowlingkunskaper, bättre bowlingteknik och på sikt bättre resultat.

 

 

Robert Kaneby

2018-01-08

Malmö

Skribent: Annette Petersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info