Hoppa till sidans innehåll

Könsneutral liga kan bli dambowlingens fall?

01 SEP 2011 15:32
Till Svenska BF:s årsmöte den 25 september ligger bl.a. ett förslag (nr 4) från styrelsen att förändra damernas seriespel. Man tänker omforma serierna till en könsneutral liga med två Elitserier (en herr + en dam) på topp. Detta innebär att endast damernas Elitserie kommer att bestå på damsidan.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2011 16:09

Den här säsongen spelas med både Elitserie, Allsvenska och division 1 för damerna. Till nästa säsong 2012-2013 kommer kvalspelet att ske enligt vad som tidigare är bestämt, men med den skillnaden att de damlag som har kvalificerat sig för spel i damernas division 1 kommer att överflyttas och integreras i herrarnas div 3 serier. Man kommer med andra ord att möta renodlade herrlag med allt vad detta innebär resultatmässigt. Det blir också en geografisk indelning som är helt oberoende av antal herr- och damlag i gruppen.

 

Säsongen 2012-2013 på damsidan kommer att spelas med en Elitserie och Allsvenska övriga damlag spelar alltså i herrarnas division 3 serier. Placeringarna i serierna blir baserade på geografin oberoende av antalet herr- och damlag i gruppen.

 

När då kvalspelet till 2013-2014 står för dörren kommer den stora förändringen att endast damernas Elitserie återstår. Övriga damlag spelar i herrarnas div 2 (i bästa fall) och i herrarnas div 3 (i de flesta fall).

Kvalspelet inför denna säsong sker så att lag 10 i Elitserien får chansen att kvalspela till herrarnas div 2. Vid förlust spelar lag 10 i herrarnas div 3. Lag 7-9 i Elitserien kvalspelar mot lag 1-3 i allsvenskan om fyra platser i Elitserien 2013-2014. Efter detta kommer tre olika akternativ för de lag som inte kvalar in till damernas Elitserie.

Alt 1: De lag som inte kvalificerar sig till damernas Elitserie 2013-2014 (förlorarna) placeras i herrarnas div 3.

Alt 2. Man lägger damkvalet så att förlorarna även kan delta i kvalet till herrarnas div 2. Lagen placeras i kvalgrupper där de geografiskt hör hemma, oberoende av antal herr- och damlag i kvalgruppen.

Alt 3: Man låter de finalförlorande lagen få några vakanser som brukar uppstå i herrarnas div 2. Räcker inte vakanserna så delas de ut till de bäst placerade lagen. Övriga förlorande lag spelar i herrarnas div 3.

Innebörden av ovanstående är att lag som spelat i damernas Elitserie 2012-2013 plötsligt kan befinna sig i herrarnas div 3 till säsongen 2013-2014

Ett av dessa 3 alternativ kommer då att röstas fram.

 

De återstående lagen från Allsvenskan med placeringarna 4-6 är kvalificerade för herrarnas kval till div 2. Medan lagen från Allsvenskan med placeringarna 7-12 får spela i herrarnas div 3 säsongen 2013-2014.

 

Man noterar också att damlag i herrarnas div 3 inte är kvalificerade för kvalspel till damernas Elitserie. Medan damlag i herrarnas div 3 med placering 1-3 är kvalificerade att kvalspela till herrarnas div 2.

 

Ovanstående förslag är enligt SvBF:s styrelse framtaget och baserat på slutrapporten nr 6 till årsmötet där det enligt skrivningen framgår att hälften av de allsvenska lagen röstade för en gemensam seriepyramid med två Elitserier (en herr + en dam) på toppen. Därför har Förbundsstyrelsen beslutat att framlägga ovanstående förslag under en övergångsperiod på två år.

Det framgår inte exakt hur många klubbar som svarat på den här enkäten och framförallt vilka?

 

Vi vill från Skånes BF:s sida få så många kommentarer vi bara kan till detta systemskifte där vi känner att våra damlag kommer i kläm när det gäller resultatnivån. Hur man än vrider och vänder på vårt seriespel så är det relativt stor skillnad på resultatnivån mellan damlagen i div 1 och herrlagen i div 3. Gå gärna in på swebowls hemsida och titta på matchresultaten från förra säsongen och jämför resultaten i dessa bägge divisionsnivåer. Det är viktigt att alla föreningar sätter sig in i den nya indelningen och ger er syn på saken. Maila på våra adresser till Skånes BF och ge uttryck för vad ni känner och tycker. För oss som ska företräda bowlarna i Skåne är detta oerhört angeläget. Om och när beslutet är taget, då är det för sent.

 

Avslutningsvis vill vi också göra alla uppmärksamma på att den som har jobbat mest med damfrågor inom Svenska Bowlingförbundets styrelse är Sonja Jäine och hon är den enda i styrelsen som har reservat sig för det här förslaget. Hur ska man tolka detta?

 

FAKTA: Vid en närmare titt på damernas div 1 Södra Götaland och herrarnas div 3 Södra Götaland säsongen 2010-2011 från omgång 2 visar det sig att resultatskillnaden i snitt mellan dessa båda divisioner visar på cirka 700-800 poäng per match och på det sättet fortsätter det under hela säsongen. Några av damlagen skulle säkert kunna hävda sig i några av matcherna. Medan flertalet damlag skull kamma noll mot samtliga herrlag med stora siffror. Här fungerar inte ens uttrycket "Bäst när det gäller". Det blir aldrig någon kamp för att matcherna är redan avgjorda på förhand.

 

 

 

Skribent: Lennarth Nordsten

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info