Hoppa till sidans innehåll

En helt vanlig seriehelg

25 SEP 2019 10:14
Efter att ha spelat i ”värdens bästa liga”, Elitserien, i ungefär 10 år så är man ganska van vid att åka runt i detta avlånga land i fullpackade minibussar eller bilar för att få utöva den idrott som man har en ganska stor hatkärlek till.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2019 10:14För vem av oss bowlare har inte stått där på vårkanten och tänkt: Nu är jag så trött på detta. Det får räcka nu. Man kanske precis har förlorat en kvalmatch och åkt ner en division eller kämpat en hel säsong för att sedan missa att gå upp en division på ett avgörande slag. Ändå står man där, förhoppningsvis, några veckor innan seriespelet drar igång. Kanske har det kommit något nytt klot under sommaren som ska vara så fantastisk att man inte kan vara utan. Har man tur så luktar det gott också.

Jag har i alla fall gått i denna fällan några gånger för det finns också ganska mycket med denna idrotten som är fantastiskt om man tänker efter. Vissa av oss älskar att tävla och tycker att det bästa som finns är att vinna, medan andra spelar med för att det är en rolig och social idrott som man får röra sig sådär lite lagom i. Det finns ju dem som går ner till bowlinghallen när laget tränar, men sätter sig med en kopp kaffe istället och snackar lite skit istället för att gå ner på banorna. Vissa påstår faktiskt på fullt allvar att man kan bli bättre av att bara titta på när någon annan tränar. Jag är dock skeptisk. Om denna teori hade stämt skulle min nivå på en fotbollsplan åtminstone räckt till en plats i Bayern München, eller någon annan europeisk toppklubb.

Nu har dock seriespelet dragit igång för fullt. Vi i Kulladal, där jag spelar, fick inte direkt någon mjukstart på säsongen. Eller vad sägs om 150mil enkel resa till Boden för 4 serier bowling? Det kanske inte är en helt vanlig seriehelg, kan jag tycka.

Det finns ett antal olika varianter på färdmedel, vissa mer uppskattade än andra av dem som skall spela. Man kan ju tycka att flyga till Luleå och sen köra bil ca 6mil den sista biten inte är så farligt.1 timme till Stockholm för att där hoppa ombord på nästa flygmaskin med destination Luleå. Det låter ju ganska lyxigt. En bilresa till Göteborg tar ju nästan längre tid. Vi kommer få tillfälle att återkomma till detta lite senare.

Eftersom det inte går att komma ifrån Luleå med flyg på lördagskvällar så hade vi tagit beslut att spela söndag eftermiddag kl17 och därmed slippa en hotellövernattning. Denna resan är dyr som den är ändå, så den utgiften är skönt att slippa. Det är dock inte varje söndag man kliver upp ur sängen, äter frukost, läser morgontidningen i lugn för att sedan ta en liten sväng till Boden. Eftersom vi ändå ska ju komma hem samma kväll så behöver man ju inte tänka på att ha med sig så mycket mer än matchkläder, en handduk och lite tvål för en dusch efter matchen och lite ombyte. Ungefär som en vanlig bortamatch i grannkommunen.

Jag har valt att dela in denna resan i 5 etapper.

Vi början med etapp 1: Malmö-Stockholm

Vi har bestämt träff på flygplatsen 1,5h innan avgång för att i lugn och ro kunna checka in alla väskor och kanske ta en kaffe innan det är dags ge sig iväg.

När vi kommer fram till datorerna för självincheckningen så får vi information om att vi inte kan få några bagagetaggar att sätta på väskorna utan dessa får vi i disken där man lastar av sina väskor som ska checkas in. Vi tittar på varandra, tittar på våra 18st treklotsväskor á ca 23kg och ler lite. Det är någon som kommer få jobba, tänker vi för oss själva. Själva incheckningen av bagage börjar 1 timme innan avgång och är nog tänkt att de ska gå ganska snabbt på inrikesflygningar och du ska helst sitta på din plats 10 minuter innan planet ska lyfta. Folk har ju normalt sett inte med sig så mycket bagage om man ska åka upp till Stockholm bara.

När den första av oss kommer fram till disken så skrattar personalen lite smått och undrar vad detta är för tung väska. Han svarar då ”det är bowlingklot och där har du 16st likadana väskor. Alla utan bagagetaggar, för de fick vi inte utskrivna”. Personen bakom disken har slutat skratta nu, kollar på klockan och ser smått panikslagen ut. Detta hade hon nog inte räknat med när hon vaknade i morse. Detta är dock en av fördelarna med att resa ett helt lag med stora tunga väskor. Man får väldigt personlig service. Vi blir hänvisade till en egen disk där vi får våra efterlängtade bagagetaggar för att sedan gå bort till bandet för specialbagage. Det är där man får lasta av i princip allt som inte ser ut som en vanlig resväska. En i laget hade tagit med sig en sådan här jättestor 3-klotsväska, även kallad buss. Det var ju praktiskt, tänkte han, eftersom då kan man få ner även spelkläder och handduk mm och slipper släpa runt på något handbagage. Problemet var ju bara att en vanlig liten 3-klotsväska med 3 st 15 punds bowlingklot väger ganska exakt 23kg. Jag skulle nog vilja säga att det just nu var till hans fördel att personalen redan var ganska stressad så väskan på hela 29kg slank igenom utan några större problem. De ska dock tilläggas att av en tillfällighet så fastnade just denna väskan och stoppade upp hela transportbandet.

Väl med alla väskor ivägskickade så kunde vi i ganska lugn takt vandra igenom säkerhetskontrollen och vidare till gaten.

Etapp 2: Stockholm-Boden

Denna etapp gick helt smärtfritt skulle jag vilja påstå. Efter en lite gungig flygtur landade vi utan problem på Arlanda där vi hann med en liten bensträckare och toalettbesök innan det var dags att borda nästa plan till Luleå. Inte ens någon kändis fick man se. Det har annars hänt flera gånger att jag sprungit på någon sportjournalist eller liknande på inrikesterminalen som är på väg för att kommentera en fotbolls- eller hockeymatch. Efter en ännu en lugn flygresa var vi framme på Kallax flygplats. Medan några gick och hämtade våra hyrbilar så stod vi andra och hoppades på att alla kloten kommit med. Det är lite tråkigt att åka iväg så långt och inte få med sig alla sina klot. Eventuella utbytbara tuminsatser hade vi plockat ut sedan innan och man försökte fördela kloten så förlusten av en väska inte skulle kännas allt för hård. Det skulle inte riktigt finnas tid att borra upp någon ny tuminsats eller nya klot.

När alla väskor och spelare är inpackade i bilarna så är det ungefär 1,5h till matchstart. Utan att tänka efter så säger jag spontant till en av mina lagkompisar att ”de här går ju bra”.  Jag har fram till dess varit ganska negativ och antagit att det kommer strula till sig någonstans på vägen. Jag har varit i Norrland 4 gånger tidigare varav 3 så har det varit problem med inställda flyg eller sena tåg, så det känns som det vilar någon form av förbannelse över dessa resorna. En dryg halvtimmes körning och lite mat i magen senare kliver vi in i bowlinghallen redo för match.

Etapp 3: Match

En bowlingmatch i Boden är faktiskt ganska rolig. Jag har dock aldrig vunnit där, men det är en bra inramning med mycket publik på läktaren och en provisorisk läktare som de bygger upp inför varje match så att så många som möjligt ska kunna se. Första gången jag var där så hade var platserna längst fram vid banorna reserverade för sådana, har jag för mig, som hade betalat extra. För betala måste alla göra som vill se en bowlingmatch i Boden. Om själva matchen tänkte jag inte nämna så mycket mer än att jag fortfarande, även efter denna resan, aldrig har vunnit en match där, men en vacker dag så ska vi nog kunna rå på dem. Vi gjorde inte en speciellt bra match och var aldrig riktigt nära. Med lite tur och skicklighet skulle vi kanske kunnat få med oss ett oavgjort resultat, men närmre än så var det aldrig och matchen slutade 12–8.

Etapp 4: Boden – Stockholm

När matchen väl är slut så är det en snabb dusch som gäller och packa in allting i bilarna igen för avfärd mot flygplatsen eftersom flyget skulle gå ca 2timmar efter matchen var slut. När vi kört ungefär halvvägs så får vi ett SMS. Flyget är försenat 1 timme och kommer avgå 22.05 istället för 21.05. Vårt plan från Stockholm till Malmö, som också är det sista till Malmö för kvällen, avgår 23.10 så det behövs ingen högre matematisk utbildning för att konstatera att de blir problem med en flygtid på ungefär 1timme och 15minuter. I denna stund så ångrar jag djupt att jag några timmar tidigare vräkt ur mig att ”de här går ju bra”.

Väl framme på flygplatsen checkar vi in i lugn och ro för att senare få en gnutta hopp när personalen säger att vi är 14 st som ska med planet till Malmö så det finns en chans att man försenar det flyget lite så vi kan komma hem samma kväll. Denna dröm krossades lite senare när vi får beskedet att vi har rum bokade på ett hotell på Arlanda där vi får spendera natten och ta första flyget till Malmö dagen efter. De där med att packa för en ”vanlig” bortamatch skulle man ju inte gjort. För att lyfta fram något positivt så hann vi åtminstone äta innan avgång och eftersom vi skulle vara i Malmö runt kl 08.00 på morgonen så skulle man bara bil någon timme försenad till jobbet.

Etapp 5: Stockholm – Malmö

Efter några timmars sömn var det dags för en stadig frukost innan en efterlängtad avfärd hem till Skåne.  Med ungefär en halvtimme kvar till att planet skulle lyfta så gick 5 av oss iväg för att gå mot gaten medan jag och resten av gänget inte hade checkat ut än så vi gick och gjorde det först. När vi kommer ombord på flygplanet ungefär en kvart innan avgång så är inte de andra där. Vi blir lite fundersamma eftersom de andra gått före och vi hade inte träffat dem någonstans, så vi ringde för att kolla vart de hade tagit vägen. Det visade sig att två av de som gått i förväg missat att vi var tvungna att checka in på nytt och inte kunde använda våra gamla biljetter, så de stod vid informationsdisken för att lösa det.

Tiden gick och alla övriga passagerare hade kommit på planet utom våra 5 kamrater så vi började bli lite oroliga, men de skulle ju vara på väg så de löser sig nog tänkte vi. 5 minuter innan planet skulle lyfta kommer de två som missat att checka in inrusande med hjärtat i halsgropen, men också med ett stort leende på läpparna. Det var nämligen så att de tre som redan checkat in hade gått i förväg eftersom det började bli lite tajt med tid och de ville absolut inte missa planet.

Problemet var bara att de, troligen lite stressade, gått till terminal 5 istället för terminal 4 där vårt plan skulle gå ifrån. Ungefär två minuter efter att de har stängt dörrarna till flygplanet så kommer de fram till gaten, och står och vinkar till kaptenen medan lastpersonalen håller på att lyfta ur deras väskor från bagageutrymmet, då det inte är tillåtet av att flyga iväg med bagage vars ägare inte är med på planet. Lite märkligt kan man tycka eftersom det titt som tätt händer det omvända. När vi senare landat på Sturup fick vi veta att de löste sig ganska smidigt för dem ändå och de skulle få åka med ett plan som gick en timme senare så allting löste sig ändå ganska smidigt tillslut.

I och med detta så kan vi konstatera att Norrland än engång levererar en minnesvärd resa med förseningar och strul. Man får säga att det är ganska skönt att det enbart har en sådan här resa om året. Tänk på dem som spelar i Boden och får dessa resorna varje gång de ska på bortamatch. Man får i ju för sig hoppas att dem har lite mer tur med resorna än vad jag har.
Hela laget samlat på Sturup innan incheckning. Lyckligt ovetande vad som komma skall.

Foto & text Johan Danielsson


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info