Hoppa till sidans innehåll

Dubbla Helsingborgssegrar i Elitseriernas derbyn

16 OKT 2016 21:08
Derbyt mellan IS Göta och FH Engelholm blev en oerhört jämn och spännande match som Göta vann. Göta ligger nu på andra plats i herrarnas elitserie när alla spelat 5 matcher. På damsidan var det inte lika jämnt, när Spader Dam vann mot SBC.
  • Skapad: 16 OKT 2016 21:08

Till lunchtid under söndagen drog derbyt mellan IS Göta och FH Engelholm igång. Efter uppvärmningen hölls en tyst minut för den före detta Göta-spelaren Mattias Nilsson som gått bort.

Matchen drog igång och i första serien öppnade Götas Johan Danielsson starkt med 267 och tillsammans med landslagsspelaren Martin Paulssons 215 tog både sitt banpoäng och var en starkt bidragande del i att Göta vann totalen. På ett annat banpar började Kevin Karlsson från FH Engelholm med 231. Kevin tillsammans med lillebror Justin Karlsson tog hand om Ängelholmslagets första banpoäng. De sista två banpoängen var oerhört jämna enda fram till sista rutan av serien vilket visade sig vara temat under resten av matchen. Ett banpoäng till Engelholms fördel när man lyckades vinna med sju käglor och ett banpoäng till Götas fördel när man vann med tio käglor. 3-2 till Göta efter första serien.

På samma banpar som Johan och Martin tog poäng i första serien,  gjorde även Robin Persson och Martin Blixt samma sak, de bidrog även stort till totalen. Johan och Martin ångade på och kunde bekvämt hämta hem sin andra banpoäng, 494 mot 414. FH Engelholm bytte in reserven Ola Persson till den här serien. Ola öppnade med sex raska strike som drog igång Ängelholmslaget igen. En stabil ledning som höll serien ut och Ola kunde tillsammans med tvåhandsspelaren Jonas Hofling säkra ett banpoäng till Engelholm. På det sista banparet avslutade både John Mattsson och Timmy Fredriksson med tre strike var i sista rutan vilket gav poäng. 3-2 till Götas fördel även denna serie och ledning med 6-4.

I den tredje serien var alla banpar oerhört jämna fram till ruta nio och tio där allt avgjordes. På banparet där Johan inledde med 267 fortsatte strikefesten. Lagkamraten Christoffer Gustavsson satte sju strike i rad mitt i serien och slutade på 245. Engelholms Mattias Lundin strajkade också på bra men det räckte inte hela vägen. Till slut kunde Christoffer tillsammans med Mattias Årup vinna banpoängen med 20 käglors marginal. Dock blev det 20 käglors marginal åt andra hållet på ett annat banpar. Det var John Mattsson och Timmy Fredriksson som tog en poäng åt bortalaget. På nästa banpar var marginalen återigen på Götas sida när Martin Blixt slog 9-spärr-9 i sin sistaruta för att vinna med en kägla, totalt 393 mot 392. Jämnare än så kan det knappast bli. På sista banparet var det även där helt jämt fram till näst sista rutan. Där satte båda Engelholmspelarna Kevin Karlsson och Daniel Ströbeck strike i ruta nio följt av en strike i ruta tio. De dubblarna gav en banpoäng med 6 käglors marginal. Även den totala slagningen blev oerhört jämn den här serien men Ängelholmarna hade fördel en knapp fördel, 1590 mot 1595. 3-2 till FH Engelholm och 8-7 i matchen.

Serie fyra blev en nervkittlande historia för både publik och spelare. På ett banpar såg det ut såhär: Götas Rasmus Edvall 221 och Kalle Wahlgren 192 mot Engelholms John Mattsson 224 och Timmy Fredriksson 191. Det gav banpoäng till Engelholm med två käglors marginal, totalt 413 mot 415. På ett annat banpar vann Engelholm ytterligare en banpoäng med 18 käglors marginal. På nästa banpar vann Göta med 14 käglor efter att både stora hål och missar på enkelkäglor visat sig i ruta nio och tio. På det sista banparet började Götas Mattias Årup lite trögt men visade sedan rutin genom att sätta en trippel i ruta åtta, nio och första i tionde. Han kunde till slut vinna sitt banpar tillsammans med Christoffer Gustavsson och även bidra med flertalet poäng till totalen som gjorde att Göta vann matchen med 11-9, 6612-6350.

I Göta blev Martin Paulsson matchbäst med 909 före Martin Blixt 857 och Robin Persson 835. I FH Engelholm blev John Mattson bäst med 848, tätt före Kim Andersson 845 och Timmy Fredriksson 837.

Matchen mellan Spader Dam och SBC inleddes med en jämn serie där Spader Dam tog hem tre poäng, bland annat vann de totalen med sex poäng. Resten av matchen var Spader Dam det starkare laget och tog hem samtliga serier med 4-1 vilket gav segersiffrorna 15-5, 6296-6007. Individuellt för Spader Dam utmärkte sig Cajsa Wegner 872, Amanda Gadd, 812 och Josefine Linderoth 810. I SBC hade Britt Bröndsted 812 och Rebecca Lundahl 801.

En fråga som diskuteras runt om i Sverige och bland annat på Svbfs serieforum är avtal och speciellt damavtalens vara eller icke vara. Åsikterna är delade och det finns både positiva och negativa. I helgens match hade Spader dam fem spelare med samarbetsavtal och tre från moderföreningen, SBC ställde upp med en spelare med samarbetsavtal. Vad man kan fråga sig är, varför väljer dessa spelare att ha ett avtal? Är det för att få mer spel och större utmaningar? Är det av ekonomiska skäl?

På herrsidan är det inte lika vanligt med avtal, men det förekom i helgens match. Martin Paulsson tillhör Kulladal, men spelar den här säsongen även för Göta via det klubbavtal som  Göta och Kulladal upprättat.

Vad gör avtalen med klubbarnas ekonomi? Är avtalen positiva eller negativa för svensk bowlings utveckling? Frågorna är många och åsikterna lika så. Frågan kommer säkert att diskuteras även framöver.


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info