Hoppa till sidans innehåll

Det är dags att lyssna på vad breddbowlarna vill!

26 MAJ 2012 08:51
Vi har tidigare här på Skånes hemsida relaterat till tre lyckade klubbträffar i mars månad där styrelsen åkte ut till föreningarna
för att lyssna och känna av stämningen. Det blev i våra ögon en massiv uppslutning med dryga 40% av de Skånska klubbarna närvarande.
  • Skapad: 26 MAJ 2012 08:51

Det som kom fram där var en tydlig signal som nu blivit verklighet när säsongen

har avslutats. Bara i Skåne har ett tiotal föreningar upphört. Okay, det finns inte

bara en mörk sida av detta. Då många av dessa klubbar får en fortsättning i

andra föreningar med sammangående och övergångar. Men, det här manar till eftertanke.

Något måste göras och det i snabb takt. Vi i Skåne tänker åtminstone inte sitta still

i båten utan måste försöka lyssna på den stora massan sportbowlare och i möjligaste

mån tillgodose deras önskemål för att förhindra att tappa ännu mera mark.

.

Det måste erkännas att många felaktiga beslut har tagits under den senaste

10-årsperioden som nu återspeglar den ”kris” som vår kära bowlingsport går igenom.

Självklart är vi inte ensamma inom Idrotts Sverige. Det är många andra idrotter som

går igenom samma dilemma. Men, det ursäktar inte på något sätt att vi har hamnat

i den här situationen. Vi ute i distrikten tar givetvis på oss vår beskärda del av det

som bowlingsporten har hamnat i, men vad vi efterlyser och har efterlyst under flera

år är en betydligt mer handlingskraftig Riksstyrelse i Svenska BF.

 

Det kom igår en text på Swebowls diskussionsforum som nedtecknats från

en dambowlare i Västerås. Man känner i hela hennes skrivning att den kommer

ifrån hjärtat och belyser den situation som hennes älskade bowlingsport befinner

sig i. Det går inte att förbigå den här texten för våra läsare här på Skånes

hemsida. Den är så träffsäker och manar till eftertänksamhet på samma sätt som

den med all säkerhet sammanfaller med åsikter som majoriteten av Sveriges

bowlare stämmer in i. Det är helt enkelt ett rop på HJÄLP!       

 

Signaturen ”qatta” från Västerås skriver följande:

 

LÄS OCH BEGRUNDA TEXTEN I SIN HELHET!

Tuba hit och tuba dit. Så här är det: det är FLER bowlare som INTE bryr sig om att skaffa nytt material eller mer träning för att kunna hantera underlagen, oavsett om de e svåra eller lätta. Det e de som är våra gräsrötter. Vad bygger vi våra B-lag och reservlag på? Jo det e ungdomar å gamla rävar som spelar först och främst för att det är roligt, och i vilken idrott blir det roligt om man ALDRIG får resultat? Hur menar man att klubbarna ska få ihop lag om de som bara spelar för att det är roligt lägger av? Det finns inte 25 elitinriktade bowlare i en "normal" klubb. Visst finns det undantag, men måste Ulla 52 år lägga av för att hon inte tycker att det är roligt längre? Ihop med vår junior Ida 14 år som vill få resultat så att det motiverar henne att vilja fortsätta? Bengt 47 vill inte satsa, men han har inte kul på banorna mera. Det är för svårt och inte speciellt uppskattat och motiverande att göra 620 en match. Han vill ju ha åtminstone 700 och allt över är helt suveränt bra!

Herr Hamberg e duktig på att säga "Kan jag så kan ni". Ja visst KAN vi, men alla VILL inte!! Ska det vara så att man anpassar HELA seriesystemets oljeprofiler efter den yttersta eliten i Sverige som är i klar minoritet? För det är så att alla förstå-sig-påare håller kanske med, att lägga 3 olika profiler i samma hall är inte speciellt gynnsamt. Oljan behöver 3 veckor på sig (efter vad jag hört av en hallägare senast för ett par veckor sen) för att lägga sig ordentligt. Det betyder alltså att om elitserielagen och de allsvenska lagen helt och hållet styr (inte själva utan via order uppifrån) vilken profil som Ulla, Ida och Bengt ska spela på. Om de inte tycker det är roligt, så tuff luck!

Kontentan av detta blir att om Ulla, Ida och Bengt lägger av så får BK Bowling lägga ner antingen ett lag eller hela sin verksamhet, eftersom de redan är så få spelare. Å det finns flera spelare som är på samma nivå som hellre lägger av med bowling än att byta klubb. Så var vi några bowlare i Sverige...IGEN! Nu är Ulla, Ida och Bengt tillsammans med BK Bowling enbart påhittade namn, men det här är vad jag hör när jag åker runt på tävlingar och spelar och tittar.

So frankly Mr Hamberg, folk fullkomligt STRUNTAR i om du kan och vill träna mer på tuffare profiler, för alla VILL inte det. Som ni byggt upp serien nu så gynnas bara de som satsar. De som kanske har sponsorer och därmed har RÅD att skaffa sig nytt material eller får träna billigt/gratis. Det börjar bli dags att tänka på ALLA bowlare, inte bara en del av dem. Dina så kallade råd om att träna mer är inte intressanta. De som vill bli bättre kommer att träna mer automatiskt, de andra lägger av.

Återigen, i vilken idrott fortsätter utövarna om de ALDRIG får ett bra resultat? Dessa ursäkter som kommer om och om igen, de håller inte.

Senast idag har Pollux meddelat att de drar sig ur elitserien pga för lite folk som vill spela. Det är många som inte VILL spela på dessa profiler som damerna den gångna säsongen. Den är anpassad för det lilla antalet landslagsspelare vi har. Men jösses, lägg profilerna på tävlingar som är i klass med Super Six, för jag tror att intresset för elittävlingar finns kvar. Dessutom spelar de allra flesta ute i Europa och där får de se de internationella profilerna och lära sig dem.

En annan sak är spelaravtalen som damer kan sluta idag. Idén är fantastisk på alla sätt, men den verkar inte speciellt genomtänkt. Jag förstår damer som vill vara skrivna i herrklubbar och sluta avtal med damklubbar, men det slår ju så snett! Det slutar med att damklubbar måste lägga ner eftersom de inte vet hur många spelare de har hela tiden. Där förlorar vi mer än vi vinner på hela konceptet! Som sagt, jag tycker att det är bra på sitt sätt, men så länge dambowlingen inte gynnas av det utan förlorar klubbar istället, ja är den verkligen så bra då?

Åter till profilerna. Jag säger inte att inte eliten ska ha tuffare profiler för det tycker jag är rätt, men måste damerna gå på den svåraste kategorin? Det finns Challenger-serien som har tuffare profiler utan att vara de svåraste man kan lägga (på pappret ska tilläggas). Vi måste gynna våra höghandikappare också om vi ska ha några lag kvar, framförallt på damsidan. Många damlag bygger på att gamla spelare fortsätter för att det är roligt, det är så de får ihop folk!

Vi måste hitta ett sätt som kan vara så gynnsamt och rättvist som möjligt för ALLA bowlare, idag så ser Svenska Bowlingförbundets styrelse endast eliten. Vi kan inte ens bygga upp bra juniorgrupper på nybörjarnivå längre, inte ens DE tycker att det är roligt mera.


Jag är inte heller dummare än att jag inser att det finns ett problem i mindre hallar där elitserielag och allsvenska lag spelar eftersom andra klubbar i samma hallar blir mer eller mindre tvingade till de tuffare profilerna, men det blir å andra sidan inte heller rättvist om de klubbar som spelar för skojs skull börjar på Easy Street och sedan ska elitlaget upp på Athens eller US Open eller vad det än månne vara. Det kommer att påverka åt båda håll, beroende på vem som spelar första matchen. Men något måste göras, SNART och helst INNAN det e för sent.

Så jag ser gärna ett förslag som kan gynna ALLA bowlare, utan något politikersnack med ofullständiga svar och "Kan jag så kan ni" diskussioner.

 

Skribent: Lennarth Nordsten

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info