Hoppa till sidans innehåll

Blir det Skåne som dominerar även årets Elitserier?

31 AUG 2011 10:34
Kommande två helger bjuder in till årets Elitseriestarter. Skånsk bowling har lyckats få med flera lag än någonsin i våra två högsta serier. På herrsidan är det 4 lag och på damsidan 2 lag. Bland annat hittar man de 2 guldlagen, Spader Dam och BK FH Engelholm (tidigare BK Full House), från i våras. Dessa båda ska försöka att försvara sina SM-titlar. Herrarna inleder denna helg och damerna nästa helg, men våra skånska damer får snällt vänta ända till den 17 september. Det kommer med andra ord att bli en högst intressant bowlingsäsong ur skånsk synvinkel.
  • Skapad: 31 AUG 2011 10:34

Vid en närmare titt på herrarnas Elitserie kan man snabbt fastställa att Team Pergamon efter sju SM-guld i rad nu har två raka guldmissar och lyser av revanschlusta. Det har nu med råge bevisats att det är tufft att vinna ett SM-guld. Detta efter en oförglömlig SM-final som avgjordes i den avgörande matchens absolut sista rutor till Engelholms fördel mot guldfavoriterna Team Pergamon.

 

Engelholm gav då prov på en enorm inre styrka i laget där också marginalerna fanns på deras sida, men marginaler är ofta något man förtjänar och det förde laget fram till klubbens första SM-guld. Nu ska man med i stort sett samma trupp försvara mästartiteln och det blir ännu svårare. Den enda förändringen är att Andreas Andersson är tillbaka i fadershuset efter ett års utflykt till Sundbyberg. Slutspel måste vara Engelholms primära målsättning. Därefter får man höja ribban. Visar man samma energi och vilja som vid SM-slutspelet kan det bli ännu ett roligt år för nordvästskåningarna.

 

Göta blev som nykomlingar förra säsongen den stora överraskningen och med en intakt trupp till detta spelår kommer Helsingborgsgänget med all säkerhet att fortsätta på den övre halvan i tabellen. Om det sedan räcker till en slutspelplats beror helt och hållet på hur ofta nyckelspelarna deltar. Kalle Wahlgrens EM-guld har gett honom mycket råg i ryggen inför framtiden och med Patrick Backe och Martin Blixt på banorna finns en stomme av högsta klass. Målet måste ändå vara att nå till slutspelet även den här säsongen.

 

Kulladal kommer att ha världs- och europamästaren Martin Paulsson som den store nyckelspelaren tillsammans med danskarna Jesper Agerbo och Anders Vorborg. Bakom dessa finns det några spelare med rutin, men också en del ungdomar som vill framåt och här bör nog Malmölaget se framtiden an och satsa på den yngre generationen. Det kan löna sig längre fram i tiden. Att ta sig till slutspelet blir nog en övermäktig uppgift den kommande säsongen, men en plats någonstans utanför kvalplatserna i mitten på tabellen är fullt realistisk.

 

Team Malmoe gjorde närmast en bragd när man ännu en gång tog sig upp till Elitserien. Utan att på något sätt förringa spelstyrkan så har man på papperet en av Elitseriens tunnaste trupper. Här gäller det nog mest att undvika nerflyttningsplatsen och kämpa för en kvalplats. Mer räcker nog inte nuvarande kapacitet till. Laget har dock överraskat flera gånger tidigare, så varför inte igen även om det ser betydligt svårare ut denna gång.

 

Sammanfattningen i Elitserien blir att: Engelholm är det försvarande guldlaget. Team Pergamon blir det revanschhungriga laget. Sundbyberg, Göta, Joker och Wåxnäs heter lagen som närmast jagar dessa båda mot en slutspelsplats. Stureby, Falkenberg, Kulladal, Umeå, Team Malmoe och Team Alingsås blir de kämpande lagen som får spela för att undvika kval- och nerflyttningsplatserna.

 

I damernas Elitserie har det mesta mästarlaget Spader Dam tunnats ut på ett väsentligt sätt inför vad som komma ska. Spelare som försvinner är de två danskorna Kamilla Kjeldsen och Britt Bröndsted samt även Emilie Alm och Pernilla Håkansson, samtliga har varit bofasta i A-laget, även om inte Britt har spelat på några säsonger. Helen Johnsson kommer huvudsakligen att representera Götas farmarlag i div 1, men genom ett samarbetsavtal kan hon också spela med Spader Dam. I bakfickan finns ju även Malin Glendert, men där är det nog mer osäkert om tvåbarnsmamman vill satsa ännu en gång. Visst kommer laget med talangerna Sandra Andersson, Victoria Johansson, Jenny Wegner, Josefine Linderoth och Frida Dahlgren att tillhöra den absoluta toppen ändå, men Team X-Calibur jagar också vidare med förstärkningar av unga talanger för att slutligen försöka ta klubbens efterlängtade första SM-guld.

 

SBC är tillbaka i den högsta eliten efter en kortare bortovaro. Här hör laget, som har näst mest SM-guld efter Spader Dam, hemma. Nu går man in i den nya säsongen med full tillförsikt. Sex danska spelare finns med i truppen varav fyra är av högsta europaklass, Britt Bröndsted, Mai Ginge Jensen, Rikke Agerbo (tidigare Rasmussen) samt Anja Ginge Jensen. Utöver detta finns det ett flertal intressanta egna spelare som kommer att komplettera laget på ett förtjänstfullt sätt. Kan man mobilisera de bästa spelarna till varje match är en slutspelsplats given, men man är beroende av att danskorna deltar i majoriteten av matcherna.

 

Damernas Elitserie har till årets säsong utökats från 8 till 10 lag. Enligt många bedömare är det inte en relevant utveckling. Klasskillnaden är alltför stor mellan toppen och botten. Några av topplagen går på halvfart med många reserver under delar av säsongen. Vilket inte är en bra lösning. Till slutspelet är som vanligt Spader Dam och Team X-Calibur givna. Örgryte, Pollux, Sundbyberg och SBC aspirerar på de övriga två platserna. Medan Skrufscha, Stjärnan, Dimico och Hallandia får kämpa om de återstående smulorna. Därmed kan seriekloten börja att rulla säsongen 2011-2012.

 

Skribent: Lennarth Nordsten

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info