Hoppa till sidans innehåll

59ans höstsäsong imponerar

22 NOV 2017 09:02
BK 59an (Femtionian) har ett uttalat mål med säsongen 2017/18, ett mål som man inte längre enbart håller inom klubben. Efter att ha spelat Elitseriekval de två senaste säsongerna vet man vad som krävs för att ta sig upp och in i bowlingens finrum.
  • Uppdaterad: 22 NOV 2017 17:09

Det krävs hårt jobb, hårt jobb och åter hårt jobb samt att inte lämna något åt slumpen för att ta det så åtråvärda steget upp i ”Världens bästa liga”. Men innan det kan bli aktuellt med ett Elitseriekval måste ju grundserien genomföras på bästa tänkbara sätt, och så här långt har ju Hässleholmslaget knappt gått att stoppa i ligaspelet. Med sju vinster på åtta matcher ställdes man i lördags mot IFK Borås i lagets höstepilog.

Boråsarna var i väldigt stort poängbehov, men 59an tog kommandot direkt på Elitserien 40 2017 och hade ryckt åt sig en ledning med 8-1 i halvtid. I tredjeserien kämpade IFK Borås för att försöka reducera 59ans ledning, men då 59an ändå lyckades spela hem två banpoäng var matchen avgjord. 59ans ledning med 10-4 räckte för att ha avgjort matchen. Efter en avslagen sistaserie slutade matchen i vinst för 59an med 13-6. Därmed kunde 59an bokföra säsongens åttonde seger.

Oljeprofilen Elitserien 40 2017 som 59an valt att spela sina hemmamatcher på genererar inte de högsta scorerna, men de genererar idel matchvinster för 59an, åtminstone så här långt. Lagbäst i 59an var André Ekberg (837). Matchbäst var dock Paul Örvall i IFK med 858.

Vad kan det då bero på att 59an haft den här utvecklingen de senaste 2,5 åren? Kanske svårt att sätta fingret på någon enstaka sak som gjort skillnad. Från att inte ha varit ett så stabilt allsvenskt lag tidigare säsonger talar nu mycket för att 59an kommer att göra sitt tredje raka Elitseriekval under våren 2018. Träningsmängden för A-laget har ökat under de senaste åren, såväl fys- som bowlingträning. Lägg därtill att alla klubbträningar sedan några år tillbaka är tränarledda. Truppen innehåller många unga talanger som har ett starkt driv för att nå elitserien och inför säsongen kryddades truppen med spelare med erfarenhet från elitserien.

En annan anledning är utan tvekan 59ans tre landslagstjejer i systrarna Cajsa och Jenny Wegner samt Filippa Persson. Tre tjejer vars satsning och passion för sporten tillsammans med sina otala framgångar har garanterat smittat av sig på hela klubben.

Om nu 59ans mål är herrarnas Elitserie så blir det till att spela kval utan sina landslagstjejer. Reglerna har nämligen numera skärpts så att inga damer får spela i herrarnas Elitserie eller kval till densamma. Denna skärpning av reglementet har gjort att 59an nu i än större grad än tidigare ser över sin spelartrupp.

Men så här långt verkar Hässleholmsklubben ta det med ro, och enligt egen utsago så har inte någon ytterligare planering ännu dragits igång ifall Hässleholm skulle få ett bowlinglag i Elitserien 2018.

BK 59an leder Sydallsvenskans grupp B stort. De är det enda Skånelaget i sin grupp, men i grupp A finns det desto fler. Kulladal leder gruppen, som är betydligt mer jämn än grupp B, efter sex vinster, två oavgjorda och en förlust under hösten. Bulltofta, Höganäs och Göta F1 ligger samtliga på negativ kvalplats men alla har häng på lagen ovanför strecket.

En omgång återstår för Sydallsvenskan innan höstsäsongen kan summeras. För 59an, Kulladal och Bulltofta är det redan uppehåll, medan Göta F1 och Höganäs avslutar hösten med minisammandrag i Jönköping första helgen i december. 

Text: Jörgen Oksanen

 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Bowlingförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406005985
E-post: annette.petersson@sk...

Se all info