Hoppa till sidans innehåll

Historik/Statistik


Östergötlands Bowlingförbund
Sedan förbundet bildades, har det naturligtvis hänt väldigt mycket. Styrelser har kommit och gått. Olika arrangemang har genomförts och förbundet har genom åren fått ett gott rykte hos tävlingsarrangörerna, som ett stabilt och säkert distrikt, som klarar av att genomföra stora nationella och internationella evenemang. Här nedan kan du läsa hur det började.

Östergötlands Bowlingförbund bildas
Förbundet bildades den 28 september 1938 på Restaurant Druvan i Norrköping. Anledningen till detta, var främst Svenska Bowlingförbundets anslutning till RF, och för att få östgötabowlingen organiserad.
14 klubbar med sammanlagt 140 medlemmar kunde förbundet redovisa första året.
ÖBF,s första styrelse fick följande utseende:
Ordförande: Uno Pettersson
V. ordförande: Carl Falck
Sekreterare: Nils Berglund
V. sekreterare: Einar G. Karlsson
Kassör: Edvin Aleby
Ledamöter: Arthur Persson, K. G. Johansson och Tore Andersson

Första tävlingen
Första tävlingen efter förbundets bildande var Märkes- och Rekord över 6 serier, som gick den 8-9 oktober 1938. Hilding Andersson, NVSS, var där bäst och vann klass B2 på 1.168 poäng. Filip Eriksson, DBV, tog hem A-klassen på 1.138 poäng och i B1 segrade Nils Ohlsson, IFK, med 1.091 poäng. DBV var bäst i lagstriden med 3.276 poäng.

SM arrangeras
Att det fanns friska viljor inom förbundsstyrelsen redan då, var tydligt, och när budet om arrangemanget av SM-tävlingarna 1939 kom ut, slog de genast till.

För att klara upp den stora anslutningen, fick man lägga tävlingarna både i Norrköping och Linköping, under tiden 22 april - 1 maj 1939. Den individuella kraftmätningen gick i Norrköping och lagtävlingarna i Linköping. Deltagarna fick åka bil mellan städerna i ÖBF,s regi.
Tävlingarna genomfördes i stort sett bra med många fina resultat, men ekonomiskt blev det ett dundrande bakslag, som i flera år, satte sin prägel på förbundets arbete.

Svensk mästare individuellt blev T. Ulmstedt, Chic, Stockholm, som slog utmärkta 912 poäng. Hans notering var nytt hallrekord i Norrköping.
För den bästa östgötaprestationen svarade Thure Johansson, BK 1:an, Linköping, genom att bli elva på 851 poäng. K. G. Pettersson, samma klubb, noterade 805 poäng och kom på 31:a plats och bäste spelare från Norrköping var Curt Lövgren, IFK, som kom 33:a på sina 801 poäng. I lagtävlingen var BK Tonic, Linköping, bäst i 2-manna på 1.648 poäng och även i 5-mannatävlingen hade samma klubb framgångar med en sjundeplacering på 3.922 poäng.

Tävlingen blev, som nämnts, ett ekonomiskt fiasko för ÖBF och ur årsberättelsen 1939/40 noteras:
  "Det sorgliga ekonomiska resultatet av föregående års Svenska Mästerskap har satt stor prägel på årets arbete. Vid sammanträde den 10 oktober 1939 beslöt styrelsen utsända en vädjan till klubbarna om en frivillig uttaxering av kr. 3.- per medlem"
Flera klubbar hörsammade denna vädjan och förbundet fick tillsammans kr: 165.- på detta sätt."

Ovanstående text är ett utdrag ur förbundets jubileumsskrift 1938 - 1953.
Hela skriften finns att läsa på kansliet.


Uppdaterad: 29 OKT 2010 17:47 Skribent: Håkan Morén

Postadress:
Östergötlands Bowlingförbund
Leif Hillgren, Villaparksvägen 5
612 71 Rejmyre

Kontakt:
Tel: 0705245666
E-post: This is a mailto link

Se all info