Hoppa till sidans innehåll

Lokala råd för covid-19

29 OKT 2020 20:29
Idag har det kommit ut lokala allmänna råd för covid-19 när det gäller Östergötland. Exakt vad det här innebär för bowlingen i Östergötland kommer mer information om.
  • Skapad: 29 OKT 2020 20:29

Vi har läst och förmedlar längre ner den information som har gått ut via Folkhälsomyndighetens hemsida.
Vi har även deltagit i ett digitalt möte med RF, RF-SISU Östergötland och smittskyddsläkarna Britt Åkerlind och Magnus Roberg som berättade lite mer allmänt vad som gäller idrotten i Östergötland.
Samtliga hänvisade till SF (i vårt fall Svenska Bowlingförbundet) och vi avvaktar hänvisningar från dem. Det som framkom är att det är starka råd och rekommendationer som gått ut även om det inte är några förbud. Nämndes även att träning som bedrivs enskilt och utan fysisk kontakt kan fortgå även på seniornivå. 

Hur verksamheten i Östergötland kommer att påverkas återkommer vi med när vi tagit del av Svenska Bowlingförbundets beslut om nationella verksamheten som berör Östergötland. 

/Styrelsen för Östergötlands Bowlingförbund

Från Folkhälsomyndighetens hemsida:

För den som vistas i Östergötlands län finns beslut om lokala allmänna råd:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

Här kan ni läsa mer om beslutet

Postadress:
Östergötlands Bowlingförbund
Leif Hillgren, Villaparksvägen 5
612 71 Rejmyre

Kontakt:
Tel: 0705245666
E-post: This is a mailto link

Se all info