Hoppa till sidans innehåll

Adam Andersson


2015-03-01: Nu dammar vi av veckans bowlare igen - och återgår till fjolårets koncept att ni bowlare får tipsa om vem ni skulle vilja se som veckans bowlare. Så tipsa gärna via länken till höger! Denna veckas bowlare är ingen mindre än Adam Andersson, Bodens BS, som i DM-kvalet raderade de gamla distriktsrekorden på 7 och 8 serier EU. De nya rekorden lyder 1728 poäng på 7 serier och 1986 på 8 serier, stort grattis önskar vi på Norrbottens Bowlingförbund.

Namn: Adam Andersson

Klubb: Bodens BS

Började spela bowling: Jag slutade spela hockey och började istället satsa på bowling för fyra år sedan, men eftersom jag har bowling i familjen hade jag självklart rullat lite klot före det också. 

Sysslar till vardags med: Sportjournalist på Norrbottens-Kuriren och bowlar så mycket jag bara kan.

Målsättning säsongen 2014-15: Att hjälpa mitt lag att hålla sig kvar i Elitserien är såklart det stora målet, men jag hoppas också kunna ta mig iväg på någon större tävling och hävda mig väl här under vårkanten.

Meriter: Spelat på Europatouren i San Marino, vunnit en deltävling av Västmanlandstouren, en 4:e-plats på DM, två 3:e-platser i Pite-Open, en 2:a-plats i Team Sportia Open. Inom hockeyn har jag spelat på division I-nivå, som junior varit aktuell för TV-pucken och varit på träningsläger för juniorlandslaget.

Favoritklot: Svår fråga faktiskt, men jag tror att jag måste säga ett Stormklot som heter Manic. Det har hjälpt mig väldigt många gånger, men just nu bowlar jag helst med ett urethanklot som heter Pitch Black.  ¨

Rekord: 290 på en serie, 1039 på fyra serier, 1510 på sex serier och 1986 på åtta serier.

Bästa bowlingminne: Mäktigast var helt klart att spela på Europatouren i San Marino, även om jag bowlade dåligt. Annars säger jag nog när jag vann på Västmanlandstouren.

Värsta bowlingminne: Det är egentligen en blandning av det bästa och det värsta. När jag spelade för första gången på Europatouren i San Marino blev jag lottad att spela med Osku Palermaa. I serie två fick vi dessutom besök på banparet av Dominic Barrett och Paul Moore. Jag stod alltså där, efter att ha bowlat i ungefär två år, med tre av de bästa spelarna i världen. Hela publiken samlades bakom vårt banpar. Efter fem rutor hade Osku, Barrett och Moore börjat med fem raka strike. Själv hade jag 62 poäng i ruta fem. Då ville jag mer än gärna sjunka genom golvet. Jag lyckades till slut kriga ihop 199, men det var knappast jag som fick applåderna då Barrett gjorde 300, Palermaa 268 och Moore 257.

Vad äter du till frukost? Oftast ingenting. Jag är riktigt dålig på att äta frukost faktiskt, men när det är matchdag eller tävlingsdag försöker jag ändå kriga i mig någon macka och två ägg.

Hur hanterar du nervositet? Jag har varit nervös före varje match och varje tävling i hela mitt liv, så jag har bara lärt mig att acceptera det. Jag ser det som ett tecken på att jag är fokuserad på vad jag ska göra, så jag blir nästan mer orolig om jag inte är nervös.

Vilken är din favorithall? Högdalens Bowlingpalatz.

Om det inte blivit bowling, vilken idrott hade du då sysslat med? Hockey! Jag satsade stenhårt på hockey till jag var 18 år gammal. Då tvingades jag sluta på grund av en skada.

Vad är det pinsammaste du gjort på en bowlingmatch? Jag minns inte när det var, men det var någon match då jag blev så besviken på mig själv att jag slet sönder matchtröjan. Det kändes bra just när jag gjorde det, men efteråt skämdes jag ganska rejält.

Vad har du för rekord med vänster hand? Tro det eller ej, men alla mina rekord är med vänster hand. Med högern har jag det tyngre. Där kanske jag har gjort 160 eller något sådant.

Har du slagit en dubbelränna någon gång? På träning, men aldrig på match eller tävling - än så länge.

Hur mycker lägger du på klot och kringutrustning på en säsong? För mycket! Jag har faktiskt ingen aning, men när räkningarna är betalda går i stort sett resten till bowling. Tack och lov känner jag killen som driver klotshopen i Boden.

Har du någon förebild inom bowlingen? Dennis Eklund.

Något som bowlarna i Norrbotten inte vet om dig? Jag har spelat biljard mot Mike Fagan, Dominic Barrett och Stuart Willims (proffs på PBA-touren).

Uppdaterad: 05 FEB 2018 19:34 Skribent: Helena Josjö
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Norrbottens Bowlingförbund
Helena Sundqvist, Smedjegatan 26
972 31 Luleå

Kontakt:
Tel: +46702124231
E-post: This is a mailto link

Se all info