Hoppa till sidans innehåll

Sammandrag Örebro 29-30/11 2014


Elitseriesammandrag i Örebro!

Då var det dags för höstens sammadrag i Örebro. Äntligen skulle alla 12 lag mötas i samma hall och på samma underlag. Det är rätt så stor skillnad mellan olika hallar och banprofiler. Till exempel så slog Pergamon 7770 på Bejing borta, och helgen efter på hemmaplan så slår dom 6550. Nu skulle vi för första gången få ett kvitto på hur bra vi står oss mot övriga lag.

Vår första match var kl 15 och vi hann se slutet av omgången före. Det såg ut att vara ganska knepigt och det var så vi hade förväntat oss att det skulle vara. I de tre första matcherna så var det bara en spelare per match som hade resultat över 900p. Vi sa att vi skulle försöka spela ett säkert spel och försöka vara så noggranna som det gick på både första och spärrslag.

Full House Engelholm - Bodens BS  6-14

På förhand så skulle vi ha den tuffaste matchen först mot Full House Engelholm. Men vi fick en jättebra start och hade en stund en ledning med 5-0. Men FH kom tillbaka efter vår chockstart och höll på att vända. Men vi fick med oss 4-1 efter första serien, och det var skönt att slippa jaga från start.

Andra serien fortsatte på samma fina sätt och vi drog i från lite grann. Mycket tack vara Ludwig Ingerskog som kom ökade med över 20p till fina 243p. Vi förlorade dock ett banpar med bara 3p, och vi fick vara nöjda med vinst med 3-2 och ledning med 7-3.

Svårigheten hade nu börjat märkas att banan blev väldigt sönderspelad. FH spelade över hela banan och det fanns inget riktigt utpräglat bra spel. Vi försökte att göra korrekta förflyttningar, men det var mer slumpen som gjorde om du kunde träffa fickan två slag i rad. Men vi gjorde förflyttningar och hade en högre lägsta nivå än Engelholm. Siffrorna var inte mycket att säga om 1420 mot våra 1480. Men 4-1 var helt ohotat och matchen var över redan efter 3 serier! Skönt!!! Vi fortsatte att kämpa i sista serien, då det är viktigt med +kvot. Vi vann även sista serien med 3-2, och det kunde så när ha blivt 4-1. I matchen var Ludwig helt överlägsen med 906p, närmast var Per Sundqvist med 856 efter en fin sista serie.

Vi fick mycket beröm från de andra lagen över att vi spelade ett så bra tekniskt spel. Många hade varit imponerade över vår bortavinst mot Jösse ett par helger tidigare. Det var en seger som helt klart var mycket respektingivande.

Det var skönt att checka in på hotellet efter en bra start, och vi laddade för en tidig morgon mot Kulladal.

Kulladal - BBS  11-9

Kulladal hade vunnit en överlägsen seger mot AIK dagen innan. Men vi var riktigt taggade och hade fått bra tips av Tomas Leandersson mfl om hur spelet utvecklades på banorna 17-24 som vi skulle spela på. Vi började längre höger på den från start och försökte att hitta samma linje som Ludwig hade i första matchen. Vi fick en smakstart och hade ledningen på 3 av 4 bord. Det kändes otroligt bra, men vi tappade en klar ledning på ett banpar, till förlust med 50p. Detta efter att Kulladals landslagsspelare Martin Paulsson avslutade med 7-8 strikes i rad. Det gjorde att vi tappade totalen, samtdigt som vi fick knappa förluster med 12 resp 2 poäng. Det kändes verkligen surt att ligga under med 1-4 efter den fina starten. Juha Ollonqvist och Ludwig storspelade med serier över 250p.

Serie två så fortsatte vi med det fina spelet och var på väg att kvittera, men återigen så förlorade vi två banpar med knappa poäng. 3-2 till oss och återigen en serie över 1670. Ludwig var återigen riktigt het och hade 515 efter två serier!

Serie tre... Vad hände? Här gjorde vi många misstag. Alldeles för dåliga förstaslag och felaktiga förflyttningar gjorde att vi var helt borta. Vi vann bara ett banpar och på de tre övriga blev vi verkligen överkörda. En katastrofserie där vi slår 1550 mot Kulladals dryga 1700. ´ 1-4 till Kulladal och vi låg under med 5-10 med bara en serie kvar.

Här tog jag ett snack med alla grabbarna och sa att enda sättet vi kan vinna med 5-0 och få oavgjort är att göra något helt annorlunda. Dom som inte hade hittat in bad jag ta en förflyttning utåt kanten, alternativt försöka hitta samma linje som Ludde. Han hade en spellinje och bolltempo som var unikt. Lagen på läktaren kollade också in hans linje och bollval. Sedan skulle vi inte väcka den varg som sover. Kulladal tjoade och skrek, men vi höll otroligt låg profil. Inget överdrivet hejande utan bara en bra och god stämning mellan varandra. Det visade sig vara rätt melodi. Kulladal trodde nog att det var klart, men ruta för ruta plockade vi in poäng. När bara några få rutor återstod, så hade vi en klar ledning med 5-0 och gick mot 10-10. Men en enda olycklig ruta förstörde våran fina plan. Ett dåligt förstaslag, samt spärrmiss efter en strikeföljd gjorde att vi tappade 30p i den rutan. Sedan satte Kulladal trippelstrike i samma veva och vi lyckades inte sätta den avgörande dubbeln i sista rutan. Förlust på det bordet med ynka 6p och 4-1 till oss i sista serien.

När matchen väl var över så kändes det tråkigt att vi inte tog en poäng. Men vi hade för många enkla spärrmissar och det avgjorde matchen. Men sett över hela matchen så var 11-9 kanske rättvist ändå. Det stora glädjeämnet var Ludwigs fantastiska 1026p! Nytt personligt rekord på match! Även Juha och Per var över 900p denna match.

IS Göta - Bodens BS  10-10

Sista matchen spelades mot IS Göta. Göta hade haft det tungt innan den här helgen, men kom med bra självförtroende inför vår match. Dom hade vunnit bägge sina matcher med 12-8 mot både AIK och Stureby.

Den här matchen spelades på banorna 1-8. Här är det normalt bara lösspel, och det märktes på banorna. Det skiljde sig mot de andra banorna, och det fanns ett spel långt ut, nästan som Beijing med urethanklot. Timo hittade ett mycket bra spel där med en tokmatt urethanboll. Ett väldigt enkelt spel, men nära rännan... Det blev några rännslag också, men det kompenserade han med många viktiga strikeföljder. Ludde var som vanligt het och hade sin "sämsta" slagning för helgen med 882p.

Serie för serie så var det en otroligt jämn match. Det kändes som att vi det lite bättre laget, men vi fick inte till det på alla 8 i det första två serierna. 2-2 i banpoäng i första serien och en knapp förlust med 5p för totalen gjorde att vi låg under med 2-3 i första. Serie två blev nästan en repris av första serien 2-2 där också, men där gjorde våra fyra sämsta inte ens 700p tillsammans så den totalen var Göta väl värda. 4-6 efter två serier.

Serie tre så borde vi ha haft en 5-0 vinst. Men återigen så var avslutningen inte perfekt. Att förlora två banpar med sammanlagt 14p är inte ok om vi haft ledningen fram till sista rutorna. Där visar sig kanske vår ovana att spela tighta matcher. I Nordallsvenskan så fick vi aldrig kämpa in i det sista, utan där var det ofta avgjort efter ett par rutor. Underläge med 7-8 inför sista serien.

Och vilken sista serie. Här kunde det verkligen gått hur som helst. Om jag var nervös bakom banorna, så måste det varit olidligt spännande att följa via livescoring. Det svängde fram och tillbaka hela serien, där vi ofta hade ett överläge med 4-1 som skulle gett oss vinst med 11-9. Men Göta var lite starkare i sista rutorna och fick strikeföljder, där vi spände oss lite. 3-2 blev slutserien, och vi det kändes som att vi förlorade till 10-10, trots att vi inte varit i ledning i matchen.

En vinst, en knapp förlust och en oavgjord blev facit för helgen. Jag hade målet att ta två poäng och allt över det blev en bonus. Så helgen får räknas som en framgång.

Laget fick stort beröm av de andra lagen. Även av de som vi inte mötte, som var imponerade över vårt fina tekniska spel och vår bredd i truppen. Hade vi vunnit alla tre matcher så hade ingen av våra motståndare kunnat säga nått. Så tight var det, och med lite mer rutin så bör vi bli ännu bättre nästa gång. Våren sammandrag i Göteborg kommer att avsluta serien. Förhoppningsvis så kämpar vi då om en slutspelsplats

Coachen.

Fredde

Fredrik Nilsson, coach Bodens BS

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:38 Skribent: Helena Josjö
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Norrbottens Bowlingförbund
Helena Sundqvist, Smedjegatan 26
972 31 Luleå

Kontakt:
Tel: +46702124231
E-post: This is a mailto link

Se all info