Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Terje gjorde det igen

06 OKT 2011 22:24
Under den gångna söndagen så ägnade en grupp av distriktets bowlare sig åt utbildning och utveckling av sin mentala förmåga. Allt skedde under ledning av landslagsmeriterade tränaren Terje Lien. Han lotsade oss på ett vinnade sätt in i detta mysterium med både teori och praktik.
  • Skapad: 06 OKT 2011 22:24

Terje inledde dagen med en repetetion av det vi gått igenom tidigare. All förändring börjar med mig själv. Det är med mina tankar all förändring börjar. Det är så lätt att glömma bort den del som all förändring eller alla framgångar först kräver – att ta itu med något riktigt jobbigt, att stå ut med något riktigt besvärligt som i sin tur blir själva förutsättningen för att lyckas i ett senare skede...     Den kognitiva triangeln belyser på ett tydligt sätt hur tankarna är bärare av känslor och handling.  Än en gång påpekades vikten av att du skapar en förmåga att försätta dig i rätt tillstånd (träningsbok rekommenderas) och inte lägga kraft på det du inte kan påverka. Många gånger så pågår tävlingar länge och då är det lätt att tappa fokus. Då är det viktigt att bemästra refokusering. Ett tips kan vara att använda sig av någon ”trigger”.

Inför den praktiska delen så gav Terje ett antal uppgifter som skulle lösas på banorna. Syftet med detta var att uppmärksamma tankar, känslor och beteenden. Dessa samlades sedan ihop och diskuterades i gruppen. Många skilda upplevelser kunde noteras från gruppen. Dels att uppgifterna var för svåra och inte skulle hinna lösas eller dels att detta var ett lyft eftersom deltagare klarade av något som de inte  trodde att de var kapabla till.

Terje 1

 Under sista delen av dagen ägnades åt gruppen-laget. Även om du är en duktig bowlare så måste du ha sociala kunskaper och kunskap om grupprocesser. För att uppnå en hög acceptans är det viktigt att alla deltar i att ta fram lagets gemensamma målsättningar. Alla bör känna en trygghet i gruppen som ger mod och sin tur prestation utan rädsla för resultatet. Det bästa resultatet nås i grupper och för individer, som får både beröm och konstruktiv kritik för sina insatser. Alla var överens om att ha roligt är viktigt. Glädjen byggs upp tillsammans  och som samtidigt skapar minnen som kan upplevas under lång tid.

Terje 2

Dagen avslutades med att Terje fick stora lovord för ett gott dagsverke som han fick gotta sig med i sin 90-mila hemfärd i bil till Västkusten.                                                                                                                                  

Skribent: Lasse Tängman

Postadress:
Ångermanlands Bowlingförbund
Mikael Henriksson, Grubbe 404
872 94 Sandöverken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info