Hoppa till sidans innehåll

Kom igen Robban

19 FEB 2012 19:41
På onsdagkvällen kom Robert Andersson till Härnösand och hade en föreställning för distriktets bowlare. Han höll ett seminarium under temat ”Materialkunskap och Banläsning” som innehöll både teori och praktik.
  • Skapad: 19 FEB 2012 19:41

Robban inledde sin föreläsning inför en fullsatt salong med att peka på de väsentligaste faktorerna för att du ska bli en bättre bowlare. Har du inte en bra grundteknik är det näst intill omöjligt att få en hög repeterbarhet. Repeterbarhet i sin tur skapar förutsättningar för att kunna hantera varierande spel och förflyttningssystem.

Inom blocket spelteknik satte Robban fingret på vikten av att ha förmågan att ändra bollfarten. Härigenom skapas förutsättningar till större marginaler. Hastigheten i ansatsen bör alstra bollfarten-inte muskelkraft. Spelare som är begränsade till att lyckas bara med en typ av slag är ofta borta på somliga profiler. För att kunna anpassa spelet så måste en kombination ske av släppteknik och fart. Under punkten materialkunskap fick vi en bild av hur man kombinerar klotets egenskaper med spelarens särdrag och får en ballmotion. Han gav oss tipset att spela med ett så matt klot som möjligt och som banan ger möjlighet till. Sedan fick vi en belysning av en mängd oljeprofiler. Titta gärna på  mängden olja i förhållandet till profilens längd.

Därefter blev det teoretiskt inslag där Robban fick visa hur han attackerde ett antal för honom okända profiler. Vi fick en mycket pedagodisk beskrivning över hans analyser och vad han ville med nästa slag. Han löste sina uppgifter på ett imponerande sätt och nu förstår vi varför han är en framgångsrik bowlare.

Sedan blev det frågor från de närvarande som Robban kopplade ihop med bilder och filmer. En intressant detalj var då vi pratade tidig tajming som ger mer fart. Då kunde vi notera en skillnad mellan tjejerna och grabbarna på elitnivå. Det var uppenbart att grabbarna hade en mycket tidigare tajming och att tjejerna mer i paritet med skolboken.

Kvällen avslutades med att Robban gavs en stor uppskattning för sin föreställning vid eftersnacket.

Många röster hördes som sa att vi vill ha mer av Robban. En ung deltagare var lyrisk och menade att nu hade han lärt sig något som han inte hade en aning om.

Skribent: Lasse Tängman

Postadress:
Ångermanlands Bowlingförbund
Mikael Henriksson, Grubbe 404
872 94 Sandöverken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info