Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan till spel i Nationella serien 2015-2016

15 APR 2015 21:30
Svenska Bowlingförbundet inbjuder alla föreningar till deltagande i Nationella serien, som omfattar:
Herrar: Elitserien - Allsvenskan - Division 1 - Division 2 - Division 3
Damer: Elitserien - Allsvenskan - Division 1
  • Skapad: 15 APR 2015 21:30

REGION GÖTA-/SVEALAND

REGION NORRLAND

Lag från
Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Göteborg, Västergötland, Bohuslän-Dal, Östergötland, Södermanland, Stockholm, Gotland, Uppland, Västmanland, Närke, Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland

Lag från
Jämtland/Härjedalen, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten

Lagens inplacering i grupper verkställs av Seriekommittén på basis av geografisk hemvist samt uppnådda resultat och placeringar i föregående säsongs serietävling.

 

ANMÄLAN
Inför säsongen 2004-05 infördes en tillsvidareanmälan som innebär att det avtal som anmälan innebär förlängs automatiskt tills dess en avanmälan sker eller att förändringar i seriesystemet för med sig annullering av anmälan eller att laget diskvalificeras eller utesluts från Nationella serien.

 

NYANMÄLAN
Förening som inte tidigare deltagit i Nationella serien kan anmäla representationslag till Nationella seriens lägsta nivå. Förening med representationslag i Nationella serien kan anmäla upp till två stycken farmarlag. Till damernas lägsta serienivå ges dispens för B-lag, dock utan möjlighet att avancera eller delta i kvalspel. Nyanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 21 maj 2015.

 

AVANMÄLAN
Förening som avanmäler sin plats i det nationella seriesystemet påminns om att avanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 21 maj 2015. Vid för sent inkommen avanmälan utgår en straffavgift enligt Kap D § 107, p6.
Blanketter finns tillgängliga under rubriken Förbundsinfo-Blanketter samt Seriespelet-Administration.

AVGIFTER

Herrar/Damer 

Elitserie

Allsv, Div 1, Div 2

Div 3

Avgift

3 750 kr

3 350 kr

2 650 kr

Avgiften ska betalas efter erhållen faktura, som skickas ut i augusti. Förening som inte betalt avgift inom föreskriven tid riskerar att nedflyttas till underliggande division nästa säsong eller eventuellt uteslutas.

 

TÄVLINGSREGLER
Matcherna i nationella seriesystemet spelas med 8-mannalag över fyra serier med amerikanskt spelsätt om banpoäng i samtliga nivåer. SvBF:s tävlings- och seriebestämmelser enligt Blå Bokens Kapitel C, D och K tillämpas.

 

SPELPROGRAM
På SvBF:s webbplats bits.swebowl.se presenteras spelprogram för samtliga serier i Nationella serien. Deltagande föreningar uppmanas att löpande kontrollera om eventuella ändringar görs. Fram till 31 juli finns möjligheten att påpeka eventuella felaktigheter rörande tidsättning. 1 augusti fastslås serierna och därefter hanteras alla förändringar i spelschemat enligt nedanstående punkt. Efter den 1 augusti kommer alla förändringar att bekräftas genom skrivelse per mail.

 

FLYTTNING AV MATCH
När flyttning av match initieras av förening/hall ska detta ansökas om med blankett som finns via länken Förbundsinfo-Blanketter samt Seriespelet-Administration.

 

MATCHRAPPORTERING
Det är obligatoriskt för hemmalag på alla serienivåer att senast två timmar efter avslutad match rapportera matchresultaten via det digitala matchprotokollet "Matchfakta". Vid utebliven eller försenad rapportering kan hemmalaget drabbas av straffavgift enligt Kap D § 217.

Hemmalaget ansvarar för att inrapporterade resultat är korrekta men det åligger också bortalaget att kontrollera. Eventuella fel som upptäcks ska rapporteras till serieadministratör.

Det måste ligga i varje förenings intresse att matchresultaten rapporteras snabbt så att tabeller och rankingsystem uppdateras, vilket också tillfredsställer media och supporters.

 

LÅN AV ENSKILDA SPELARE OCH SAMARBETSAVTAL
Det är möjligt för

- damföreningar att låna damspelare från föreningar utan damlag i Nationella serien

- herrföreningar att låna spelare från föreningar utan herrlag i Nationella serien

Det är också möjligt att upprätta samarbetsavtal mellan föreningar, för utbyte av spelare i Nationella serien. Det åligger förening med samarbetsavtal att informera sig om regler för spelares deltagande. Läs mer om avtalen i Blå Bokens Kap K, och om spelbarhetsregler i Blå bokens kapitel D.

 


 

FARMARLAG
Förening som anmäler farmarlag bör ha i åtanke att spelarnas deltagande i farmarlag omgärdas av en mängd restriktioner. Därför rekommenderas föreningar som anmäler ett respektive två farmarlag, att ha minst 25 respektive 35 licensierade medlemmar. Det åligger förening med farmarlag att informera sig om regler för farmarlag. Läs mer om farmarlagsregler i Blå boken, kapitel D.

 

OLJEPROFILER
Samtliga matcher i Nationella serien ska spelas på oljeprofiler som följer Blå Bokens regler. Matcher i herrarnas och damernas elitserier kommer att spelas på av SvBF i förväg bestämda sportoljeprofiler, som håller sig inom visst längdspann och ratio.

 

KVAL OCH SLUTSPEL VÅREN 2016

Kval genomförs under 2-3 omgångar.

 

Nationella seriefinalen för 8-mannalag genomförs med de fyra främst placerade herrlagen respektive fyra främst placerade damlagen i respektive Elitserie enligt Blå Bokens Kapitel E § 10.

 

PRISER
De fyra plus fyra lagen som deltar i Nationella seriefinalerna – och dess lagmedlemmar – erhåller RF:s SM-tecken i guld, silver respektive brons. Segrande lag får också en inskription i Aminoffs Trofé samt erhåller en replik av denna pokal. Segrande lag i samtliga grupper inom Nationella serien erhåller, efter vårens spel, SvBF:s medalj i guld.

 

RESEBIDRAG
Viss del av anmälningsavgiften avsätts till en resebidragspott att fördelas i proportion till lagens totala reslängd under säsongen. Resebidrag utbetalas efter avslutad säsong. För resor till och från Gotland gäller särskilda bestämmelser.

 

SERIEKOMMITTÉNS KONTAKTUPPGIFTER
Alla frågor som rör seriespel administreras av SK som kontaktas via epost This is a mailto link.  Vid behov återfinns kontaktuppgifter för enskilda ledamöter i SK på swebowl.se under Kontakt | Styrelse och kommittéer.

 

FÖRENINGARNAS KONTAKTUPPGIFTER
Vi uppmanar alla föreningar att se över sina kontaktuppgifter i IdrottOnline. Vid upprepade tillfällen när SK försöker kontakta föreningar för att informera om tex godkänd matchflytt eller vid protestärenden – så visar det sig att epostadressen är inaktuell eller att epostadress saknas helt. Detta gör det svårt för oss att nå ut med relevant information, och kan i värsta fall orsaka negativa konsekvenser för föreningen pga utebliven eller försenad information.

 

NYHETER INFÖR SÄSONGEN 2015-2016

  • En funktion för redovisning av oljeprofil för samtliga hemmalag i Nationella serien kommer att införas. SvBF:s målsättning är att successivt införa funktionen i BITS under säsongen 2015-2016. Lag i Allsvenskan, Division 1, Division 2 och Division 3 kommer fortfarande att fritt få välja oljeprofil, men samma regler som gäller för publicering av oljeprofil i Elitserien kommer att gälla även på lägre serienivåer. Mer information och status kommer att presenteras på swebowl.se.

 

  • I samband med serieomläggningen för Nationella serien för herrar ändras Allsvenskan till 2 x 8 lag. Lagen möts inom gruppen i hemma/bortamöten. Utbyte med lagen i den andra gruppen går till på följande sätt: Fyra av lagen i den andra gruppen kommer man att möta borta, två av lagen hemma och de två sista lagen på neutral plan. följande tabellregler gäller:

    Svea/Götaland
    För lag i Allsvenskan:

o   Lag med placering 1-3 kvalar uppåt.

o   Lag med placering 4 behåller sin plats i Allsvenskan utan kvalspel.

o   Lag med placering 5-7 kvalar för att hålla sig kvar.

o   Lag med placering 8 direktnedflyttas till Division 1 utan kval.

 

I Nationella serien för damer har from säsongen 2015-16 Allsvenskan bantas från 36 lag till 24 lag.

Med vänlig hälsning
Seriekommittén

Skribent: Mats Lundström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Ångermanlands Bowlingförbund
Mikael Henriksson, Grubbe 404
872 94 Sandöverken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info