Utbildningar - Svenska Bowlingförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Utbildningar


Utbildning inom SvBF


Tränarutbildningen finns i 5 steg där steg 1-2 sker på distriktsnivå och steg 3-4 är kurser som genomförs på riksnivå i SvBF regi.  Steg 5 är RF:s elittränarutbildning som till en del är allmän idrottskunskap på högkoslenivå.

Samtliga utbildningar bygger på en stegring av våra fyra huvudsakliga utvecklingsområden, bowlingteknik, fysisk förmåga, mental förmåga och kunskaper om idrottsnutrition.

Steg 1
Utbildningen kräver inga förkunskaper mer än att du helst skall ha spelat bowling en tid. Utbildningen omfattar ca 12 timmar och riktar sig främst till personer som skall ta hand om nybörjare och ungdomar. Inriktningen är på grundnivå och omfattar enkel utbildningsmetodik, grundläggande bowlingteknik, några enkla regelfrågor, äta och dricka vid idrottande samt några grunder inom mental träning (målsättningar, skapa trygghet, fokusering, kommunikation etc.) Inom fysiska delen berör vi uppvärmning.
Efter genomförd utbildning erhålls ett utbildningsbevis som berättigar till utbildning på steg 2.

Steg 2
Kräver genomförd steg 1 utbildning. Utbildningen omfattar minst 32  timmar.

Temat för denna utbildning är att "lära sig träna och att träna för att kunna träna". Det som menas med detta är att skapa kunskap om olika träningsformer och att inte minst fysiskt skapa förutsättningar för att kunna träna utan att dra på sig skador. Kursen fortsätter med en utvecklang av de ämnen som introducerades på steg 1 nivån.
Efter genomförd utbildning erhålls ett utbildningsbevis för vidare utbildning på steg 3 nivå.

Steg 3
Kräver genomförd steg 2 samt intyg på genomförd GTU 1. Steg 3 omfattar ca 50 timmar. GTU 1 (Grundtränarutbildning) är SISU allmänna tränardel och genomförs lokalt eller regional i SISU regi.

Inriktningen är förbundstränarnivå, att verka som tränare i klubb, distrikt eller på riksnivå.
"Temat för utbildningen är att träna för att tävla." De två första utbildningarna har en inriktning mot att skapa förståelse för och ge exempel på träningsmoment från en grundnivå och en senare en utveckling av detta. I denna utbildningen är inriktningen att skapa förutsättninggar för prestation i tävlandet.

 Huvudinriktningen är analys och utveckling av spelare samt ett stort block om bowlingens tekniska förutsättningar med banor, klot, käglor och banbehandling. Det finns även en utveckling inom kost och mental träning. 

Efter genomförd godkänd utbildning erhålls utbildningsbevis för genomförd steg 3.

Steg 4
Kräver genomförd steg 3 och intyg från genomförd GTU 2. Steg 4  kommer att vara en specialiseringkurs inom något av dom specialområden som utbildas inom steg 3. Mer information om Steg 4 kommer under säsongen 2016/2017.

Steg 5
Är det samma som RF:s och SvBF:s högsta tränarutbildning ETU (elittränarutbildningen) Utbildningen omfattar 500 timmar. Ansökan till denna utbildning sker i samverkan med SF.

 

Vi rekommenderar att tränaren under sin utveckling som tränare även genom SISU utbildningen "Plattformen" Denna utbildning riktas främst mot träning av unga.

Uppdaterad: 23 MAR 2016 10:12

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info