Hoppa till sidans innehåll

Nationella idrottsutbildningar


Svenska Bowlingförbundet bedriver certifierad gymnasieverksamhet på fyra platser i landet. Gymnasiereformen GY11 innebär hårdare krav på de gymnasier som vill anordna utbildning i ämnet specialidrott. Skolorna som ska undervisa i ämnet specialidrott från höstterminen 2011 måste först certifieras av Svenska Bowlingförbundet och därefter godkännas av Skolverket.
Den formella beteckningen för skolor med specialidrott är Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). För SvBF:s del kommer dessa i praktiken vara regionala bowlinggymnasier, där eleverna ska kunna satsa mot nationell seniorelit samtidigt som de studerar på bra gymnasieutbildningar.

De certifierade bowlinggymnasiernas utbildning är en viktig del i SvBF:s talangutveckling (16-19 år). SvBF har detaljerade riktlinjer för utbildningens mål. SvBF:s verksamhetsinriktning, värdegrund och vision tillsammans med SvBF:s måldokument och certifieringskriterier skall bidra till ett helhetsperspektiv på utbildningen. Ansvaret för uppföljning och kvalitetssäkring av bowlingutbildningen ligger hos SvBF.

Målsättning
Majoriteten av de bowlingungdomar (pojkar och flickor) som tillhör landets bästa i sin åldersgrupp går på ett av SvBF certifierade bowlinggymnasier.

För att svara upp mot skolverkets krav på kvalitetskrav på intagna elever har SvBF styrelse bestämt antalet NIU certifierade gymnasier till totalt fem eller totalt 60 elever.

Certifierade gymnasier
Nedanstående gymnasier är certifierade. Via deras hemsidor kan du få mer information om utbildningen samt göra ansökan/intresseanmälan.

Malmö Malmö idrottsgymnasium
Nässjö Brinellgymnasiet
Partille Partille gymnasium
Uppdaterad: 21 MAJ 2018 08:03

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 ECC
Europacupen 22-27/10
Scoring

 

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info