Hoppa till sidans innehåll

Nationella Serien


Inbjudan till spel i Nationella serien 2017-2018

 

Svenska Bowlingförbundet inbjuder alla föreningar till deltagande i Nationella serien, som omfattar:

Herrar:   Elitserien - Allsvenskan - Division 1 - Division 2 - Division 3

Damer:     Elitserien - Allsvenskan - Division 1

 

REGION GÖTA-/SVEALAND         REGION NORRLAND

Lag från                                                              Lag från 

Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Göteborg,       Jämtland/Härjedalen, Ångermanland,

Västergötland, Bohuslän-Dal, Östergötland,            Västerbotten, Norrbotten

Södermanland, Stockholm, Gotland, Uppland,

Västmanland, Närke, Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad

Lagens inplacering i grupper verkställs av Seriekommittén på basis av geografisk hemvist samt uppnådda resultat och placeringar i föregående säsongs serietävling.

 

ANMÄLAN

Inför säsongen 2004-05 infördes en tillsvidareanmälan som innebär att det avtal som anmälan innebär förlängs automatiskt tills dess en avanmälan sker eller att förändringar i seriesystemet för med sig annullering av anmälan eller att laget diskvalificeras eller utesluts från Nationella serien.

 

NYANMÄLAN

Förening som inte tidigare deltagit i Nationella serien kan anmäla representationslag till Nationella seriens lägsta nivå. Förening med representationslag i Nationella serien kan anmäla upp till två stycken farmarlag. Till damernas lägsta serienivå ges dispens för B-lag, dock utan möjlighet att avancera eller delta i kvalspel. Nyanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 22 maj 2017.

 

AVANMÄLAN

Förening som avanmäler sin plats i det nationella seriesystemet påminns om att avanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 22 maj 2017. Vid för sent inkommen avanmälan utgår en straffavgift enligt Kap D § 107, p6.

Blanketter finns tillgängliga under rubriken Förbundsinfo-Blanketter.

 

Serieavgifter för Nationella Seriesystemet

 

Elitserien

Allsvenska 
Division 1

Division 2

Division 3

Herrar:

3.750 kr

3.350 kr

3.350 kr

2.650 kr

Damer:

3.750 kr

3.350 kr

Avgiften ska betalas efter erhållen faktura, som skickas ut i augusti. Förening som inte betalt avgift inom föreskriven tid riskerar att nedflyttas till underliggande division nästa säsong eller eventuellt uteslutas.

 

TÄVLINGSREGLER

Matcherna i nationella seriesystemet spelas med 8-mannalag över fyra serier med amerikanskt spelsätt om banpoäng i samtliga nivåer. SvBF:s tävlings- och seriebestämmelser enligt Blå Bokens Kapitel C, D och K tillämpas.

 

SPELPROGRAM

På SvBF:s webplats bits.swebowl.se presenteras spelprogram för samtliga serier i Nationella serien. Deltagande föreningar uppmanas att löpande kontrollera om eventuella ändringar görs. Fram till 31 juli finns möjligheten att påpeka eventuella felaktigheter rörande tidsättning. 1 augusti fastslås serierna och därefter hanteras alla förändringar i spelschemat enligt nedanstående punkt. Efter att serien har fastställts (normalt den 1 augusti), kommer alla förändringar att bekräftas genom skrivelse per mail till den adress som angiven i IdrottOnline.

 

MATCHTIDER

Seriekommittén vill påminna om att matchtiderna ska hållas, det framkommer allt oftare att matcherna tar längre tider. Enligt Blå Boken, kapitel D, § 214.1 är matchtiderna 120 minuter för elitserien och allsvenskan samt 100 minuter för övriga serier. På den tiden ska inspelning, match och avtackning genomföras. 

 

FLYTTNING AV MATCH

När flyttning av match initieras av förening/hall ska detta ansökas på det formulär som finns på swebowl.se och via Förbundsinfo-Blanketter.

 

SCORING ONLINE

Allt fler hallar har scoring online och det ställs allt högre krav på SK att vi ska använda hallar med scoring online. Till seriekommittén får vi också protokoll för justering och det är inte ovanligt att vi måste skicka tillbaka frågan och be dem komplettera namnen så vi kan välja rätt person. Eller att hemmalaget har registrerat resultatet på fel person (rätt förnamn, fel efternamn).

En uppmaning till alla hallar och föreningar – kräv hela namnet när ni skriver in protokollet. Och som förening lämna ifrån er kompletta laguppställningar, även som hemmalag!

                    

MATCHRAPPORTERING

Det är obligatoriskt för hemmalag på alla serienivåer att senast två timmar efter avslutad match rapportera matchresultaten via det digitala matchprotokollet "Matchfakta". Vid utebliven eller försenad rapportering kan hemmalaget drabbas av straffavgift enligt Kap D § 217.

 

Hemmalaget ansvarar för att inrapporterade resultat är korrekta men det åligger också bortalaget att kontrollera. Eventuella fel som upptäcks ska rapporteras till SK via mailadressen This is a mailto link

 

Det ligger i varje förenings intresse att matchresultaten rapporteras snabbt så att tabeller och rankingsystem uppdateras, vilket också tillfredsställer media och supporters.

 

ENSKILDA SPELARAVTAL OCH FÖRENINGSAVTAL

Det är möjligt att upprätta enskilda spelaravtal eller föreningsavtal för spelare och föreningar, för utbyte av spelare i Nationella serien. Det åligger spelare och föreningar med samarbetsavtal att informera sig om regler för spelares deltagande. Läs mer om avtalen i Blå Bokens Kap K, och om spelbarhetsregler i Blå bokens kapitel D.

 

FARMARLAG

Förening som anmäler farmarlag bör ha i åtanke att spelarnas deltagande i farmarlag omgärdas av en mängd restriktioner. Därför rekommenderas föreningar som anmäler ett respektive två farmarlag, att ha minst 25 respektive 35 licensierade medlemmar. Det åligger förening med farmarlag att informera sig om regler för farmarlag. Läs mer om farmarlagsregler i Blå boken, kapitel D.

 

OLJEPROFILER 

Samtliga matcher i Nationella serien ska spelas på oljeprofiler som följer Blå Bokens regler. Matcher i herrarnas och damernas elitserier kommer att spelas på av SvBF i förväg bestämda sportoljeprofiler, som håller sig inom visst längdspann och ratio. 

 

KVAL OCH SLUTSPEL VÅREN 2018.

Kval genomförs under 2-3 omgångar.

 

Nationella seriefinalen för 8-mannalag genomförs med de fyra främst placerade herrlagen respektive fyra främst placerade damlagen i respektive Elitserie enligt Blå Bokens Kapitel E § 10.

 

PRISER

De fyra plus fyra lagen som deltar i Nationella seriefinalerna – och dess lagmedlemmar – erhåller RF:s SM-tecken i guld, silver respektive brons. Segrande lag får också en inskription i Aminoffs Trofé samt erhåller en replik av denna pokal. Segrande lag i samtliga grupper inom Nationella serien erhåller, efter vårens spel, SvBF:s medalj i guld.

 

RESEBIDRAG

Viss del av anmälningsavgiften avsätts till en resebidragspott att fördelas i proportion till lagens totala reslängd under säsongen. Resebidrag utbetalas efter avslutad säsong. För resor till och från Gotland gäller särskilda bestämmelser.

 

SERIEKOMMITTÉNS KONTAKTUPPGIFTER

Alla frågor som rör seriespel administreras av SK som kontaktas via epost This is a mailto link.  Vid behov återfinns kontaktuppgifter för enskilda ledamöter i SK på swebowl.se under Kontakt | Styrelse och kommittéer.

 

FÖRENINGARNAS KONTAKTUPPGIFTER

Vi uppmanar alla föreningar att se över sina kontaktuppgifter i IdrottOnline. Vid upprepade tillfällen då SK försöker kontakta föreningar per mail för att informera om t.ex. godkänd matchflytt eller vid protestärenden – så visar det sig att e-postadressen är inaktuell eller att e-postadress saknas helt. Detta gör det svårt för oss att nå ut med relevant information, och kan i värsta fall orsaka negativa konsekvenser eller kostnader för föreningen pga. utebliven eller försenad information.

 

NYHETER INFÖR SÄSONGEN 2017-2018

  • På förbundsmötet i oktober, kan förutsättningarna för kvalet till damernas nationella serie justeras inför säsongen 2018/2019.

 

  • Reglerna för att ange oljeprofiler har förenklats så till vida att för matcherna i division 1-3 räcker det med att ange längden på profilen, men vi ser helst att man anger vilken profil det är i första hand. 

 

  • Då en utredning gällande avtalens utformning pågår, kan förutsättningar för avtalen ändras på förbundsmötet i oktober. 

 

  • Ny F-lagsregel för syd- och mellanallsvenskan. Om ett F-lag placerar sig på kvalplats till Elitserien, kommer de laget att ersättas av det 4:e-placerade laget i samma grupp i första hand. Är även de laget ett F-lag, kommer det 4:e-placerade laget i den andra gruppen att få ta den platsen. De laget kommer också seedas lägst i kvalet. Detta gäller enbart det högst placerade F-laget i gruppen, är det fler F-lag på kvalplats, blir det vakanser för dessa lag. 

 

  • I kvalet till Elitserien, kommer damer inte får delta, oavsett vilken serie föreningen spelade sin grundserie i. 

 

  • Norrlandsregionen frångår principen med omlottning av serien efter jul och spelar en serie hela säsongen. Nordallsvenskan kommer också spetsas från och med säsongen 2018/2019, vilket påverkar kvalet till Nordallsvenskan.

 

  • Medelpad byter region, från Norrlandsregionen till Göta-/Svealandsregionen. 
Uppdaterad: 20 APR 2017 08:48
Skribent: Seriekommittéen

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info