Hoppa till sidans innehåll

Nationella Serien


Inbjudan till spel i Nationella serien 2018–2019

Svenska Bowlingförbundet inbjuder alla föreningar till deltagande i Nationella serien, som omfattar:

Herrar:

Elitserien - Allsvenskan - Division 1 - Division 2 - Division 3

Damer:

Elitserien - Allsvenskan - Division 1

 

REGION GÖTA-/SVEALAND

REGION NORRLAND

Lag från
Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Göteborg, Västergötland, Bohuslän-Dal, Östergötland, Södermanland, Stockholm, Gotland, Uppland, Västmanland, Närke, Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad

Lag från
Jämtland/Härjedalen, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten

Lagens inplacering i grupper verkställs av Seriekommittén på basis av geografisk hemvist samt uppnådda resultat och placeringar i föregående säsongs serietävling.

 

ANMÄLAN
Inför säsongen 2004-05 infördes en tillsvidareanmälan som innebär att det avtal som anmälan innebär förlängs automatiskt tills dess en avanmälan sker eller att förändringar i seriesystemet för med sig annullering av anmälan eller att laget diskvalificeras eller utesluts från Nationella serien.

 

NYANMÄLAN
Förening som inte tidigare deltagit i Nationella serien kan anmäla representationslag till Nationella seriens lägsta nivå. Förening med representationslag i Nationella serien kan anmäla upp till två stycken farmarlag. Till damernas lägsta serienivå ges dispens för B-lag, dock utan möjlighet att avancera eller delta i kvalspel. Nyanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 28 maj 2018.

 

AVANMÄLAN
Förening som avanmäler sin plats i det nationella seriesystemet påminns om att avanmälan ska vara SvBF:s kansli tillhanda senast den 28 maj 2018. Vid för sent inkommen avanmälan utgår en straffavgift enligt Kap D § 107, p6.
Blanketter finns tillgängliga under rubriken Förbundsinfo-Blanketter.

 

AVGIFTER

Herrar/Damer 

Elitserie

Allsv, Div 1, Div 2

Div 3

Avgift

4 000 kr

3 500 kr

3 000 kr

Avgiften ska betalas efter erhållen faktura, som skickas ut i augusti. Förening som inte betalt avgift inom föreskriven tid riskerar att nedflyttas till underliggande division nästa säsong eller eventuellt uteslutas.

 

TÄVLINGSREGLER
Matcherna i nationella seriesystemet spelas med 8-mannalag över fyra serier med amerikanskt spelsätt om banpoäng i samtliga nivåer. SvBF:s tävlings- och seriebestämmelser enligt Blå Bokens Kapitel C, D och K tillämpas.

 

SPELPROGRAM
På SvBF:s webplats bits.swebowl.se presenteras spelprogram för samtliga serier i Nationella serien. Deltagande föreningar uppmanas att löpande kontrollera om eventuella ändringar görs. Fram till 31 juli finns möjligheten att påpeka eventuella felaktigheter rörande tidsättning. 1 augusti fastslås serierna och därefter hanteras alla förändringar i spelschemat enligt nedanstående punkt. Efter att serien har fastställts (normalt den 1 augusti), kommer alla förändringar att bekräftas genom skrivelse per mail till den adress som angiven i IdrottOnline.

 

MATCHTIDER
Seriekommittén vill påminna om att matchtiderna ska hållas, det framkommer allt oftare att matcherna tar längre tider. Enligt Blå Boken, kapitel D, § 214.1 är matchtiderna 120 minuter för elitserien och allsvenskan samt 100 minuter för övriga serier. På den tiden ska inspelning (5 respektive 10 minuter), match och avtackning genomföras.

 

FLYTTNING AV MATCH
När flyttning av match initieras av förening/hall ska detta ansökas på det formulär som finns på swebowl.se och via Förbundsinfo-Blanketter.

 

SCORING ONLINE

Allt fler hallar har scoring online och det ställs allt högre krav på SK att vi ska använda hallar med scoring online. Till seriekommittén får vi också protokoll för justering och det är inte ovanligt att vi måste skicka tillbaka frågan och be dem komplettera namnen så vi kan välja rätt person. Eller att hemmalaget har registrerat resultatet på fel person (rätt förnamn, fel efternamn).

En uppmaning till alla hallar och föreningar – kräv hela namnet när ni skriver in protokollet. Och som förening lämna ifrån er kompletta laguppställningar, även som hemmalag!

 

MATCHRAPPORTERING
Det är obligatoriskt för hemmalag på alla serienivåer att senast två timmar efter avslutad match rapportera matchresultaten via det digitala matchprotokollet "Matchfakta". Vid utebliven eller försenad rapportering kan hemmalaget drabbas av straffavgift enligt Kap D § 217.

Hemmalaget ansvarar för att inrapporterade resultat är korrekta men det åligger också bortalaget att kontrollera. Eventuella fel som upptäcks ska rapporteras till SK via mailadressen This is a mailto link.

Det ligger i varje förenings intresse att matchresultaten rapporteras snabbt så att tabeller och rankingsystem uppdateras, vilket också tillfredsställer media och supporters.

 

ENSKILDA SPELARAVTAL OCH FÖRENINGSAVTAL

Det är möjligt att upprätta enskilda spelaravtal eller föreningsavtal för spelare och föreningar, för utbyte av spelare i Nationella serien. Det åligger spelare och föreningar med samarbetsavtal att informera sig om regler för spelares deltagande. Läs mer om avtalen i Blå Bokens Kap K, och om spelbarhetsregler i Blå bokens kapitel D.

 

FARMARLAG
Förening som anmäler farmarlag bör ha i åtanke att spelarnas deltagande i farmarlag omgärdas av en mängd restriktioner. Därför rekommenderas föreningar som anmäler ett respektive två farmarlag, att ha minst 25 respektive 35 licensierade medlemmar. Det åligger förening med farmarlag att informera sig om regler för farmarlag. Läs mer om farmarlagsregler i Blå boken, kapitel D.

 

OLJEPROFILER
Samtliga matcher i Nationella serien ska spelas på oljeprofiler som följer Blå Bokens regler. Matcher i herrarnas och damernas elitserier kommer att spelas på av SvBF i förväg bestämda sportoljeprofiler, som håller sig inom visst längdspann och ratio.

 

KVAL OCH SLUTSPEL VÅREN 2019.

Kval genomförs under 2 omgångar, omgång 21 och 22

 

Nationella seriefinalen för 8-mannalag genomförs den 17-19 maj, med de fyra främst placerade herrlagen respektive fyra främst placerade damlagen i respektive Elitserie enligt Blå Bokens Kapitel E § 10.

 

PRISER
De fyra plus fyra lagen som deltar i Nationella seriefinalerna – och dess lagmedlemmar – erhåller RF:s SM-tecken i guld, silver respektive brons. Segrande lag får också en inskription i Aminoffs Trofé samt erhåller en replik av denna pokal. Segrande lag i samtliga grupper inom Nationella serien erhåller, efter vårens spel, SvBF:s medalj i guld.

 

RESEBIDRAG
Viss del av anmälningsavgiften avsätts till en resebidragspott att fördelas i proportion till lagens totala reslängd under säsongen. Resebidrag utbetalas efter avslutad säsong. För resor till och från Gotland gäller särskilda bestämmelser.

 

SERIEKOMMITTÉNS KONTAKTUPPGIFTER
Alla frågor som rör seriespel administreras av SK som kontaktas via epost This is a mailto link.  Vid behov återfinns kontaktuppgifter för enskilda ledamöter i SK på swebowl.se under Kontakt | Styrelse och kommittéer.

 

FÖRENINGARNAS KONTAKTUPPGIFTER
Vi uppmanar alla föreningar att se över sina kontaktuppgifter i IdrottOnline. Vid upprepade tillfällen då SK försöker kontakta föreningar per mail för att informera om t.ex. godkänd matchflytt eller vid protestärenden – så visar det sig att e-postadressen är inaktuell eller att e-postadress saknas helt. Detta gör det svårt för oss att nå ut med relevant information, och kan i värsta fall orsaka negativa konsekvenser eller kostnader för föreningen pga. utebliven eller försenad information.

 

NYHETER INFÖR SÄSONGEN 2018-2019

 • Damernas elitserie samt de båda allsvenskorna kommer spelas enligt årsmötesbeslutet från förra året. Beslutet innebär att det är 8 lag i respektive division och där lagen möter varandra tre gånger, en gång på hemmaplan, en gång på bortaplan och en gång i sammandrag (som spelas vid tre olika tillfällen under säsongen). Div 1 fortsätter som tidigare, men med fler lag.

 • Herrarnas elitserie kan komma att göras om, ett beslut om detta kommer tas innan den 25 maj. Förslaget som det ska beslutas om innebär att elitseriens nuvarande sammandrag kommer att försvinna och ersättas av ett extra sammandrag i sista omgången. Elitserielagen kommer alltså spela 11 hemmamatcher, 11 bortamatcher och 3 matcher i ett sammandrag. Matcherna kommer spelas utifrån placeringarna när grundserien är färdigspelad.
  Mer information kommer.
 • Nordallsvenskan kommer spela enligt beslut från förra året. Beslutet innebär att det är 8 lag i divisionen och som kommer möta varandra tre gånger, en gång på hemmaplan, en gång på bortaplan och en gång i sammandrag (som spelas vid tre olika tillfällen under säsongen).
   
 • Ny F-lagsregel för Nordallsvenskan. Om ett F-lag placerar sig på kvalplats till Elitserien, kommer de laget att ersättas av det 4:e-placerade laget i samma division. Är även det laget ett F-lag, blir det vakanser i kvalet för dessa lag. Endast ett F-lag kan ersättas.

 • Ny F-lagsregel för Norra och Södra allsvenskan. Om ett F-lag placerar sig på kvalplats till Elitserien, kommer de laget att ersättas av det 4:e-placerade laget i samma division. Är även det laget ett F-lag, blir det vakanser i kvalet för dessa lag. Endast ett F-lag kan ersättas.

 • Förändring av spelbarheten för spelare med individuella avtal. Från och med säsongen 2018/2019 får en avtalsspelare enbart spela för en förening per omgång. Det är fritt att byta mellan omgångarna, men inom och samma omgång tillåts spel enbart för en förening (valfritt om det är för avtalsföreningen eller moderföreningen).

 • Förändring av spelbarheten för samarbetsavtal mellan föreningar. Från och med säsongen 2018/2019 får spelare endast aktivt delta i en förenings lag per serieomgång i Nationella serien.

 • För föreningar med lag i både nationella serien och nationella damserien, begränsas också möjligheterna till spel i båda serierna i samma omgång. Endast spel i en serie per omgång kommer tillåtas.

Kommentar: ändringarna avseende spelbarhet för samarbetsavtal Blå Bokens § D302, 304 och 305 blir uppdaterade till den 1/7-2018

Uppdaterad: 07 MAJ 2018 11:09 Skribent: Seriekommittéen

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info