Hoppa till sidans innehåll

Skol-SM i bowling till hösten

2017-06-19 13:25
Till hösten så kommer landets alla skolar att få möjlighet att tävla mot varandra i bowling. Då kommer Skol-SM att spelas för första gången. - Vi vill visa att bowling är en sport du kan tävla i, säger Annika Kilander.
  • Uppdaterad: 2017-06-19 13:25

Skol-SM drivs av skolidrottsförbundet och har i dagsläget svenska skolmästerskap i ett tiotal sporter. Under våren har diskussioner först mellan Svenska Bowlingförbundet och skolidrottsförbundet och till hösten kommer Skol-SM i bowling att genomföras för första gången.
- De tyckte att det var roligt att få in en ny sport. Vi har under många år varit mindre bra på att nå ut i skolan. Vi vill visa att bowling är en sport du kan tävla i, det kommer att bli en första smak för många, säger Annika Kilander, utvecklingskonsulent med fokus på rekrytering hos Svenska Bowlingförbundet.

Tävlingen kommer att vara öppna för alla skolor, från grundskolan till gymnasiet, som har en skolidrottsförening och ska spelas i 4-mannalag. Varje spelare slår tre serier och den totala kägelpoängen för laget räknas.
- Vi kommer att dela in lagen i pooler, geografiskt, med fyra-fem lag i varje pool. Man kanske spelar alla matcher samma dag, det beror på hur vi får ihop det. Sedan går ett lag från varje pool vidare till ett finalsteg, säger Annika Kilander, som öppnar för onlinematcher om det inte skulle bli så många skolor som anmäler sig.
- Det ska inte vara varken krångligt eller dyrt att vara med för skolorna, säger hon.

Bowling är en tacksam sport för skolidrotten eftersom många skolor och klasser redan åker till bowlinghallarna då och då. Med Skol-SM kan hallarna erbjuda dessa elever sporten bowling. Dessutom är det en väldigt tillgänglig idrott.
- Bowling har alla spelat, så alla kan vara med. Nästan alla vet vad de har slagit för poäng, till skillnad från t.ex. fotboll där det är svårt att bedöma vilken nivå eleverna håller, säger Annika Kilander.

Att vara med i Skol-SM kommer att kosta 800kr/lag och tidsplanen just nu ligger så att det första steget av säsongen, pool-spelet, skall vara klart 10/12 2017. Finalomgången ska sedan vara färdigspelat 30/4 2018. Anmälan sker via: http://www.skolidrott.se/tavling/.
- Vi har inte synts så mycket på skolorna tidigare, jag tror att det här kan bli jättebra, säger Annika Kilander. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info