Hoppa till sidans innehåll

I Skövde vill BK Kyrk utveckla sporten

25 SEP 2017 08:18
Tillsammans med O’Learys bowlinghall i Skövde har BK Kyrk i flera år jobbat hårt med rekrytering och att utveckla idrotten bowling. Nu har föreningen 158 licenser. - Det finns inga begränsningar, det här kan bli hur stort som helst, säger Kent Kyrk.
  • Skapad: 25 SEP 2017 08:18

För åtta år sedan byggdes O’Learys bowlinghall i Skövde med målet att kombinera, nöjes- och företags-bowling med idrotten bowling. Strax efter det startade Kent Kyrk upp sin förening BK Kyrk igen, den här gången i Skövde. Tidigare hade han tagit ungdomsföreningen BK Kyrk Falköping till Elitserien.
- Det är nog det jag är stoltast över i hela mitt liv, säger Kent Kyrk själv.

BK Kyrk Skövde som den nya föreningen heter har under många år jobbat med att rekrytera yngre medlemmar. De senaste åren har arbetet äntligen gett resultat. Klubben är nyligen sammanslagen med Team Skövde och har i nuläget 158 licensierade bowlare.
- Vi har fått träff nu efter många års arbete, säger Kent Kyrk som, återigen, är ordförande i klubben och även driver hallen i Skövde.

Den stora satsningen började för tre-fyra år sedan med, som så många andra rekryteringsprojekt, Barn Bowlar gratis, Svenska Bowlinghallars förbunds (SBHF) projekt där barn får bowla gratis på sommaren.
- Det blev en stor framgång, det kom jättemycket barn. Då sa vi att klubben får väl starta en bowlingskola, säger Kent Kyrk.

Ungefär samtidigt fick Skövde en fantastisk resurs som har bidragit mycket till bowlingen i Skövde: Christos Konstantakopoulos valde att flytta från det ekonomiskt drabbade Grekland till Sverige. När den amerikanska tidningen Bowlers Journal förra året presenterade en lista på 100 bra coacher var Christos Konstanstakopoulos den enda i Sverige.
- Han har USBCs silvernivå och håller på att jobba in guld-nivån, berättar Kent Kyrk.

Med hjälp den högklassiga tränaren, bidrag från Idrottslyftet, SISU och O’Learys kunde en gratis bowlingskola startas upp. Det blev en succé och nya medlemmar i BK Kyrk började ramla in.
- Första året fick vi 35 ungdomar, andra året 35 till plus att de flesta stannade kvar, berättar Kent Kyrk.

För att uppmuntra barnen att fortsätta med bowling får de, numera, ett klot när de kommer tillbaka för att spela det andra året. Men för att de ska inse att bowling kostar pengar får de själva bekosta borrningen av klotet.
- Har man ett eget klot är man mycket mer inne i sin egen idrott, så är det. Därför är det väldigt bra att Svenska Bowlingförbundet har ett bidrag för att köpa klot till ungdomarna, säger Kent Kyrk.

När ungdomarna kommer in i den stora föreningen BK Kyrk möts de av en väldigt väl organiserad förening med tydliga roller. Bland annat är styrelsen arbete och det sportsliga arbetet uppdelat.
- Vi har en ”sport-grupp”, det har jag aldrig varit med om förut. Sport-gruppen har hand om allting som handlar om idrotten Bowling. Ska vi åka och spela SM så har de hand om det, träning, tränare, dräkter och så vidare har de också hand om, säger Kent Kyrk.

Men det är inte bara ungdomar som BK Kyrk lockar till sin förening. De senaste 7 åren har det inte funnits något damlag i Skövde. Därför drog de, för ett par år sedan, igång en damgrupp som tränar efter ungdomarna.
- Det smög igång sakta med fem damer, men nu har vi regelbundet en grupp på 20 damer som kommer och tränar. Det gjorde att vi i år kunde starta ett damlag, säger Kent Kyrk.

Damlaget förlorade sin första match i division ett södra Svealand mot BK Qvinns med 6-14. För att locka publik till damlagets, och alla andra lags matcher, annonserar föreningen, tillsammans med O’Learys i lokaltidningen.
- Inför A-lagets hemmamatcher, förklarar Kent Kyrk, där har vi lite runt bowlingskolan, runt halligan som heter O’Learys-ligan, när våra matcher är och att det är fri entré. Det har gjort att vi har fördubblat åskådarantalet på våra matcher, säger han.

BK Kyrk är en väldigt stor, välorganiserad förening som målmedvetet har växt under många år. Nu är de uppe i 158 licensierade bowlare och verkar fortsätta växa.
- Det finns inga begränsningar, det kan bli hur stort som helst. Har man väl börjat och startat en organisation för att rekrytera så… säger Kent Kyrk som tog upp sitt första Kryk från Falköping till Elitserien.  

Ska du ta upp ytterligare ett BK Kyrk till Elitserien?
- Jag vet inte om det går att göra det idag. Men ge oss några år så ska vi vara etablerade i Allsvenskan i alla fall, säger Kent Kyrk. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info